17 Kasım 2017 05:52

FIFA’da rüşvet davası: Paraguay’dan Leoz’un iadesine izin

Güney Amerika futbolunu 27 yıl boyunca yöneten 89 yaşındaki Paraguaylı Nicolas Leoz'un FIFA davası için ABD'ye iadesine izin verildi.

Paylaş

Paraguay mahkemesi, rüşvet ve kara para aklama suçlamalarıyla karşı karşıya olan eski Güney Amerika Futbol Federasyonu Başkanı Nicolas Leoz’un ABD’ye iadesine onay verdi.

Eski FIFA Yöneticisi 89 yaşındaki Leoz, Paraguay’ın başkenti Asuncion’da ev hapsinde tutuluyor. Suçlamaları kabul etmeyen Leoz’un ABD’ye iade kararına itiraz edeceği belirtildi. Leoz, 27 yıl boyunca(1986-2013) Güney Amerika Futbol Federasyonu (CONMEBOL) başkanlığını yaptı.

40 SANIK

ABD’nin FIFA’da yolsuzluk ve rüşvete dair soruşturması Mayıs 2015’te ortaya çıkmıştı. Bu hafta New York’ta başlayan duruşmada Arjantinli bir tanık, çok sayıda Güney Amerikalı futbol yöneticisinin rüşvet ve yolsuzluğa bulaştığını söylemişti. New York’taki duruşmanın beş hafta süreceği, savcıların onlarca tanığı kürsüye çağıracağı ve 350 bin sayfalık delil sunacağı belirtiliyor. Soruşturma kapsamında suçlanan 40 üst düzey yönetici var.

GÜNEY AMERİKA FUTBOLUNU ŞEKİLLENDİRDİLER

Savcılar, Nicolas Leoz’u Brezilyalı eski FIFA Başkanı Joao Havelange, Havelange’ın damadı Brezilya Futbol Federasyonu’nun eski başkanı Ricardo Teixeira, Arjantin Futbol Federasyonu’nun eski başkanı Julio Grondona ile birlikte büyük bir yolsuzluk şebekesi kurmakla suçluyor.
Bu dörtlü, 1970’lerden sonra onlarca yıl Güney Amerika futbolunu şekillendiren isimler oldu.

ABD Adalet Bakanlığı, maçların pazarlama ve televizyon hakları karşılığında Leoz’un milyonlarca dolarlık rüşvet kabul ettiğini düşünüyor.

İADEYE İTİRAZ

89 yaşındaki Leoz’un avukatı Ricardo Preda, “ABD’de kendisine yöneltilen suçlar, Paraguay’da cezaya tabi değil” diyerek Leoz’un ABD’ye iadesine karşı çıkıyor.

FIFA da Katar’a 2022 Dünya Kupası’nı düzenleme hakkı verilmesine Leoz’un dahli konusunda soruşturma yürütüyor.

BİR YÖNETİCİ İNTİHAR ETTİ

Davada 500 bin dolar rüşvet almakla suçlanan Arjantinli avukat ve futbol yöneticisi Jorge Delhon, önceki gün intihar etmişti.

KİM KİMDİR?

1974’te “Ben futbol adı verilen ürünü pazarlamak için buraya geldim” diyerek FIFA başkanlığına gelen Joao Havelange, bu görevi 1998’e kadar sürdürdü. Havelange, 2016’da 100 yaşındayken öldü.

Havelange’ın damadı Ricardo Teixeira, 1989’dan 2012’ye kadar Brezilya Futbol Federasyonu başkanlığı yaptı. Teixeira, Havelange’la birlikte 41 milyon dolar rüşvet almakla suçlanıyor.

Grondona 1979’dan öldüğü 2014’e kadar Arjantin Futbol Federasyon başkanlığı yapmış aynı zamanda FIFA asbaşkanlığı görevini üstlenmişti. (SPOR SERVİSİ)

MİTHAT FABİANS SÖZMEN: COCA VE BLATTER: BİR 'PAZARLAMA' HİKAYESİ

MİTHAT FABİAN SÖZMEN: SEÇİME DOĞRU FIFA

ÖNCEKİ HABER

Marmara Üniversitesi'nde ‘FETÖ’ operasyonu: 22 gözaltı  

SONRAKİ HABER

Eski futbolcu Zafer Biryol'a Bylock gözaltısı  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...