29 Kasım 2017 10:21

İsveç’te sığınmacı çocukların zaferi

İsveç'te azınlık hükümeti 24 Kasım 2015 tarihinden önce iltica başvurusunda bulunan çocuklara oturma izni vermeyi kabul etti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Tek başlarına İsveç’e gelerek iltica talebinde bulunan sığınmacı çocukların mücadelesi “kısmi” zaferle sonuçlandı. Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller’in koalisyonundan oluşan azınlık hükümeti, 24 Kasım 2015 tarihinden önce iltica başvurusunda bulunan çocuklara oturma izni vermeyi kabul etti. Ancak oturma izni çocukların lise öğrenimi görmelerine ve daha önce İsveç’de suç işlememeleri şartına bağlı.

Hükümetin aldığı kararın tam olarak kaç çocuğu kapsadığı bilinmiyor ama 8 bin çocuğu kapsayacağı tahmini yapılıyor. Yasa tasarısı parlamentodan geçmesi durumunda 2018 yılının yaz aylarında yürürlüğe girecek.

İsveç Parlamentosu, geçtiğimiz yılın Haziran ayında 20 Temmuz 2016 gününden itibaren yürürlüğe giren iltica hakkını önemli ölçüde ortadan kaldıran yasaları kabul etmişti. Yasadan en fazla zarar gören kesimlerin başlarında evebeynleri olmadan İsveç’e iltica eden sığınmacı çocuklar bulunuyordu.

İNTİHAR EDEN ÇOCUKLARIN SAYISI ARTTI

Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra intihar eden çocukların sayılarında artış görülmüş ve çocuklar toplu intihar çağrıları yapmıştı. Bu yılın ağustos ayında iltica hakkını sınırlayan yasaları protesto eden yüzlerce sığınmacı çocuk, Stockholm’de aylar süren oturma eylemini başlatmıştı. 

İnsan hakları ve göçmen örgütleri, çocukların taleplerinin kabul edilmesini ister ve eyleme destek verirken, hükümetin küçük ortağı Çevre Partisi Yeşiller’in tabanından da hükümetin iltica politikasını eleştiren sesler yükselmişti.

Çevre Partisi Yeşiller’in bastırması sonucu olası bir hükümet krizinden kaçınmak için Sosyal Demokrat İşçi Partisi, çocuklara belirli koşullarda ülkede kalma izni verilmesine razı olmak zorunda kaldı. 

Siyaset bilimcileri kararı Çevre Partisi Yeşiller’in bir başarısı olarak değerlendiriyor. İsveç’te Genç adlı örgütlenmeye giderek aylarca oturma eylemi yapan sığınmacı çocuklar ise kararı memnuniyetle karşılamakla beraber 24 Kasım 2015 tarihinden sonra iltica edenlerin de yasa kapsamına alınmasını istiyorlar.

TÜM ÇOCUKLARA OTURMA İZNİ VERİLENE KADAR MÜCADELE

İsveç’te Genç’in Başkanı Fatimeh Khavari, kararın açıklanmasının ardından “Çok sayıda kişini oturma izni alacağı için herkes sevinçli. Bizim protestolarımızı dinledikleri hissediliyor ve bu bir zafer. Ama aynı zamanda adaletsiz. 24 Kasım 2015’den sonra iltica eden ve oturma izni olmayan bundan yaralanamıyor. Onlar da burada kalana kadar mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Yeni yasaya göre lise veya meslek okulunda eğitim gören çocuklar, geçici oturma izni almak için başvuruda bulunabilecek. Eğitimlerine devam ettikleri sürece ülkede kalma izni uzatılacak. Daha sonra iş bulanlara ülkede devamlı kalma izni verilebilecek. 

Uzun bekleme sürelerinden dolayı 18 yaşını dolduran çocuklara da yasada belirtilen haklar tanınacak. 

Göçmen Dairesi’nin yayımladığı istatistiklere göre 24 Kasım 2015 tarihinden önce 31 bin 25 çocuk İsveç’e iltica talebinde bulundu. Bunlardan 13 bin 424’ünün iltica talepleri kabul edildi. 11 bin 530 çocuğun iltica talebi ise reddedildi. 2 bin 678’i ortadan kaybolduğu için kayıtları silindi.

ÖNCEKİ HABER

Kars’ta üniversite öğrencileri arasında bıçaklı kavga: 1 ölü

SONRAKİ HABER

MEB’in skandal kitabı protestolar üzerine geri çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...