12 Aralık 2017 12:34

Bisiklete binen kadınlara saldırı: 'Tahrik ediyorsunuz'

Filyos'ta AKP'li Belediye Başkanının gayrı resmi koruması olduğu öne sürülen şahıs, bisiklete binen kadınlara hakaret edip saldırdı.

Paylaş

Zonguldak’ta AKP’li Filyos Belde Belediye Başkanı Ömer Ünal’ın koruması olan Selçuk K. isimli şahıs, 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde ilçede bisiklete binen kadınlara hakaret ve sözlü saldırıda bulundu. "Filyos’ta kadınların bisiklete binmesini istemiyoruz. Bisiklete binerek herkesi tahrik ediyorsunuz." diyen şahıs, kendisine itiraz eden bir kadının da boğazını sıkıp kocasını tehdit etti. 

'EVLİ KADINSIN, UTANMIYOR MUSUN?'

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde 10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında Zonguldak Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, kahvaltı, bisiklet turu ve atölye ziyaretleri içeren bir gezi programı düzenlediler. Gezi kapsamında atölye ziyareti gerçekleştirmek üzere bisikletleri ile yola çıkan kadınlar, Filyos Belediyesi’nde çalışan ve Belediye Başkanı Ömer Ünal’ın gayrı resmi korumalığını yaptığı iddia edilen Selçuk K.’nın sözlü tacizini maruz kaldılar. “Filyos’ta kadınların bisiklete binmesini istemiyoruz. Bisiklete binerek herkesi tahrik ediyorsunuz.” diyen şahıs, kendisine tepki gösterenlere de ağır hakaretlerde bulundu.

'BURALARIN AĞASI BİZİZ'

Şahıs ayrıca kendisine itiraz eden G.G.’nin boğazını sıktı ve “Evli kadınsın, utanmıyor musun? Buralar bizden sorulur, buranın ağası biziz. Hepinizle hesaplaşacağız. Kocanla da görüşeceğiz” diye tehdit etti.

Şahsı araya giren yurttaşlar uzaklaştırdı. Darbedilen kadın jandarmaya şikayette bulundu.

OLAYDAN SONRA TEHDİT MESAJI YAYIMLADI

Trene binerek Filyos’u terk ettiği söylenen Selçuk K. daha sonra, sosyal medyada, “Savaş başladı. Bu saatten sonra herkes kendine dikkat etsin. Özellikle Perşembeli sapık, özellikle senle görüşeceğiz, yeni belgelerle” şeklinde bir tehdit mesajı yayımladı.

selçuk k

ZONGULDAK KADIN PLATFORMU: HAK ETTİĞİ CEZAYA ÇARPTIRILSIN

Zonguldak Kadın Platformu da Filyos Belediyesi’nde çalışan ve Belediye Başkanı Ömer Ünal’ın gayrı resmi korumalığını yaptığı iddia edilen Selçuk K.’nın, Filyos’ta bisiklete binen kadınlara sözlü ve fiziksel saldırıda bulunmasına tepki gösterdi.

KESK Zonguldak Şubeler Platformu binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan Zonguldak Kadın Platformu Sözcüsü Lale Kadem Tetik, Selçık K.'nın hak ettiği cezaya çarptırılmasını istedi.

Olay gününün anlatan Tetik, "Filyos’ta ikamet eden bir kadın arkadaşımız darp edilmiştir. Saldırıyı ‘misafiriz’, ‘lütfen’ diyerek durdurmaya çalışan kadınlara da küfürlerle, iteklemelerle saldırı devam ettirilmiştir. Güvenlik güçlerinin çağrılması ile durum adli makamlara yansımıştır. İlgili şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur." dedi.

Tehditlerden oldukça kaygılı olduklarını belirten Tetik, "Başta kentimizin mülki amirlerini, güvenlik güçlerini ve yerel yöneticilerimizi konunun takibi noktasında duyarlı olmaya davet ediyoruz. ‘Münferit bir olay’ denilerek hafife alınan her yaklaşımın ölümle sonuçlanan vakalara dönüştüğü bir dönem de bu duyarlılık haklı talebimizdir. Özellikle saldırıyı gerçekleştirenlerin Filyos Belediyesi ile adının anılmasından eminiz ki bizler kadar Sayın Belediye Başkanı da rahatsızlık duymaktadır ve gereğini en kısa sürede yapacağından şüphe duymak istememekteyiz. Sayın Başkanın bu konuda bizleri ve kamuoyunu bilgilendirmesini talep etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

'BU TUTUMLAR GENELİN YERELE YANSIMASINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR'

Tetik açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yerel yönetimlerin kentlerin kamusal yaşamının aynası olduğundan hareketle, dün ‘plajda bira içtiler’, bugün ‘bisiklete bindiler’ diyerek kadınları eve hapsetme adına başlatılan uygulamaların artacağını bilmek için gördüklerimiz yeterlidir. Bu tutumlar genelin yerele yansımasından başka bir şey değildir.

Bugün kürsülerden doğru hayat tarzlarımıza müdahale edenleri, bedenlerimizin üzerinden politikalar üretenleri, bizlere sormadan yasalar geçirenleri tanıyoruz ve yine biliyoruz ki bugün bu erkek egemen söylemlerle politikalarla birlikte paralel gelişen kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin artışına şahit oluyoruz. Eril yargının uyguladığı cezasızlık politikası, taciz ve tecavüzün artmasına neden oluyor. Her güne en az iki kadın cinayeti düşüyorken; iyi hal, haksız tahrik gibi cezai indirimler uygulanmaya devam ediyor. Bizzat siyasal iktidar tarafından üretilen ve pompalanan cinsiyetçi söylemler, kadınların sokakta, kampüslerde, otobüslerde çeşitli bahanelerle şiddete maruz kalmalarına sebep oluyor.

Yeni rejimi kadın emeği, bedeni ve kimliği üzerinden kurma çabası biz kadınlara mutlak itaati dayatıyor. 

Toplumsal yaşamı baştan aşağı dinselleştirerek kadını kamusal alanlardan uzaklaştıran, sosyal politikaları diyanet eliyle dizayn eden, laik-seküler yaşamı yok eden ve kadın kazanımlarını hedef alan düzenlemeler, kadınların rızası olmadan zorla yasalaştırılıyor.

Sürekli olarak kadınların nasıl yaşayacağına dair fetvalar yayınlayan müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi, cinsel istismarda rıza yaşını 12'ye düşüren düzenlemeler, boşanmaları engelleyen arabuluculuk uygulaması, müfredat değişikliği başta olmak üzere eğitimin dinselleştirilmesi politikaları ve daha pek çok örnek, AKP'nin yasalar eliyle kadınlara dayattığı yaşamın sınırlarını çok net ortaya koyuyor.

Kadınları söz, yetki ve karar mekanizmalarından dışlayan, toplumdan soyutlayan uygulamalar karşısında biz kadınlar tüm renklerimizle, bulunduğumuz her yerde sesimizi yükseltmeye, isyanımızı büyütmeye, buyurduğunuz itaati reddetmeye ve düşlerini kurduğumuz eşit ve özgür yaşamın gerçekleşmesi için mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz. Ve pedallarımızı kurduğumuz düşler için çevirmeye devam edeceğiz.”

CHP'Lİ TURPÇU: SAVCILARA SESLENİYOR, YARGIYI GÖREVE DAVET EDİYORUM

Olaya dair açıklama yapan CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, ise "Buradan soruyorum, bu ilkel kafa, bu sapık hangi akıl hastanesinden kaçmıştır? Bu akıl hastasının arkasında kimler var? Bu meczubu kim sokağa salmıştır? Buradan Sayın Cumhuriyet Savcılarına sesleniyor, yargıyı göreve davet ediyor, bu sapığın hak ettiği cezaya çarptırılmasını talep ediyorum. Bu konunun takipçisi olacağım.” dedi.

Turpçu'nun açıklaması şöyle:

"En büyük ahlaksızlar, ahlak bekçisi olmaya heveslenen tiplerdir. Zaten bunların, kendi iç dünyalarının nasıl olduğunu ortadadır. Kadınların nasıl giyineceğine, nasıl hareket edeceğine, yaşantısına, ne yapacağına, ne yapmayacağına bu mahluklar karar veremez.

Türkiye’de kadına yönelik fiziksel ve sözlü şiddet bir türlü önlenemeyen bir hal aldı. Bu tip hastalıklı ruh ve kafa yapısına sahip insanlara hak ettikleri ceza verilmediği için bunlar yüz buldular, şımartıldılar. Önlem alınmazsa, bu tip kendini ahlak savunucusu yerine koyan ve etrafına saldıran yeni kişiler türeyecektir. Bunlara meydan verilmemeli.

Buradan soruyorum, bu ilkel kafa, bu sapık hangi akıl hastanesinden kaçmıştır? Bu akıl hastasının arkasında kimler var? Bu meczubu kim sokağa salmıştır? Buradan Sayın Cumhuriyet Savcılarına sesleniyor, yargıyı göreve davet ediyor, bu sapığın hak ettiği cezaya çarptırılmasını talep ediyorum. Bu konunun takipçisi olacağım.”  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa Mahkemesinden CHP için suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Oğuz Güven’e şimdi de hakaret davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa