KESK’ten Bakanlık önünde TİS masası: 25 Milyonun geleceği için alanlardayız
KESK, “25 milyonun geleceği için” Çalışma Bakanlığı önünde TİS masası kurdu, taleplerini ve mücadele programını açıkladı.

Fotoğraf: Evrensel
Hasan Can Bilici
[email protected]
Ankara — Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2026–2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci kapsamında taleplerini duyurmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “TİS masamızı kuruyoruz” çağrısıyla düzenlenen açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz sadece kamu emekçilerini değil, emekliler ve aileleriyle birlikte yaklaşık 25 milyon kişiyi ilgilendiren toplu sözleşme sürecinin ciddiyetsizce yürütüldüğüne dikkat çekti.
Açıklamada, yaklaşık 600 bin kamu işçisinin toplu sözleşmesinin yedi aydır sonuçlandırılamadığı belirten Karagöz, bu sürecin kamu sorumluluğundan uzak, ciddiyetsiz bir şekilde sürdürüldüğüne ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın işçi konfederasyonlarıyla gerçek bir müzakere yürütmediğini, daha önce sunduğu zam tekliflerini bile geri çekerek emekçilere bir dayatmada bulunduğunu ifade etti.
“Yasal hakkımız gasp ediliyor”
Türk-İş'in grev kararları almasının ardından grevlerin Cumhurbaşkanlığı kararıyla 60 gün süreyle ertelendiğini hatırlatan Karagöz, bu kararın ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle alınmasını eleştirerek “İşçilerin grev hakkı yasaldır, erteleyerek gasp ediliyor” dedi.
“Hiçbir emekçi yoksulluk sınırı altında maaş almamalı”
KESK, 16–27 Temmuz tarihleri arasında dört bölgede kamu emekçileriyle birlikte yürüttükleri alan çalışmaları sonucunda topladıkları talepleri Çalışma Bakanlığı önünde bir kez daha kamuoyu ile paylaştı. Karagöz, bu taleplerin kamu emekçilerinin ve emeklilerinin ortak sesi olduğunu belirterek taleplerini şu şekilde sıraladı:
Grevli toplu sözleşme hakkı anayasal güvence altına alınmalı.4688 sayılı Sendika Yasası demokratik biçimde yeniden yazılmalı.Hiçbir kamu emekçisi yoksulluk sınırı altında maaş almamalı.Temmuz 2025 itibariyle en düşük maaş 85 bin TL, Ocak 2026 itibariyle ise 100 bin TL’nin üzerine çıkarılmalı.Ek ödemeler temel ücrete dâhil edilmeli, emekli aylıklarında esas alınmalı.Tüm güvencesiz istihdam biçimlerine son verilmeli, kadrolu istihdam sağlanmalı.1. dereceye gelen kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmeli.Vergi adaleti sağlanmalı, gelir vergisi oranı yüzde 10’a düşürülmeli.KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri görevlerine iade edilmeli.Mülakat kaldırılmalı, liyakat esas alınmalı.
Karagöz: “Taleplerin hayat bulması için mücadele programımız hazır”
Gazetemize değerlendirmede bulunan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, 2026–2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sürecine dair taleplerini bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak amacıyla Çalışma Bakanlığı önünde KESK’in kürsüsünü ve alternatif TİS masasını kurduklarını belirtti. Karagöz, “Bugün burada alandan topladığımız talepleri basın emekçileri aracılığıyla kamuoyuna duyurmayı esas aldık” dedi.
Toplu sözleşme sürecinin yasal olarak 1 Ağustos’ta başlaması gerekirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 28 Temmuz’a çekildiğine dikkat çeken Karagöz, yetkili ve gözlemci sendikaların bu hukuksuzluğa sessiz kaldığını ifade etti. “İçeride oturan sendikalar, hükümetin her söylediğine ‘evet’ diyen, itiraz etmeyen bir çizgide. Bu sendikaların sürece dair tek bir cümle etmemesi dikkat çekicidir” dedi.
“Sefalet yaşayan emekçinin sorumlusu mevcut sendikalardır”
Karagöz, tüm konfederasyonların kamuoyuna yüzlerce taleple çıktığını hatırlatarak, asıl meselenin talep sayısı değil, bu taleplerin arkasında durulup durulmayacağı olduğunu vurguladı. “Bugüne kadar imzalanan yedi toplu sözleşmede de siyasal iktidarın gölgesinde büyüyen, yetkili olduğunu iddia eden konfederasyon imzacı oldu. Bugün kamu emekçileri sefalet yaşıyorsa, bunun sorumlusu bu sendikal anlayıştır” ifadelerini kullandı.
Sadece talepleri açıklamanın yeterli olmadığını, aynı zamanda bu taleplerin hayata geçmesi için nasıl bir mücadele programı izleneceğinin de netleştirilmesi gerektiğini belirten Karagöz,“ Taleplerimizi paylaştık. Ama asıl önemli olan bu taleplerin nasıl yaşam bulacağıdır. Bizim buna dair bir mücadele programımız var. 15 Ağustos’a kadar TİS masamızı Ankara’nın en işlek noktalarından biri olan Sakarya Caddesi’nde kuracağız. KESK’e bağlı sendikalar olarak emekçilerle, dostlarımızla birlikte bu süreci büyüteceğiz; davetlerimizi basın ve kamuoyuyla paylaşmaya özen göstereceğiz” dedi.
Evrensel'i Takip Et