20 Ocak 2018 10:24
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ocak 2018 11:02

Erdoğan 'Afrin', taşeron işçi 'Kadro' dedi

Tayyip Erdoğan, Kütahya'daki konuşmasında Afrin operasyonu için 'Sahada fiilen başladı' dedi. Kadro talep eden işçileri ise şımarıklıkla suçladı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kütahya'daki AKP olağan il kongresinde yaptığı konuşmada Afrin operasyonunun sahada fiilen başladığını söyledi. Taşeron işçilerin hem salon içinde hem de salon dışında dile getirdiği kadro talebine ise öfkeli yanıtlar verdi.

'ABD'NİN NE DEDİĞİ BİZİ İLGİLENDİRMİYOR'

Erdoğan, AKP'nin 6. Kütahya İl Kongresi'ndeki konuşmasında Afrin operasyonu hakkında şu ifadeleri kullandı: "ABD'nin ne dediği artık bizi hiç ilgilendirmiyor. Afrin operasyonu sahada fiilen başladı. Bunu Münbiç(Menbic) takip edecek. Ardından da kademe kademe Irak sınırına kadar bu terör pisliğini temizleyeceğiz. Bizim Suriye'nin geleceğiyle ve demokratik talepleri ile menfi düşüncemiz yok" dedi.

TAŞERON İŞÇİ KADRO İSTEDİ, ERDOĞAN 'ANLAMIYORSUNUZ' DEDİ

Erdoğan, partisinin Kütahya İl Kongresi öncesi salonun önünde bekleyenlere hitap etti. Erdoğan, kadro talep eden taşeron işçilere "Size kaç kere anlattık, anlamıyorsunuz" diyerek ders vermeye kalktı ancak işçilerin talebine somut bir karşılık veremedi. Erdoğan, taşeron işçilerle girdiği diyalog sonrası konuşmasını tamamladı.

Konuşması sırasında ekonomik gelişmeleri öven "İhracatımız 158 milyar dolara geldi. Artık Türkiye, dünyadaki en büyük ülkeler sıralamasında 17 sırada" diyen Erdoğan, kitle içerisinde kadro talebini haykıran taşeron işçilere ise şöyle yanıt verdi:

"Siz bugüne kadar size ne anlatıldığını herhalde dinlemiyorsunuz, takip etmiyorsunuz, bilmiyorsunuz. Kaç kere meydanlarda, parlamentoda bunları konuştuk. Yine anlamıyorsunuz" diyen Erdoğan, işçilerin taleplerini dile getirmeye devam etmesi üzerine "Sen karayollarında kimin elemanısın? Devletin değil. İhale almış olan bir şirketin elemanı mısın? Bu bir. Eğer taşeron elemanıysan şu anda taşeronlar kalkıyor. Dolayısıyla orada karayollarının kendi şirketleri elemanlarını kendi alıyor" dedi.

Erdoğan, bu açıklamayı yaptıktan sonra konuşmasını bitirdi ve kongre konuşması için salona geçti.

İŞÇİLERE: BÜTÜN BU YAPTIKLARIMIZ BİRİLERİNİ ŞIMARTMASIN

Erdoğan'ın taşeron işçilere tepkisi salondaki konuşmada da dinmedi. İşçilerin kadro talebini yeniden dile getirmesi üzerine öfkelenen Erdoğan, "İşçilerin hepsi hakkını almıştır. Aldığını bilmeyenler, gitsin anlayanlardan öğrensin. Siz hâlâ 10 kişi, 15 kişi anlamamışsınız. Bütün bu yaptıklarımız birilerini şımartmasın. Kimsenin yapamadığını biz yaptık. Elemanların hepsini iş sahibi yaptık. Ne yapıldığını bilmeden, sloganik bir gençlik biz istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

KADROYA ANAHTAR TESLİM ENGELİ

Karayolları Genel Müdürlüğü üst üste çıkan muvazaa kararları nedeniyle uzun süredir “anahtar teslim” ihalelere yöneldi. Kara yolları tarafından yürütülen asli ve sürekli hizmetler, kağıt üzerinde parçalanarak anahtar teslim yapım işi olarak gösterildi. Böylece bu ihalelerde çalışan işçiler, İş Yasası’na göre alt işveren (taşeron) işçisi sayılmazken, muvazaa davası açıp, kara yollarının işçisi olduklarını ispatlayamaz hale geldi. Sonuçta kara yollarında aynı işi yapan üç farklı işçi grubu ortaya çıktı: Kadrolu işçi, taşeron işçi, taşeron işçi sayılmayan müteahhit (yüklenici) işçisi. Muvazaa davalarının sonucu olarak taşeron işçiler, kadroya geçirildi. Ancak taşeron işçi sayılmayan ve anahtar teslim ihalelerde çalışan işçiler, dışarıda kaldı. Sayıları binlerle ifade edilen bu işçiler; yol yapıyor, yol onarıyor, yol açıyor; yani kara yollarının asli ve sürekli işlerini ifa ediyor. Bu işçiler, kadroya alınan taşeron işçilerin dün yaptıkları işi, bugün yapmayı sürdürüyor. Dolayısıyla kadroya alınmayı, sonuna kadar hak ediyor. Ancak bu işçiler, yasal anlamda taşeron işçi bile sayılmadıkları gibi, “Personel çalıştırılmasına dayalı ihale” kapsamına da girmiyor. Bu nedenle KHK ile yapılan taşeron işçiye kadro düzenlemesinin de dışında bırakıldılar. 

Türkiye'nin dünyada büyüme sıralamasında 1 nurama olduğunu ileri süren Erdoğan, "Kılıçdaroğlu Rabiamızı anlamıyor. PKK'lı teröristlerle el ele, kol kola. Varsın öyle yürüsün. İstanbul'a getirdiği il başkanıyla belli oluyor zaten ne olduğu. Gezi olaylarıyla sokakları karıştırmaya çalıştılar. O çok güvendikleri çapulculardan iş çıkmadı. Gerçi o zamanların işe yaramayanları şimdi partilere il başkanı yapmaya başladılar” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Samsunspor’da 29 yıl önceki kazada yitirilenler anıldı

SONRAKİ HABER

Mandalinacı Veysel Mutlu'nun klibi izlenme rekoru kırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...