19 Ocak 2018 01:37

Öz İplik-İş’te yolsuzluk itirafı

Öz İplik-İş Sendikası ile ilgili 2011 yılında gündeme gelen ve dava açılan yolsuzluk iddialarına ilişkin sendika genel merkezinden itiraf geldi.

Paylaş

Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası ile ilgili 2011 yılında gündeme gelen ve dava açılan yolsuzluk iddialarına ilişkin sendika genel merkezinden bir itiraf geldi. Öz İplik-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Kemal Sönmez, savcılığa verdiği ifadede tüm iddiaları doğruladı.

Öz İplik-İş Sendikası Eski Genel Başkanı Yusuf Engin’e istifa etmesi durumunda 100 bin lira verilmesi... Bu yolsuzlukları mahkemeye taşıyan sendikacıların çeşitli yollarla susturulması... Sendika Başkanının çocuklarının düğün masraflarının sendikanın kasasından karşılanması... Öz İplik-İş’le ilgili daha önce gazetemizin sayfalarına taşıdığımız bu iddialar genel merkez yöneticilerinden birinin savcılık ifadesiyle doğrulandı.

ESKİ BAŞKANA 95 BİN TL

Hâlâ Öz İplik-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Kemal Sönmez ifadesinde Öz İplik-İş Eski Genel Başkanı Yusuf Engin’e istifa etmesi karşılığında 95 bin lira rüşvet verildiğini şu sözlerle anlattı: “Eski Genel Başkan Yusuf Engin’in istifası istendi ve pazarlık yapıldı. Yusuf Engin istifa edecek ve istifa etmesinin ardından kendisine bizden 100 bin TL verme sözü verdik. Sendika Genel Yönetim Kurulu Üyeleri Murat İnanç, Rafi Ay, Engin Doğan, Kemal Sönmez ve Duran Güzelkaya’nın imzası bulunan  yönetim kurulu kararı ile 100 bin TL kredi kullanılması kararı aldık. Daha sonra Sendika Muhasebecisi Nihat İpekli’ye çekilen bu yüz bin TL kredinin Yusuf Engin’e verilmesini söyledik. Muhasebeci 03.06.2009 tarihinde Yusuf Engin’le bankada buluşarak Türkiye Vakıflar Bankası Başkent Şubesinden çıkan 100 bin TL’lik kredinin 95 Bin TL’sini aynı bankada bulunan Yusuf Engin hesabına kasadan kasaya koymak üzere 54 dakika arayla banka dekontlarında görüleceği üzere vermiştir. Muhasebeci Nihat İpekli 05.03.2012 tarihli verdiği yeminli savcılık ifadesinde de beyan etmiştir.”

HAYALİ MAKBUZLAR

Yaşanan yolsuzlukları ortaya çıkaran ve bu yolsuzlukları mahkemeye taşıyan Öz İplik-İş Gaziantep Eski Şube Başkanı Duran Güzelkaya’yla görüştüklerini anlatan Sönmez, “Pazarlık yaparak oğlunu, Adem Güzelkaya’yı Öz İplik-İş Sendikası Gaziantep bölgesinde görevlendirilmek üzere işe aldık. Bunun karşılığında davasını geri çekti” dedi.

Sönmez’in anlattıkları arasında hayali makbuzlar da yer aldı: “Genel Sekreter ve Genel Mali Sekretere birer gün arayla 15’er bin TL hayali makbuzlar ile para verildiği, Sakarya Şube Başkanlığına 15 bin TL masraf gönderildiği, daha önemlisi olmayan Yusuf Engin’e mart ayında istifa etmesine rağmen hayali makbuz ile mayıs 2009 maaş hizmet ikramiyesi seyahat avans alacağı adı altında 9 bin 264 TL kasadan makbuz karşılığı verildi. Benim bölgem olan Kayseri Şube başkanının muhalif olması nedeniyle bu açığı Sakarya, Trakya, Malatya gibi şubelerden hayali evraklarla gider gösterdik.”

Kemal Özer, savcılık ifadesinden sonra bahanelerle Disiplin Kuruluna sevk edildi. Yolsuzluklarla ilgili dava ise Ankara Bölgeler Mahkemesinde devam ediyor.

CENAZE, DÜĞÜN MASRAFLARI SENDİKADAN

Daha önce Malatya Şube Başkanı Ömer Yabaş’ın, Genel Başkan Murat İnanç’ın anne ve babasının cenaze masraflarının, kızı ve oğlunun düğün masraflarının sendika tarafından karşılandığı iddialarını da kabul eden Sönmez, “Benim de bilgim dahilinde böyle yapıldı” dedi.

Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Sönmez’in ifadeleri şu şekilde devam etti:

- Gaziantep Şubeye bağlı Gürteks AŞ, Gür İplik Tekstil AŞ ve Boyer Tekstil Kimya AŞ’de toplusözleşme olmasına rağmen sendikaya aidat yatırılmadı, İstanbul’da bulunan Özak Tektil’den bir yıl boyunca aidat alınmadı, herhangi bir hukuki işlem yapılmayarak sendika zarara uğratıldı.

- 2009 yılından 2018 yılına kadar sendikanın yaptırdığı promosyon işlerinin hepsinin Soyut Reklam AŞ’ye yaptırıldı. Bu firmanın sahipleri ile Murat İnanç’ın ilişkisinin ortaya çıkartılması gerekiyor.

- Sendika genel merkez binası yıkılarak yeniden yapılması gibi usulsüz işler bulunuyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sincan Arçelik işçileri: Biz grev dedikçe onlar oyun oynuyor

SONRAKİ HABER

Albayrakların altın kuyusu: Trabzon Limanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...