12 Aralık 2017 02:10

MMK Metalurji’de işçiye disiplin tehdidi

Çelik-İş'in örgütlü olduğu MMK Metalürji'de MESS dayatmalarına karşı henüz bir eylem yok. İşçiler sendikanın bir açıklama yapmadığını söylüyor.

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

MESS ile süren grup toplusözleşmelerinin tıkanması üzerine Türk Metal ve Birleşik Metal-İş eylemlere başlarken, Çelik-İş’ten ise henüz somut bir açıklama yok. Hatay Dörtyol’da Çelik-İş’in örgütlü olduğu MMK Metalürji de eylem yapılmadığı gibi, fabrikayla ilgili dışarı bilgi verenlerin disipline verileceği söyleniyor. 
MMK Metalürji fabrikasında çalışan işçiler, kendilerine eylemle ilgili bir açıklama yapmayan sendikacıların sadece “İyi bir sözleşme olacak” diyerek geçiştirdiğini söyledi. Bu durumun taslağın nasıl hayata geçeceği konusunda kendilerini düşündürdüğünü dile getiren işçiler, “Önceki oturumlarda işçilere bir şey sormadıkları gibi toplantı sonucunu da doğru dürüst aktarmadılar. Kurulmuş bir TİS komitesi de yok” dediler.
Görüştüğümüz işçilerden biri şunları dile getirdi: “İşçiler süreci takip ediyor ama ciddi bir tepki yok. Çünkü ülkeyi yönetenlerle birlikte davranıyor sendikacıların hepsi. İşçiler uyanmaya başlasa her daim kafasına yumruk vuran veya işten çıkarmakla tehdit eden işveren ve sendikalar olduğu sürece bu ülkede sınıf mücadelesinin gelişmesi zor.” 

Başka bir işçi ise başka sendikaların örgütlü olduğu fabrikalarda yapılan eylemlere dikkat çekerek “Bizde henüz bir şey yok. İşçilere bir açıklama yapılmıyor. Herhangi bir eylem kararı yok” dedi. 

Bir diğer işçi ise işten atılma korkusu nedeniyle sendikaya rağmen ses çıkarma konusunda çekince yaşadıklarını anlattı. İşçi “Zaten fabrikadan dışarı haber eden olursa tazminatsız işten atılacağına dair işyerine yazı asılmış durumda. İşyeri yönetimi de sendikada bu konuda çok hassas. Sendika kendi bir açıklama yapmadan ya da fotoğraf çekip yerel gazetelere servis etmeden onun onayı dışında işçiler böyle bir şey yaparsa disiplinlik olacağı belirtiliyor” diye konuştu.


ÇELİK-İŞ: EYLEM AZMİ VAR AMA ALINAN BİR KARAR YOK

Çelik-İş Sendikası, MESS’in dayatmalarına karşı eylem yapma azminde olduklarını bildirdi ancak bir eylem takvimi açıklamadı. Çelik-İş’in örgütlü olduğu MESS sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinin bağlı olduğu şubelerin katılımıyla yapılan toplantının ardından yapılan açıklamada “Toplantıda MESS’in bu tutumunun biz emekçileri, bir dizi eylemsel kararlar almaya ittiğini müzakere etmiş bulunmaktayız. Demokratik hakkımızın birer yansıması olan eylemlerimizi, belirli bir periyotta, belirli bir süreç içerisinde, hayata geçirme azmi ve kararlılığı içerisinde olacağız. Eylem planımızın ilk safhasını... işyeri temsilcilerimiz ve üyelerimizle yapılacak istişareler ve alınacak kararlar neticesindeki uygulamalar oluşturacaktır” dendi. (İSTANBUL)
 

ÖNCEKİ HABER

Uranyum sorununu gizleyenler nükleer santrali yaparsa...

SONRAKİ HABER

Ford patronu işçinin pazar tatiline el attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...