06 Aralık 2017 23:58

KODA'da eğitim hakkının kullanımı tartışıldı

Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) Çarşamba Seminerleri'nde bu hafta Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilen Funda Karapehlivan sunum yaptı.

Paylaş

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) 2017/18 akademik yılında derslerine devam ediyor. Eğitim Sen Kocaeli Şube binasında düzenlenen derse bu hafta Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilen Funda Karapehlivan konuk oldu. 

"Eğitimin Bitmeyen Dönüşümü ve Eğitim Hakkının Kullanımı Üzerine Eleştirel Bir Tartışma" başlıklı sunumunu yapan Karapehlivan, Cumhuriyet tarihi boyunca eğitim üzerinde yapılan değişikliklerden bahsederek, "Cumhuriyet tarihi boyunca 93 yılda 77 eğitim bakanı değişmiş, eğitim sistemi ise 7 kere büyük ve önemli değişikliklere uğramış" ifadelerini kullandı. 

'HERKES EĞİTİM HAKKINA ULAŞABİLMELİ'

Eğitimin özgürleştirici bir yanının olduğunu belirten Karapehlivan, "Hakların kağıt üzerinde varlığını görürken, bunu pratik alanda göremiyoruz. Haklar üzerine yapılan araştırmalar, hakların yasalaşmasının her zaman ezilenleri güçlendirmediğini gösteriyor. Ama eğitimin özgürleştirici bir yanı da var. Eğitim hakkı toplumsal mücadeleler sonucu kazanılmış bir hak. O yüzden herkes eğitim hakkına sahiptir, eğitime ulaşabilmelidir" dedi. 

Eğitimde toplumsal eşitsizliğin önemine de değinen Karapehlivan, "Türkiye'de aileler Avrupa Birliği'nde yaşayan ailelere göre daha fazla para harcıyor ama bu eğitimin durumuna yansımıyor. Örneğin Türkiye Pisa sıralamasında katılan 72 ülkeden ortalama 50. sırada yer alıyor. Eğitim hakkının varlığı, kullanılabiliyor anlamına gelmiyor. Toplumsal eşitsizlik burada önemli bir faktör oluşturuyor" dedi. 

Seminer, soru cevapların üzerinde yaşanan tartışmanın ardından son buldu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TBMM Çevre Komisyonu’nun yeni başkanı Balta oldu

SONRAKİ HABER

İhmaller bir bebeği annesiz bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...