05 Ekim 2017 13:44

106 yaşındaki Bibikhal’a oturma izni verildi

106 yaşındaki Afganistanlı kadın ilticacı Bibikhal Uzbek, Göçmen Mahkemesi tarafından 13 ay oturma izni verilmesi kararlaştırıldı. 

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Göçmen Mahkemesi, Göçmen Dairesinin 106 yaşındaki Afganistanlı Bibikhal Uzbek hakkında verdiği sınır dışı etme kararını oybirliği ile bozdu ve 13 ay oturma izni verilmesini kararlaştırdı. 

Dünyanın en yaşlı sığınmacısı olarak tanınan Uzbek, çocuk ve torunlarıyla birlikte 2015 yılının son aylarında İsveç'e gelerek iltica talebinde bulunmuştu. İsveç Göçmen Dairesi, Uzbek ailesini yaşadığı Kunduz bölgesininin güvenlikli, Bibekhal'in yaşının da iltica talebinin kabul edilmesi için gerekçe sayılamayacağını belirterek sınır dışı edilmesini kararlaştırmıştı. Uzek'in sınır dışı edilmesi hem İsveç hem de diğer ülkelerde tepkiyle karşılanmış ve sığınma talebinin kabul edilmesi için kampanya başlatılmıştı. Konu dünya medyasının gündeminde de yer bulmuştu.

2 YIL DAHA KALABİLİR

Mahkeme kararında Uzbek'in sağlık durumunun oldukça kötü olduğuna ve sınır dışı edilmesi durumunda daha da kötüleşeceğine dikkat çekildikten sonra "Böylesi olağanüstü koşullarda kadının Afganistan'a gönderilmesi insanlık dışı ve aşağılayıcı bir uygulama olarak kabul edilir, böylelikle Avrupa Sözleşmesi'nin 3. maddesine aykırıdır" denildi.  

Uzbek'e 13 ay ülkede kalma izni vermesi İsveç Hükümeti'nin geçtiğimiz yıl parlamentodan geçirdiği  iltica hakkını önemli ölçüde kısıtlayan yeni bir yasanın kabul edilmesinden kaynaklanıyor. Yasa 20 Temmuz 2016 ve 19 Temmuz 2019 tarihleri arasında iltica başvuruları kabul edilenlere ülkede sadece 13 ay kalma hakkı tanıyor. Bu sürenin sonunda ilticacılar, oturma izninin uzatılması için yeniden başvuruda bulunabiliyor. Hakim Hjort, Uzbek'in 13 ay sonra (eğer yaşarsa) yeniden başvuruda bulunabileceğini ve muhtemelen İsveç'de kalma izninin 2 yıl uzatılacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Kadir Mısıroğlu hakkında ‘Atatürk’e hakaret’ soruşturması

SONRAKİ HABER

ABD’de dört okul bomba ihbarı üzerine boşaltıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...