Malatya'da Alevilerin evleri kırmızı boyayla işaretlendi

Malatya'da çoğunlukla Alevilerin yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi'ndeki 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri atıldı.

22 Kasım 2017 09:14
Paylaş

Malatya'da Alevi ailelerin yoğunlukta yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi’ndeki 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri atıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Mehmet Topal olayı kınadı, ailelerin endişeli olduğunu söyledi. işaretleme olayının ertesi günü mahallede eylem yapıldı. Evrensel'e konuşan mahalleliler tedirgin olduklarını ifade ederek, bu tür provokatif eylemlerin nedeninin AKP'nin söylemlerinin neden olduğu ifade edildi. 

Olay, bu sabah (22 Kasım 2017) Cemal Gürsel Mahallesi'nde meydana geldi. DHA'nın haberine göre; kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, Alevi ailelerin oturduğu 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boya ile çarpı işareti yaptı. Mahalleliler evlerinin işaretlendiğini polisin mahalleye gelmesi ile öğrendiler. Polisler mahallede inceleme yapıp çalışma başlattı.

Olayı haber alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şube Başkanı Mehmet Topal da mahalleyi ziyaret etti.

Malatya

Olayı kınayan Topal, yurttaşların endişeli olduğunu belirterek, "Dün akşam çoğunlukla Alevilerin yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi'nde 13 evimiz kimliği belirsiz kişiler tarafından işaretlenmiştir. Alevi olan bu vatandaşların bundan sonraki süreçte ne tür bir şiddete maruz kalabileceklerini şimdiden kestirebiliyoruz. İnançları, felsefeleri, yaşama biçimleri sürekli bir kalıba oturtulmaya çalışılan biz Aleviler, başkalarına uymak zorunda değiliz. Biz kendi inancımızı, kendi kültürümüzü yaşacağız. Biz bu topraklarda barışı inşa etmeye çalışacağız. Mahallede oturanlardan önce polisin haber alarak mahalleye gelmesi de mandidardır. Eğer bu işin failleri ortaya çıkarılmaz ise güvenlik yetkilileri zan altında kalacaklar" dedi.

EYLEM YAPILDI: İŞARETLEMELERİ GEÇMİŞ KATLİAMLARDAN BİLİYORUZ

Malatya Alevi eylem
Emek ve Demokrasi güçleri kol kola yürüyerek mahalleye doğru yürüyüş yaptı. 

İşaretleme olayının üzerine mahallede eylem yapıldı. Emek ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Malatya Kuyuönü Mezarlığında toplanan yüzlerce kişi işaretlenme olayının olduğu mahalleye yürüdü. Eylemde sık sık “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Faşizme karşı omuz omuza”sloganları atıldı. 

Mahallede kitle adına açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şube Başkanı Mehmet Topal, işaretlenme olayında akıllarına Ailevilere yönelik geçmiş katliamlar öncesinde yapılan işaretlenmelerin geldiğini, bu yüzden endişe duyduklarını söyledi. Buna benzer işaretlenme olaylarını yakın zamanda sık sık gördüklerini ifade eden Topal, bu tür provokatif eylemlerin nedeninin ülke yönetimin antidemokratik tavırlarından olduğunu söyledi. 

‘BİRLİK İÇİN SÜNNİ KÖKENLİLERE DE İŞ DÜŞÜYOR’

Yaşananlara dair mahallede yaşayan yurttaşlarla konuştuk. Yapılan işaretlemeyi ‘Biz varız siz sesinizi çıkartmayın’ diye yorumlayan Hüseyin Kuğu, “Alevilerin ve devrimcilerin üzerinde bir korku yaratmak istiyorlar. Bu tür eylemlere karşı insanlar arasındaki diyaloğu, birliği pekiştirmek gerekiyor. Sünni kökenli vatandaşlarımıza da bir görev düşüyor. Biz Alevilerle birlikte saldırıların ve katliamların karşısında birlikte bir duruş sergilemelerini istiyoruz” dedi. 

‘BİRLİĞİMİZİ KİMSE BOZAMAYACAK’

45 yıldır bu mahallede oturan Seyfi Utanç, “İlk defa böyle bir olayla karşılaşıyorum. Hükümet gündemi değiştirmek için böyle suni gündemler yaratabilir. Bu çok ciddi bir provokasyon. Biz toplum olarak bu tür olaylar karşısında savunmamızı yaparız. Birliğimizi, beraberliğimizi de kimsenin bozmasına izin vermeyeceğiz” dedi. 

İŞARETLER KAPATILDI

Yaşanılanın Alevi tarihinde ilk olmadığına dikkat çeken Şevket Pektaş, “Bu tür işaretlenmelerden sonra birçok katliam yaşandı. Yaşanılan olay birkaç kendini bilmezin işi değil. Yapılanları siyasi söylemlerden bağımsız tutamayız. AKP Aleviler hakkında fetvalar vermekte ve tarihsel kinini kusmaktadır. Elbette saldırıdan hemen sonra polisin gelerek haber vermesi manidardır. Bugün de işaretler bir anda kapatıldı. Kimin yaptığını bilmiyoruz. Polis her an gelip kimlik soruyor mahallemizde. Bu da mahalle sakinlerini rahatsız ediyor” dedi. 


ANKARA'DA PROTESTO EDİLDİ

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Keçiören Şubesi

Ankara'da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Keçiören Şubesi, Malatya'da Alevi ailelerin evlerinin işaretlenmesine tepki gösterdi.

Keçiören'in İncirli semtinde yapılan basın açıklamasında, Malatya’da 13 Alevi yurttaşın evinin işaretlenmesinin ilk olmadığı belirtildi. Bu olayın Maraş Sivas ve Çorum’da yaşananların bugüne yansıması olduğu belirtilen açıklamada, "AKP'nin uygulamış olduğu başta dış politika olmak üzere tüm politikalar ve Irak ile Suriye’de savaşan IŞİD'in Türkiye'ye geçişi, Alevilerin yaşam alanları saldırıya açık hale getirmiştir. Malatya'da yaşanan olayın takipçisi olacağımızı söylüyoruz ve diyoruz ki siz uğraşmayın biz kendimizi işaretliyoruz" ifadeleri kullanıldı. (Ankara/EVRENSEL)


İZMİR'DE PROTESTO EDİLDİ

Alevi Bektaşi İnanç Derneği

Alevi yurttaşların evlerinin işaretlenmesi, İzmir Buca’da da protesto edildi. Malatya’da yıllardır süren ev işaretlemelerinin Alevi toplumun üzerinde psikolojik işkence aracına dönüştürülmeye çalışıldığının belirtildiği açıklamada, ev işaretlemelerinin çocukların işi olarak geçiştirilemeyeceğine dikkat çekildi.

Alevi Bektaşi İnanç Derneği tarafından Buca Çamlıkule mahallesinde Çiçek Kıraathanesi önünde yapılan açıklamaya Emek Partisi ve CHP ilçe yöneticileri de katılarak destek verdiler.

Alevi Bektaşi İnanç Derneği Başkanı Zeynel Abidin Yıldız tarafından yapılan açıklamada temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, hak aramanın suç sayıldığı, hukukun işlemediği, meydanlarda linç çetelerinin hüküm sürdüğü bir korku düzeni yaratıldığı belirtilerek, Alevilere yapılan bu saldırıların nedeninin ülke yöneticilerinin antidemokratik tavırlarının sonucu olduğu vurgulandı.

Yıldız yaptığı açıklamada, saldırı ve provokasyonların kendilerini korkutamayacağını ve yolundan döndüremeyeceğini belirtilerek, “Bu saldırıların sorumlusu gerici, faşist, şeriatçı zihniyetin ta kendisidir. Bu olayı basit bir olaymış gibi göstermelerine izin vermeyeceğiz. Evlerimiz işaretlenerek üzerimizde katliam provaları yapılmak isteniyor. Bizler bu kadim topraklarda herkesin kendi kimliğini, dilini, inancını ve insanlık mücadelesini savunmaya devam edeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


EMEP: YENİ KATLİAMLARIN YAŞANILMASINA İZİN VERMECEĞİZ

Emek Partisi Malatya İl Başkanı Kemal Gültekin, “Alevi yurttaşlarımız tedirgin. Yaşanan bu tür olaylar kaygı vericidir. Yapılan saldırının birkaç kişinin eylemi olarak değerlendirilmesine izin veremeyiz. Biliyoruz ki bu saldırı AKP iktidarının ayrımcı, halkları düşmanlaştırışı politikalarının bir parçasıdır. Bugün sorulması gereken bu tür eylemlere başvuranlar kimden cesaret alıyor? Arkalarında ki derin güçler kimdir? Emek Partisi olarak yaşanan olayın sonuna kadar takipçisi olacağız. İlimizde yeni bir Malatya, Çorum, Maraş Katliamı yaşanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

HAK İNİSİYATİFİ: YAŞAM HAKKINA TEHDİTTİR

Hak İnisiyatifi, Malatya’da Alevi yurttaşların kapısına kırmızı boyayla çarpı işareti konulmasını “yaşam hakkına tehdittir” diyerek kınadı.

Hak İnisiyatifi’nin Alevi yurttaşlara yönelik gerçekleştirilen bu eylemi kınamak için yaptığı açıklamada “Daha önce de Maraş, Antep, Erzincan ve Adıyaman gibi illerimizde de gördüğümüz ve maalesef üzücü sonuçlarına da şahit olduğumuz bu tür eylemler” hatırlatmasında bulunuldu.

Konuya ilişkin “Alevi vatandaşlarımıza dönük tehdit ve nefret içerdiği açıktır” denilen açıklamada Alevilere yönelik tehdit kınanarak şu ifadelere yer verildi: 

“Şiddet, nefret ve ayrımcılık içeren, toplumsal huzura kast eden ve Alevi vatandaşlarımızın yaşam hakkını doğrudan tehdit eden bu eylemi bütün kararlılığımızla kınıyor, yetkilileri ivedilikle failleri yakalamaya, ilgili vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlama yönünde gerekli tedbirleri almaya ve konu hakkında kamuoyunu tatmin edici şekilde bilgilendirmeye çağırıyoruz.” (Urfa/EVRENSEL)

EMNİYET: FAİLLERİN BULUNMASI YÖNÜNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Malatya'da Alevilerin evlerinin işaretlenmesiyle ilgili olarak açıklamalar yapıldı. 

Emniyet tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Geçmişte ilimizde ve başka illerde meydana gelen benzeri provokatif eylemlere bakıldığında esas amacın, toplumda tedirginlik oluşturmak ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik ederek kamplaşmalara zemin hazırlamak olduğu anlaşılmaktadır. Her tür provokasyon denemesi sonrasında, İlimizin saygıdeğer Alevi dedelerinin her zaman devletimizin birliği ve Milletimizin huzurunun devamlılığı yönünde iradelerini beyan ettikleri bilinmekle, provokatörlerin amacına ulaşamayacağı aşikardır. Bugüne kadar ilimizde gerçekleşen benzer provokatif eylemler karşısında sağduyulu tutum sergileyen vatandaşlarımız ve sivil toplum örgütlerimizin, bugün yaşanılan provokatif eylemde de aynı sağduyulu tavrı sergileyeceğine inancımız tamdır. İl Emniyet Müdürlüğü olarak olayın faillerinin en kısa zamanda bulunup adalet önüne çıkartılması yönünde çalışmalar hızlı bir biçimde devam etmektedir.”

ÜLKÜ OCAKLARI

Ülkü Ocakları Malatya İl Başkanı Emrah Yılan da, olayı provokasyon olarak niteleyerek, "Bu davranışları yapan provokatörlerin  yakalanarak cezalandırılmaları en büyük temennimizdir. Milletimizi bölmeye, parçalamaya çalışan bu şer odaklarının kanun önüne çıkarılması için konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Alevi vatandaşlarımız Türk milletinin ayrılmaz parçasıdır.Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyor ve konunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz” dedi.

ESNAF VE SANATKARLAR ODASI

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin de, evlerinin kapı ve duvarlarına işaret konulmasının provokasyon olduğunu bildirerek, “Malatya’da her kesim bir birinin sevincine ve acısına ortak olur, hainlerin kötü niyetlerine ortak olmaz” dedi. (Malatya/EVRENSEL) 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Avukat Eren Keskin’e 105 bin TL para cezası

SONRAKİ HABER

Ümraniye'de halk otobüsü, okulun duvarını yıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...