27 Kasım 2017 10:54

Gazeteci Mehmet Ülger’i kaybettik

Evrensel yazarlarından ve Hayatın Sesi Televizyonu'nun kurucularından Gazeteci, Belgeselci Mehmet Ülger Rotterdam'da yaşamını yitirdi.

Paylaş

Hasan AYHAN
Amsterdam

Hollanda’da çeşitli basın-yayın kuruluşlarının yanı sıra Evrensel’in yazarlarından ve kanun hükmünde kararname ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu'nun kurucularından olan Gazeteci, Belgeselci Mehmet Ülger bu sabah Rotterdam’da yaşamını yitirdi. Ülger, uzun süredir kanser tedavisi görüyordu.

Uzun yıllar Amsterdam’da yaşayan Ülger, hastalığının son döneminde gazeteci eşiyle birlikte Rotterdam’a yerleşmişti.  

HAYATIN SESİ'NİN KURUCULARINDANDI

1962 Kayseri doğumlu olan Ülger, 1980’li yılların başından itibaren Hollanda’ya yerleşmiş, Tilburg Gazetecilik Akademisi’ni takip etmiş, 90’lı ve 2000’li yıllar boyunca  Hollanda televizyon kanallarında, Netwerk ve EenVandaag, KRO Spoorloos, NOVA, Zembla programlarında çalışmış; yanı sıra ANP, Contrast, Wordt Vervolgd, De Humanist, De Groene Amsterdammer, de Volkskrant ve OnzeWereld adlı gaete, dergi ve haber ajanslarında gazetecilik yapmıştı.

1985 yılında kurulan Hollanda-DİDF’in de ilk genel başkanı olan Ülger, gazetecilik mesleğinin yanında çeşitli kitaplar ve belgeseller hazırladı. Bunlar Hollanda’daki televizyon kanallarının yanı sıra Hayatın Sesi Televizyonunda yayınlandı.

METİN GÖKTEPE’NİN YAKIN DOSTUYDU

Mehmet Ülger
Mehmet Ülger (solda) ve Metin Göktepe

Hollanda Gazeteciler Sendikası yöneticiliği de yapmış olan Ülger, Türkiye’de gazetecilik mesleğini ve faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan Röportaj Vakfı’nın kurucusu idi. Polisler tarafından katledilen gazetemizin muhabiri Metin Göktepe’nin de yakın dostu olan Ülger, Göktepe’nin öldürülmesini takiben cinayetin Hollanda kamuoyuna yansımasında ve Göktepe davasının takibinde aktif rol aldı. Cinayet sonrasında Röportaj Vakfı’nın Amsterdam’da Hollanda-DİDF ile ortaklaşa gerçekleştirdiği “Türkiye’de Medya Manzaraları” başlığı altında konferans ve panel etkinliği ile Türkiye’de basın özgürlüğü mücadelesinde önemli görevler üstlendi. Bu rolleri nedeniyle kısa süreli gözaltılara da uğradı.

Ülger, 5 yıldır kanseri yenmeye çalışırken, gazetecilik uğraşılarına ve Türkiye’de basın özgürlüğü mücadelesine desteğini, katkısını aksatmamaya da gayret ediyordu.

Mehmet Ülger’in cenazesi, önümüzdeki önümüzdeki günlerde Hollanda’dan alınarak, doğduğu yer olan Kayseri’ye götürülecek.

Mehmet Ülger

KİTAPLARI

Hollanda’nın Kör Noktası (Hollanda’da “kaçak işçilik” sömürüsü)
Bozkurtlar (Hollanda’da türk faşistlerinin ve mafyasının rolü)
Kimseye Sıkıntı Vermek İstemiyorum (Hollanda’da yaşlı Türk göçmen işçilerin yalnızlığı)

BELGESELLERİ

Mevsim Çocukları (Türkiye’de çocuk işçi sömürüsü)
Zara’nın Mektubu
Zara
Çocuk Ellerinde beyaz altın
Çocuk Ayakkabılarında Cesur
Anadolu’dan Laleler Ülkesine

ÖNCEKİ HABER

23. Gezici Festival'in 'Türkiye 2017' seçkisi açıklandı

SONRAKİ HABER

Almanya’da koalisyon krizi: Senaryo çok, sorumluluk alan yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...