30 Haziran 2017 04:52

Rusya'nın Afrin'den çekildiği iddiası yalanlandı

TSK ve cihatçı gruplar, Afrin'e harekat hazırlıklarını sürdürürken Rus askerlerinin bölgeden çekildiği iddiası yalanlandı. (Fotoğraf: Arşiv)

Paylaş

TSK ve kontrolündeki cihatçı grupların, Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin yönetimindeki Afrin kantonuna askeri harekat hazırlıkları güçlenirken yandaş medyadaki “Ruslar, Afrin’den çekildi” iddiası yalanlandı.

Suriye merkezli Enab Baladi’nin haberine göre Rusya askerleri halen Kafr Jana’daki askeri kampta. Rus askerlerinin bölgeden çekildiği iddiasını ortaya atan Mete Sohtaoğlu da Rus askeri kaynaklarının geri çekilme iddiasını doğrulamadığını yazdı.

Aynı zamanda YPG ile Rusya'nın dün askeri iş birliğini geliştirme amacıyla toplantı gerçekleştirdiği ve bunun ardından 160 Rus askerinin ve onlarca aracın üsse giriş yaptığı duyuruldu.

MEDYA 'ÇEKİLDİLER' DEDİ

Bugün Akşam gazetesi, “Rus askeri Afrin’i terk etti”, Karar gazetesi “Ruslar Afrin’den ayrıldı”, Yeni Şafak gazetesi ise “Rusya, Afrin’den çekiliyor” haberleri yapmıştı.

RUSLARIN ÇEKİLMESİ NE ANLAMA GELİR?

Rus askerlerinin bölgeden çekilmesi, TSK ve cihatçı gruplara Afrin operasyonu için ‘yeşil ışık’ yakılması olarak görülüyor.

TSK'NİN HEDEFİ

TSK ve cihatçılar, YPG’nin kontrolündeki Tel Rifat’ı ele geçirerek Azez-İdlib hattını birleştirmek istiyor. Bunun için sınır hattına zırhlı araçlar konumlandırıldı. Hükümet yetkililerinden Afrin'e yönelik operasyon mesajları da sıklaştı.

ABD'DEN AFRİN AÇIKLAMASI

IŞİD Karşıtı Koalisyon Güçleri’nin Sözcüsü ABD'li Albay Ryan Dillon, Afrin sınırında Türkiye ile PYD arasındaki gerginliğe dair açıklama yaptı.

Bağdat’tan video konferans yöntemiyle Pentagon’da düzenlenen basın toplantısına bağlanan Dillon, "Rakka’da IŞİD’e karşı verdikleri mücadelede dikkatlerinin dağılmasını istemediklerini ve önceliklerinin IŞİD ile mücadele olduğunu" söyledi.

Afrin bölgesinin ABD ve koalisyon güçlerinin operasyon alanıyla çok ilişkili olmadığını belirten Dillon, "Şu anda odaklandığımız yer olan Rakka’dan dikkatleri başka yere kaydıracak ya da aksatacak her şeyden kaygılıyız. Dolayısıyla eğer Rakka savaşında olan SDG odağını başka bir yere çevirirse, bu onların IŞİD ile savaşmadığını gösterir. Bu durumun ortaya çıkmasından kaygılıyız. Bunun nereden geldiği ve kimin sebep olduğu önemli değil" diye konuştu.

Dillon, "Türkiye’nin ABD ile iş birliği yapan SDG güçlerine müdahalesinin sürmesi durumunda, ABD SDG’yi Türkiye’ye karşı savunur mu’ sorusuna da ‘Oraya varmayacağız. Bu konuda spekülasyonlarda bulunmak istemiyorum. Ortağımız SDG’yi Rakka’da ve belki de başka yerlerde IŞİD’e karşı destekleyeceğiz" karşılığını verdi.  

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüşmesi sırasında ABD’nin PKK’ye karşı Türkiye’ye desteğini artıracağı yönündeki sözleri anımsatılan Dillon, "Bu durumun IŞİD karşıtı koalisyonun parçası olan SDG’yi nasıl etkiler sorusuna verdiği yanıtta da ‘Bir çok kez söylediğim gibi şu anda IŞİD üzerine odaklanmış bulunuyoruz, PKK üzerine değil. Ancak liderlerimizden gelecek talimatlara da her zaman açığız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de Türkiye’nin Afrin’e müdahalesine ilişkin soruyu "ABD’nin Suriye’de bulunma nedeni IŞİD’i yenmek. Bizim için önemli olan bu ve bunun için oradayız. Rakka’yı kurtarmaya odaklanmış durumdayız. Bizim güçlerimiz Afrin bölgesinde bulunmuyor, Savunma Bakanlığı’nın işleri ile de konuşmak istemiyorum, bizin odak noktamız başka yerde" diye yanıtladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Orman yolunda devrilen traktörde 2 ölü 1 yaralı

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 30 Haziran 2017 Cuma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa