09 Ocak 2018 23:51

KYK’nin kredisi yetmiyor geri ödemesi endişelendiriyor

ODTÜ öğrencileri, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından verilen kredilere geleceği söylenen 45 liralık zamma tepkili

Paylaş

Özgür ÇAMOĞLU
Ankara

ODTÜ'de bir öğrencinin çalışmadan eğitimine devam edebilmesi için verilen kredinin daha yüksek olması gerektiğini söyleyen öğrenciler, zamla birlikte 470 liraya yükselecek kredinin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Genç işsizlik oranının her geçen gün arttığı bir ülkede kredinin daha sonra geri ödenmesinin endişesini taşıyan öğrenciler, KYK parasının herkese “burs” olarak verilmesini istiyor. 

ODTÜ Hazırlık Öğrencisi Onur, KYK kredisiyle geçinmenin zor olduğunu dile getirerek başlıyor beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçları hesaplamaya: “Yurt parası aylık 365 lira. Bunun yanı sıra bir öğrenci olarak sürekli yemekhanede yesem de yemekhanede kahvaltı çıkmadığı için onu kendi sırtımdan harcamak zorunda kalıyorum.” Geleceği söylenen zammın yetersiz olduğunu dile getiren Onur, bir öğrencinin çalışmadan eğitim hayatına devam edebilmesi için en az 850 lira olması gerektiğini dile getirdi. 

Bir başka Hazırlık Öğrencisi Behçet, gelecek zammın da KYK kredisinin yetersizliğini gideremeyeceğini söyledi. Bir başka öğrenci ise KYK kredisinin aldığı diğer burslarla birlikte ancak yettiğini vurguladı. Genç işsizliğindeki yüksekliğe işaret ederek kredinin geri ödenmesi konusunda da endişe yaşadığını ifade eden öğrenci, KYK parasının herkese karşılıksız burs olarak verilmesini istedi. 

‘HİÇBİR ŞEYE YETMİYOR’

Son olarak konuştuğumuz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrencisi Mert KYK parası, ona yapılan zammın, diğer artışlarla geri alınacağını söyledi. Asıl olarak devletin kredinin tamamının geri almasına itiraz edilmesi gerektiğini belirten Mert, “KYK yetmediği için mecburen part-time işlerde çalışmak zorunda kalıyoruz. Üstelik çoğu vakıf/dernek, KYK alan öğrencilere burs vermeye de yanaşmıyor” dedi. Sosyal aktiviteler için bir harcama yapıp yapamadığını sorduğumuzda ise şunları söyledi: “Barınmanın ve beslenmenin dışına gücümüz yetmiyor, gönüllü oyuncuların oynadığı ücretsiz oyunlar olmasa tiyatroya da gidemezdik.”

BORÇSUZ GÜNÜMÜZ OLMADI

ODTÜ öğrencisi olan Kübranur Soylu KYK kredisine yapılan zamma ilişkin umutsuzluğunu şu sözlerle paylaştı: “Yapılacak zammın kat kat fazlası diğer harcamalarımıza da yapılacak. O yüzden bu KYK zammının hiçbir etkisi olmayacaktır bizler için. Ayrıca mezun olduktan sonra bu kredilerin geri ödenmesinin zorunluluğu öğrencileri şimdiden düşündüren bir konu.” Kübra’nın ardından Mustafa Çandır’la konuşuyoruz. KYK zammının öğrencilerin zorunlu harcamaları düşünüldüğünde yetersiz olacağına da dikkat çekti. Cansu Üstün ise geçtiğimiz senenin sonunda 1603 lira olan asgari ücret ile 45 TL zam gelerek 470 lira olan KYK ücretini kıyaslarken, bir öğrencinin aldığı KYK ile geçinmesinin imkansız olduğunu dile getirdi. Yusuf Selim Durmuş ise yaklaşık bir senedir KYK kredisi aldığını, bu kredinin hiçbir zaman yetmediğini ve neredeyse borcu olmadığı gün olmadığını söyledi. 45 liralık zammın misliyle geri alınacağını söyleyen Yusuf, öğrenciler için yapılan artışın bir şey ifade etmeyeceğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Horzum: Eşimi kaçıranları yakalayın hukuksuzluğa son verin

SONRAKİ HABER

Bizim dolaba fare girse açlıktan ölür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...