28 Aralık 2017 16:48

Taşeron işçisi: KHK ile gelen kadro yine KHK ile gidebilir

Taşeron işçi: OHAL kalktıktan sonra KHK yeniden kaldırılabilir. Bu yüzden KHK ile değil anayasal güvencesi olan kadro istiyoruz.

Paylaş

Metin YOKSU

Son KHK’de taşeron işçilere sınav şartıyla getirilen “kadro” düzenlemesine tepki gösteren Taşeron İşçi Necla Özülker, “OHAL kalktıktan sonra KHK yeniden kaldırılabilir. Bu yüzden KHK ile değil anayasal güvencesi olan kadro istiyoruz” dedi.

Taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin düzenleme OHAL kapsamında yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile karara bağlandı. Düzenlemeye göre, 90 gün içinde 400 bin işçiye yapılacak sınav ve güvenlik soruşturması sonrası kadro verilecek. Belediyelerde çalışan 450 bin kadar taşeron işçiye ise, belediye iktisadi teşekküllerinde (BİT) çalıştırılarak kadro verileceği ifade ediliyor.

SINAVA ANLAM VEREMİYORLAR

Beşiktaş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde 9 yıldır temizlik işçisi olarak çalışan Ali Palabıyık, “Kadro düzenlemesi her şeye rağmen olumlu bir şeydir ama samimi değildir. Bugün taşeron çalışan bir işçi ile kadrolu çalışan işçinin maaşları aynı değildir. Buradaki eşitsizliği yaratan da iktidardır. Bu eşitsizliği kabul etmiyoruz” dedi. Güvenlik soruşturmasına ve yapılacak sınava hiçbir işçinin anlam veremediğini belirten Palabıyık, “Bu yolla birileri kendi siyasal çıkarlarını düşünüyor” diye konuştu. 

‘GÜVENCESİ OLAN KADRO İSTİYORUZ’

Kadıköy Belediyesinde sosyal hizmetler bölümünde 14 yıldır çalıştığını belirten Necla Özülker ise, “Bir sınav ile işe alınacağımız ifade ediliyor ve bu sınavı neye göre yapacaklar? Güvenlik soruşturmasının da neye göre yapılacağını bilmiyoruz. Bilmediğimiz bir şeyin de güvencesi olamaz. Belirsiz bir süreç yaşıyoruz ve kaygılıyız” dedi. Özülker, OHAL kalktıktan sonra KHK’nin yeniden kaldırılabileceğini, bu yüzden KHK ile değil anayasal güvencesi olan kadro hakkı talep ettiğini söyledi.

41 yaşındaki Temizlik İşçisi Semra Kara ise, “Aldığımız maaş Türkiye şartlarında yetersiz. Benim iki çocuğum var, biri okula gidiyor diğeri de askere gidecek. Bugün işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıyayım” dedi. Kara sözlerini şöyle sürdürdü: “Heceleyerek okuma yapabiliyorum. Çoğu işçi de benim gibi ya okuma bilmiyor ya da çok az biliyor. Ben ilkokul mezunuyum. İşsiz kalma korkusu yaşıyorum. Daha önce de sözleşmeler ile sürekli haklarımız elimizden alınıyordu. Ben sınavla işe girmedim ama şimdi sınavla işten çıkaracaklar. Ama ben sendikam ile birlikte mücadele ederek işimi kimselere vermeyeceğim. Yaşamak için buna mecburuz.” (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın’

SONRAKİ HABER

Ceylanpınar davasının her duruşmasında savcı değişiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...