Liman işçilerinin grevi yarın: Limanlar savaşa kapanacak
Liman işçileri dünyanın birçok ülkesinde cuma günü savaş bütçelerine ve Gazze soykırımına limanlardan silah taşınmasına karşı iş bırakmaya hazırlanıyor. Bazı limanlarda ise protesto gösterileri düzenlenecek.
Grev haritası
İtalya, Yunanistan, İspanya, Fransa, Fas gibi birçok ülkede bugün limanlarda “İşçiler savaş için çalışmayacak sloganıyla” cuma günü grev ve gösteriler düzenlenecek. Liman işçileri, savaş bütçelerine ve limanlardan savaş bölgelerine ve Gazze soykırımına silah taşınmasına karşı çıkacak. Türkiye’de de Liman İş Mersin Limanında basın açıklaması yapacaklarını duyurmuştu. Yunanistan’daki liman grevine çeşitli iş kollarından sendikalar ve işçiler de destek verecek.
Yunanistan’da grevin merkezi Pire Limanı olacak. Pire’deki diğer işçi sendikaları da greve destek açıkladı. Yapılan açıklamada, “Çünkü kârlar ve savaşlar için hayatlarımızın tehlikeye atılmasını kabul etmiyoruz” denildi. Emperyalist merkezler ve kapitalist ülkeler arasındaki rekabetin kızıştığı, ekonominin savaş ekonomisine dönüştüğü bir dönemde, “Mücadelemizi örgütlüyor ve kendi ihtiyaçlarımızın karşılanmasını talep ediyoruz” denilen açıklamada, “AB, NATO, hükümetler, burjuva partileri ve işverenlerin istediği savaş kültürüne alışmayı kabul etmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Pire’deki Metal İşçileri Sendikası ve Gemi İnşa İşçileri Sendikası da grev öncesinde Perama gemi inşa ve onarım bölgesinde bir toplantı düzenledi. Toplantıda bugün ‘Kahramanlar Meydanı’nda yapılacak grev mitinglerine kitlesel katılım çağrısında bulunuldu.
Uluslararası grevin örgütleyicilerinden İtalyan USB sendikasının sitesinde yer alan bilgilere göre Uluslararası Liman İşçileri Konseyi (IDC), Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) ve Avrupa Ulaştırma Federasyonu da liman sendikalarının grev kararına destek verdi. Almanya’nın Hamburg-Hapag-Lloyd terminalinde eylem yapacak işçilerin buradan Amerikan konsolosluğu önüne yürüyeceği belirtildi. ABD’den Kolombiya’ya kadar çeşitli ülkelerde de mücadeleci sendikaların liman işçilerine destek için eylemler yapacağı bildirildi.
(Dış Haberler)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et