12 Aralık 2017 10:06

Kaşlılar otoban istemediklerini mahkemede tekrarladı

Kaş-Kalkan arasında yapılmak istenen otobana karşı açılan dava görüldü. Antalya'daki davaya çoğu Kaş'tan 100'e yakın yurttaş katıldı.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Kaş-Kalkan arasında yapılmak istenen otobana karşı açılan dava, Antalya 2. İdare Mahkemesinde görüldü. Çoğunluğu Kaş'tan olmak üzere, 100'e yakın kişinin katıldığı duruşmada yurttaşlar bir kez daha otobanı istemediklerini dile getirdi.

KAŞLILAR DAVASINA SAHİP ÇIKTI

Otobana karşı Kaş Çevre Derneği, Kaş Koruma Platformu , Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, köy muhtarları ve yurttaşların katıldığı duruşmayla ilgili görüştüğümüz davanın avukatı ve Türkiye Barolar Birliği Kent ve Çevre Komisyonu üyesi Tuncay Koç, davaya katılım için  3.5 saat uzaklıktaki Kaş'tan 70 kişinin gelmesini Kaşlıların bu davaya verdiği önemi gösterdiğini söyledi. Duruşmada otobana neden karşı olduklarını mahkemeye anlattıklarını belirten Koç, "Yolun köylülerin yayla alanını ve habitatını ikiye böleceğini, köylülere hiçbir getirisinin olmayacağını anlattık. Endemik Lidya Orkidelerinin yaşam alanından geçen yolun aynı zamanda ikisi "Kırmızı Liste"de yer alan kritik eşikteki 5 canlı türünün de yaşamını tehdit ettiğini söyledik. Proje maliyetinin belirtilenden katbekat fazla olacağını, bu yola yatırılacak paranın bölge halkına dağıtılsa 50 bin lira gibi önemli bir kalem tutacağını ifade ettik.

DOĞAYI KÖYLERİ EZİP GEÇECEK

Otobanda hiçbir kamu yararının olmadığını, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının böylesi doğa karşıtı bir projeye onay vermesinin rant odaklı bir anlayışa yol vermek olduğunu söyledik. Ayrıca Orman Bakanlığının yol için önce olumsuz görüş bildirirken bir anda görüşünü değiştirerek olur verdiğini de mahkeme de dile getirdik. Otobanın yörenin doğasını, köylerini ezip geçeceğini, yaylaları kıyıma uğratarak ve Kaş’ın eşsiz peyzajını  bozacağını belirterek Kaş'ın otobana ihtiyacı olmadığını söyledik" dedi.

Koç, mahkemeye uzmanların görüşlerinin yer aldığı bir rapor da sunduklarını belirterek, "eğer yol için iptal kararı verilmezse yerinde keşif ve gözlem yapılması talebimizi ilettik. Şimdi mahkeme 15 gün içerisinde bir karar verecek" dedi.

İzne

GEÇİM KAYNAKLARIMIZA ZARAR VERECEK

Duruşmada konuşan Çukurbağ Köyü Muhtarı Ali Rıza Öncü de köylüler olarak geçimlerinin tarım ve hayvancılık üzerine olduğunu ifade ederek, yolun bu geçim kaynaklarına önemli zararlar vereceğini bu nedenle istemediklerini söyledi.

Duruşmada söz alan Karayolları yetkilisi ise yolun bölge açısından alternatifsiz olduğunu, Mersin'i Muğla'ya bağlamak için bu yolu yapmaları gerektiğini ileri sürdü. Çukurbağ, Yeniköy, Kalkan, Ağullu köylerinde muhtar ve azalar da davaya katıldı.

Çukurbağ

AĞUSTOS AYINDA DAVA AÇILMIŞTI

Karayolları Antalya 13. Bölge Müdürlüğü’nce hazırlanan “Kaş-Kalkan Yolu” projesine karşı geçtiğimiz Ağustos ayında açılan davaya Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası ve 77 yurttaş davacı olarak imza koymuştu. Antalya Barosu avukatlarından Tuncay Koç tarafından mahkemeye verilen iki ayrı dilekçede otoyolla ilgili ÇED gerekli değildir kararına ve Kaputaş Plajı ile ilgili koruma kararına rağmen viyadük yapımına izin veren Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu kararına itiraz edildi.

Kaputaş

 

harita

DÜNYACA ÜNLÜ YÜRÜYÜŞ YOLUNU DA YOK EDECEK

Mevcut yoldan on dakika daha az bir yolculuk süresi vadedilen yol için 73 milyon lira kamu parasından harcanacağı belirtilirken bu rakamın çok daha fazla olacağı dile getiriliyor. Projeden 7 köyün doğrudan etkilenecek: Yolun geçeceği hat ve çevresi, dünyaca tanınan ve uluslararası literatüre geçmiş Likya yürüyüş yolunun bir parçası.

Otobanın geçeceği güzergâhta 1. derecede korumaya alınmış olan 7 arkeolojik ve 2 doğal sit alanı var. Bu sitler, yolun geçeceği güzergâha çok yakın konumda iken, 4 arkeolojik sit alanı ise doğrudan otoban projesi alanının içinde.

ÖNCEKİ HABER

AB’den militaristleşme kararları

SONRAKİ HABER

Tüm Emekli-Sen: 2018 yılı bütçesini kabul etmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa