05 Aralık 2017 13:20
Son Güncellenme Tarihi: 05 Aralık 2017 20:41

Zarrab'ın tanık olduğu 'ABD, Atilla'ya karşı' davası: 5. gün

Reza Zarrab, beşinci kez Hakan Atilla'ya karşı tanık sandalyesine oturdu.

Paylaş

ABD'de görülen davada savcılıkla anlaşarak itirafçı olan Reza Zarrab, beşinci kez Hakan Atilla'ya karşı tanık sandalyesine oturdu.

Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın "ABD'yi dolandırmak için kumpas kurmak", "Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı delmek için kumpas kurmak", "Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak", "Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurmak", "Kara para aklamak" ve "Kara para aklamak için kumpas kurmak" gerekçeleriyle 50 yıla kadar hapis ve 2 milyon dolar para cezasıyla yargılandığı davada jürili duruşma görülüyor. 

Aynı gerekçelerle gözaltına alınıp tutuklanan Reza Zarrab, Türkiye iade edilmesi yönündeki çabaları sonuçsuz kalınca suçlamaları kabul edip itirafçı olmuştu. 'ABD, Zarrab'a karşı' olan davanın adı, Zarrab'ın suçunu kabul etmesi üzerine 'ABD, Atilla'ya karşı' olarak değiştirilmişti. 

REZA ZARRAB ŞİMDİYE KADAR NELER SÖYLEDİ?

İşte dakika dakika Reza Zarrab duruşmasında 5. gün:

 

00:30 DURUŞMA SONA ERDİ

Zarrab ile Arap Türk Bankasından (A&T Bank) Özgür Eker olduğu tahmin edilen kişi arasında geçen bir tape dinletildi. Fleming son olarak deliller arasına girmesi bazı ses kayıtlarını dinletti ve Zarrab’a bunları doğrulattı.

Oturum sona erdi. Çapraz sorguya Türkiye saatiyle 17.15’te devam edilecek. Fleming’in son dinlettiği kayıtlar hakkında soru sorması bekleniyor.

00.07

Avukat Fleming, Zarrab'ın telefonunun Türkiye tarafından dinlendiğini söyledi. Zarrab da, birçok görüşmesinin kaydedildiğini belirtti.

00.02

Levent Balkan ile ilgili sorular soruldu. Fleming, Levent Balkan'ın, müvekkili Atilla'dan daha büyük bir rol oynadığını ima etti. 

Zarrab'ın avukatı Şeyda Yıldırım, gardiyana rüşvet veren avukatın kendisi olmadığını iddia etti.

23.55

Reza Zarrab, Mehmet Hakan Atilla hakkında "Ben onun patronu değildim, yaptığı faaliyetlerin kapsamını bilmiyor olabilirim" dedi.

23.45

Ara sonrası oturum yeniden devam ediyor. Reza Zarrab, Avukat Fleming'e, "İhracattan sonra tüm gümrük belgelerini Halkbank'a geri gönderiyoruz hanımefendi" dedi. 

23.20

Avukat Fleming, bazı Türkçe ses kayıtlarını mahkemeye delil olarak sundu. Duruşmaya ara verildi.

23.15

Zarrab, kendisi gibi ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan babasına ait Al Nafees Exchange şirketiyle "herhangi bir ortaklığının olmadığını, bu şirkette herhangi bir hissesi olmadığını" söyledi.

Avukat Fleming, Zarrab'ın babasının para cezası ödediğini iddia etti. Zarrab böyle bir şey olmadığını söyledi.

Fleming: Döviz transferlerinde 'sıyırma' (stripping) nedir, biliyor musunuz? 

Zarrab: Hayır.

23.09

Avukat Fleming, Zarrab ve Aslan'ın, bir kez Zarrab'on neden OFAC (Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi) listesine alınmadığı konusunu görüştüğünü iddia etti. Zarrab, böyle bir görüşme yapıldığını doğruladı. 

Zarrab, Avukat Fleming'in "Bu görüşmede 'herhangi bir yaptırımı ihlal etmediğim için listede değilim' dediğinizi hatırlıyor musunuz?" sorusuna cümlenin bağlamında koparılarak alındığı yanıtını verdi.

Zarrab, "Bank Mellat ile ve bu bankaya ait Mellat Exchange şirketiyle de çalışıyor muydunuz?" sorusuna ise "Bank Mellat'a bağlı olan Mellat Exchange ile çalıştığım doğrudur" yanı verdi.

23.00 GARDİYANA YAKLAŞIK 45 BİN DOLAR RÜŞVET ÖDEDİM

Avukat Fleming, Zarrab'a cezaevinde gardiyana nasıl rüşvet verdiğini sordu.

Fleming: Gardiyana ne kadar ödediniz?

Zarrab: Yaklaşık 45 bin dolar.

Fleming: Parayı gardiyana nasıl ulaştırdınız?

Zarrab: Diğer harcamalarımla birlikte. Türkiye'den para gönderilirken bu tutar da eklendi ve ödemesi yapıldı.

Fleming: Kim ödedi?

Zarrab: O dönemki avukatım ödedi. Evet, Türk avukatımla.

Zarrab gardiyana ait telefonu kullanarak kızıyla görüntülü konuşma yaptığını, avukatlarını aradığını ve diğer tutuklulara para vererek onlardan kontör satın aldığını kabul etti. Ancak, bilgisayar odasında kendisi için yer tutmaları karşılığında insanlara para verdiği iddiasını reddetti.

Gardiyan, Zarrab'a içki almakla kalmadı. Zarrab, "Birkaç kez bu gardiyanın cep telefonunu da kullandım" dedi. "Size herhangi bir ilaç verdi mi?" soruya "Evet. Birkaç kez soğuk algınlığım oldu. Gardiyan DayQuil getirdi, ben de DayQuil içtim" dedi.

22.50 ABD HÜKÜMETİ ANLAŞMAYI UZUN SÜRE GİZLİ TUTTU

Avukat Fleming, ABD Savcılığı'nın, kurum içi rüşvet iddialarının da peşine düşmeyeceğini söyledi. Zarrab, "Kendi şirket çalışanlarıma rüşvet vermedim. Orada çeviriden kaynaklı bir sorun olabilir" dedi.

Avukat Fleming, Zarrab, Türkiye'de bir kişiye saldırdığı olayla ilgili olarak da yargılanmıyor" dedi. Zarrab, "O konuyla ilgili olarak Türkiye'de zaten yargılandım" karşılığını verdi.

Savcı, işbirliği anlaşmasını önerdikleri için "memnun" olduklarını söylüyor. ABD hükümeti bu anlaşmayı uzun süre gizli tuttu. 

Zarrab'ın yaptığı itirafçılık anlaşması delil dosyasına eklendi. Kısa süre sonra belge erişime açılacak.

22.40 BAŞKALARI İÇİN SEKS İŞÇİSİ TEMİN ETMİŞ

Avukat Fleming, Zarrab'ın "2013 yılında veya bu civarda başkaları için seks işçisi temin ettiğini" söyledi. Zarrab, "Evet, doğru" diyerek onayladı.

22.40 TUTUKLUYKEN SENTETİK MARİHUANA İÇMİŞ

Avukat Cathy Fleming, Reza Zarrab'ın ABD'de tutukluyken "sentetik marihuana" içtiğini iddia etti.

Zarrab, "Bunun bir suç veya yasa dışı bir şey olduğunu bilmiyorum. Cezaevinde bir kural ihlali olabilir" dedi.

Zarrab "Bu yargılama kapsamında olmayan bu suçların tamamı, sen tutuklandıktan sonra meydana geldi, değil mi?" sorusuna "Bu doğru." yanıtını verdi.

22.35 '7 KİŞİNİN 10 GÜNLÜK GEZİSİ İÇİN' YANINA 102 BİN DOLAR ALMIŞ

Zarrab'ın Miami'de tutuklanmasıyla ilgili sorular soruluyor. Avukat Fleming, Zarrab'ın özel uçağında tutuklandığını iddia etti. Zarrab, "Hayır, bu doğru değil" dedi.

Zarrab, "Tutuklandığımda üzerimde 102 bin dolar vardı." dedi. Avukatın, "Bu para Disney World'e yaptığınız gezi için miydi?" sorusuna "Bu, 10 günlük gezide 7 kişi için ihtiyacımız olan paraydı" yanıtını verdi.

Zarrab, suçlu olduğunu itiraf ettiği yedi suçlamayı sıraladı.

22.30 'SAVCILIĞA RECAİ BEY'ÎN SIK SIK ALMANYA'YA GİTTİĞİNİ SÖYLEDİM'

Avukat Fleming, Zarrab'ın, Recai'nin kendisine 15 milyon dolar ve 20 milyon dolar tutarlarında borcu olduğunu ve bu sayede onu tuzağa düşürebileceğini söylediğini belirtti. Zaarab, "Borcu 14 milyon dolardı" dedi. Zarrab, "Savcılığa, Recai Bey'in sık sık Almanya'ya gittiğini söyledim." dedi.

22.25 'BİRİLERİNİ 'TUZAĞA DÜŞÜRMEM' YÖNÜNDE TALEP GELSEYDİ BUNU YERİNE GETİRMEK ZORUNDA OLURDUM'

Avukat Fleming, Zarrab'ın ABD hükümetiyle bazı şahısların takip edilerek tutuklanması ve ABD'ye getirilmesi konusunda neler yapılabileceğini görüştüğünü öne sürdü. Zarrab, "Kapana düşürülmesi istenen belli bir şahıs hakkında konuşmadık" dedi.

Fleming, Zarrab'ın savcılar için bazı ilgili şahısları "tuzağa düşürmeyi" - yani bu kişilerin tutuklanabileceği yerlere gitmelerini sağlamayı - önerdiğini söyledi. Zarrab, "Bu şekilde bir talep gelseydi, bunu yerine getirmek zorunda olurdum" dedi.

22.20 ZARRAB: SAVCILIK İÇİNDE DE BAZI ŞEMALAR ÇİZDİM

Avukat Fleming, Zarrab'ın Süleyman Aslan'la sohbetlerindeki İngilizce çevirilerinden sorumlu olduğunu ileri sürdü.Zarrab iddiayı reddetti.  Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Fleming, Zarrab'ın jüri önüne çıkmadan önce FBI ile şema çizme provası yaptığını söyledi. Zarrab, "Evet, burada çizdiğim şemalar gibi, savcılık için de bazı şemalar çizdim" dedi.

Zarrab ayrıca "Soruşturmaya destek vermek anlamında, en önemli şey gerçeği söylemektir" dedi.

22:05

Reza Zarrab tanık kürsüsüne geri geldi ve oturdu. Duruşma başladı.

20.54 

Mahkemeye öğle arası tatili verildi. Aradan sonra Zarrab'ın çapraz sorgusu başlayacak. Duruşma Türkiye saati ile 22:00'de başlayacak. 

20:50 ZARRAB İŞBİRLİĞİNİ KABUL ETTİKTEN SONRA NEREDEYSE HERGÜN ABD SAVCILIĞI VE FBI İLE GÖRÜŞMÜŞ

Soru: Sizinle bir işbirliği anlaşması yapmayı kabul etmeden önce ABD Savcılığı yetkilileri ve FBI ile kaç kez toplantı düzenlediniz? 
Zarrab: Toplantıların tam sayısını hatırlamıyorum. 
Zarrab, yaklaşık 12 toplantı yaptıklarını söylüyor.
Zarrab, işbirliğini kabul ettikten sonra, neredeyse her gün ABD Savcılığı veya FBI'dan yetkililerle görüştüğünü söyledi.

Gazeteci, Katia Zavadski "Bu yetkililere ne kadar çok şey anlatmış olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Hafta sonlarında bile toplantı yapmışlar." diye yorumda bulundu.

20:49

Avukat: “Ağustos 2017’de Amerikalı avukatlarınız savcılığa ikinci bir anlaşma teklifinde bulundu, değil mi?​”
Zarrab: “Doğru değil bu.”
Fleming: “Ama Ağustos 2017’de bir toplantı oldu.”
Zarrab: “Evet, avukatlarla oldu. Sonra ben gidip savcılarla ve FBI’yla konuştum. Onlara bildiğim her şeyi anlattım.” 

20.48 

Avukat Fleming, girişimler sonuç vermeyince, Zarrab'ın Türkiye'dekilere "öfkelendiğini" söylüyor. Zarrab, "Kimseye herhangi bir kızgınlığım yok" dedi.

20.47 

Avukat Fleming, "Bir yıl boyunca bunun işe yarayacağına inanıyordunuz, doğru mu?" dedi.

Zarrab, "Bunun (serbest kalmamın) mümkün olabileceğini düşünüyordum" karşılığını verdi.

20.45 'SİYASİ YOLLARDAN SİZİ KURTARMAYA ÇALIŞAN AVUKATLAR OLDU MU?'

Zarrab, "Siyasi yollardan sizin serbest bırakılmanızı sağlamaya çalışan avukatlarınız var mıydı?" (Fleming burada Giuliani ve Michael Mukasey'i kastediyor) sorusuna  "Yasal sınırlar dahilinde bazı çabaları oldu, doğrudur" yanıtını verdi.

20.44 

İlk teklifini, Atilla'nın tutuklanmasından hemen önce yaptığını kabul eden Zarrab'ın, ancak o dönem işbirliği yaptığını reddediyor. Yani Türkiye'deki hükümet yetkilileri Zarrab'ı kurtarmaya çalışırken Zarrab savcılığa işbirliği teklifinde bulunmuş bile.

20:33

Fleming: Artık hapiste değilsiniz
Zarrab: Doğru, artık Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde (MGM) değilim.
Fleming: Pek hoş bir yer değil, doğru mu?
Zarrab: MGM'ye karşı kaba olmamalıyız (Basın odasında gülüşmeler)
Fleming: MGM size ne verirse onu mu yemek zorundaydınız?
Zarrab: Hayır bu doğru değil.
Fleming: Kafeteryada olanlar arasından mı yemeniz gerekiyordu?
Zarrab: Hayır bu doğru değil hanımefendi.
Zarrab, Federal Cezaevinde kendileri için yemek yapabildiklerini iddia ediyor

20:28

Zarrab: "Evet, hapishaneden tahliye olmak için 'en hızlı yöntemin işbirliği yapmak olduğunu' söyledim"

20:27

Fleming, Zarrab'ın İran'a girişinin yasaklı olup olmadığını soruyor. Zarrab “Bildiğim kadarıyla böyle bir yasak bulunmuyor” dedi ve "yaşam tarzı" nedeniyle doğum yeri olan İran'a gitmediğini iddia etti.
Zarrab, bir defasında İranlı milyarder Babek Zencani'nin kendisine satması için 1.5 ton altın gönderdiğini söylüyor. Zencani'yle olan işleri nedeniyle İran'a gitmekten kaçınmayacağını söylüyor Zarrab. (Zencani, İran'da idam mahkumu işadamı)

20:25 

Sorguda, Gana'da 1.5 ton altın yüklü bir uçakla ilgili sorular soruluyor. Altın tüccarı olan Zarrab, kendisi için böyle bir uçak gönderildiğini doğruluyor.

20:22 

Zarrab, "Şoförüm hiçbir zaman Rusya işlemleriyle bağlantılı 15 milyon dolar nakit taşırken durdurulmadı" dedi. Bunun üzerine avukat "Bu tutarda parayı taşırken Türkiye sınırında durdurulmadı mı?" sorusunu sordu. Zarrab "Hayır" cevabını verdi. 

20.21 

Avukat Fleming, Zarrab’ın şoförünün Rusya ticaretiyle bağlantılı 15 milyon dolar nakit para taşırken yakalandığını öne sürüyor. Zarrab, iddiayı reddediyor.

20.20 

Zarrab, Rusya'da kara para aklama sistemlerine karışmadığını iddia etti.

20.17 

Avukatın "Türkiye dışında ülkelerde de para transferi ve kara para aklama sistemlerine karıştınız. Bu doğru mu?" sorusuna Zarrab, "Türkiye dışında da İran ticaretiyle ilgili para transferlerine karıştığım doğrudur" dedi.

20.15 

Fleming, Ekim 2012'de İran ticaretiyle ilgili bir toplantıdan bahsediyor. Zarrab, ifadesinde bu toplantıya Atilla'nın da katıldığını söylemişti. Fleming, Zarrab’ın kürsüde verdiği ifadenin, FBI'a verdiği ifadeden farklı olduğunu öne sürüyor.

20.14

Zarrab, 2012 yılı sonuna kadar Hakan Atilla ile tanışmadığını iddia etti.

19:07

Fleming: Sizden hoşlanmadığının farkında mıydınız, bunu söyleyebilir miyiz? 
Zarrab: Doğru. 
Fleming: Sizin de ondan pek hoşlanmadığınızı da söyleyebilir miyiz? 
Zarrab: Evet. 
Fleming: Halkbank'taki işiniz süresince, Süleyman Aslan'a Atilla'yı şikayet ettiniz mi? 
Zarrab: Bazen.

Kayıtlarrın birine göre; Reza Zarrab, Atilla'yı Süleyman Aslan'a şikayet ederken kayıtların birine göre Atilla'ya "tekerimizdeki çomak" demiş.

Öte yandan Atilla'nın avukatı Fleming, Aslan'la olan binlerce mesajlaşmayı not ediyor.

Zarrab: Daha önce de belirttiğim gibi, hatırlamıyorum. Sayfa sayısının farkında değilim ama Süleyman Aslan'la daha yakın bir ilişkim olduğu doğru."

Zarrab, Hakan Atilla'nın telefon rehberinde bile kayıtlı olmadığını belirtiyor.

Avukat Fleming, Zarrab'ın telefonunda Atilla'nın numarası olduğunu söylüyor.

Zarrab: "Hakan Atilla'ya gönderdiğim bir tek mesaj bile var mıydı hatırlamıyorum."
Fleming: “Suçluluğunuzu kabul etmeden önce konuşmalarınızın hiçbirini dinlemediniz değil mi?​”
Zarrab: "Meraktan bazılarını dinledim.”
Fleming'in Atilla'nın sesinin de bulunduğu dörtten fazla görüşmeyi dinlediniz mi?" sorusunu Zarrab, "Dört tane dinledim. Bununla ilgili herhangi bir şey hatırlamıyorum" diye yanıtladı.

19:55 ATİLLA'YA HİÇ RÜŞVET VERMEDİM, ATİLLA DA HİÇ TALEP ETMEDİ

Soru: Hakan Atilla'ya hiç rüşvet vermediniz, doğru mu? 
Zarrab: Hayır, Atilla'ya hiç rüşvet vermedim. 
Soru: Ve Atilla da sizden hiç para talebinde bulunmadı? 
Zarrab: Bu doğru, Atilla benden hiç para talep etmedi

19:50

Avukat Fleming: Bizle görüşmeyi reddetmiştiniz. 
Zarrab: Bu hanımla bir değil, iki defa görüştük. Bu nedenle de bir defasında görüşmeyi reddettim, hanımefendi.
Soru: Atilla'nın avukatları tarafından, kendi avukatlarınızın şahitliğinde sorgulanmayı kabul etmediniz, doğru mu? 
Zarrab: Evet, sayın Hakan Atilla'nın avukatlarıyla görüşmeyi reddettim.
Fleming: Atilla ve avukatlarının sizle ilgili talep belgelerinde söylediklerine kızgınlığınızdan dolayı böyle yaptınız, doğru mu? 
Zarrab: Hayır kesinlikle doğru değil.
Soru: Avukatınızın bize söylemesini istediğiniz şey bu değil miydi? 
Zarrab: İletmelerini istediğim şeylerden biri de buydu.

19:40

Savcı: “Şu an için başka sorum yok sayın yargıç” dedi. Atilla’nın avukatı kendini Zarrab’a tanıttı: “Cathy Ann Fleming, Fleming Ruvoldt PLLC’den. Siz hapisteyken görüşmüştük.”

19:35

Bir başka işlem: Sızma zeytinyağı. 1011 ton. Değeri 5 milyon avronun üstünde. Yine Royal Maritime adına (İran’a gönderilmiş görünüyor.)

19:30

Şimdi de Zarrab’ın şirketi Royal Maritime tarafından (İran’a gönderilmiş görünen) 745 ton dondurulmuş tavuk göğsünden söz ediliyor.

19:28 

“Hiç tavuk ticareti yapmadım” diyen Zarrab’a İran’a 5,1 milyon avroluk tavuk göğsü gönderildiğine dair belge gösterildi.

19:20

Duruşmada sevk edilen mallar anlatılıyor. Dondurulmuş tavuk göğsünden bahsediliyor. 
Soru: “Hiç dondurulmuş tavuk göğsü ticareti yaptınız mı?​”
Zarrab: "Hayır, efendim."
Bu sorunun konusu İran'a yapılan 5,1 milyon avroluk dondurulmuş tavuk göğsü satış belgesine dair. 

19:09 ZARRAB'IN 'SİYASİ BAĞLANTILARI' OLAN AVUKATI DAVA DOSYASINA GİRDİ

Çarpraz sorgu başladı. Avukat, birtakım mesajlaşmalar gösteriyor.Zarrab, kendisiyle avukatı arasındaki mesajlaşmaları okuduğunu söylüyor. Zarrab, "Bunlar, siyasi bağlantıları olan avukatımla benim aramda geçen bazı yazışmalar" dedi. Bu mesajlaşmalar 2014 yılına ait, yani Zarrab’ın Türkiye siyasetindeki bağlantılardan bahsediyor. 

Yazışmaların Halkbank ve İran ile yapılan ticaretle ilgili olduğu sanılıyor. Bahsi geçen avukat Mustafa Doğan İnal, fakat mesajlaşmayla ilgili sorular sormuyorlar. Yalnızca delil dosyasına ekliyorlar. 

19.05

Duruşma yeniden başladı. Çapraz sorgu öncesinde tarafların üzerinde mutabık kaldığı şartlar okunuyor.

18.54

Oturuma kısa bir ara verildi.  Aranın ardından Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları Reza Zarrab'ı sorgulamaya başlayacak.

18.45

Salonda ses kayıtları dinletildi ve doğrudan sorgu sona erdi. Çapraz sorgu başlıyor.

18:41

Salonda Türkçe ses kayıtları dinletiliyor.

18:10

Kanıt dosyasına aşağıdaki belge de girdi. Zarrab dün bu belge için “Halkbank’la yaptığım İran ticaretini gösteren sistem” demişti. 

Zarrab belge İran ticareti
 

18:00

Görseldeki Dubai Gümrük Formu dosyaya kanıt olarak eklendi. Reza Zarrab dün hayali gıda ticareti ile ilgili verdiği ifadede, ürün alanına yanlışlıkla buğday yazdıklarını söylemiş, Dubai'de buğday yetişmediğini eklemişti.  

Zarrab belge

17:45

İlk tapenin İngilizce çözümü kanıt dosyasına eklendi. Bir başka tape dinletiliyor.

17:35

Reza Zarrab 9 dakika boyunca oynatılacak tapelerin doğruluğunu teyit etti. 

17:33

Daha önce koruma emri kapsamında yer alan belgelere aşağıdaki adresten ulaşılabilir.  Delillerin bir kısmı ise erişime açılmamıştı. 

https://www.documentcloud.org/documents/4321826-Zarrab-Tapes.html

17:30

Hakim Richard Berman yaptığı açıklamada, tarafların kamuoyuna açıklanan belgelerden bir kısmını erişime kapatmaya çalıştığını ve kendisinin de dosyaların tekrar erişime açılmasını talep ettiğini söyledi. Hakim Berman ayrıca Reza Zarrab’ın hapishane tapelerinin 'Brady' dosyasıyla aynı olmadığı, yani Savunma (Atilla)'nın temize çıkmasını sağlayacak şekilde yanlış biçimde haksız alıkonulmuş kanıt olmadığına hüküm getirdi.

17:25

Duruşma Newyork saatiyle 9.15'te, Türkiye saatiyle 17:15'te başlayacaktı. 

ÖNCEKİ HABER

BM'den Kuzey Kore'ye 6 yıl aradan sonra ilk ziyaret

SONRAKİ HABER

İrfan Değirmenci, Doğan Holding'in açtığı davayı kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...