Şırnak raporu: Kaçak madenin kömürü hükümet kontrolünde
CHP, Şırnak'ta 8 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetine dair raporunda üretimin 'kaçak', pazarlamanın 'yasal' sürdüğüne dikkat çekti.

İLGİLİ HABERLER

Şırnak'ta ölen madencilerden 4’ü sigortasızmış

Şırnak'ın 'ölüm kuyuları' görüntülendi

Şırnak’ta maden ocağında göçük: 8 işçi hayatını kaybetti
Şırnak’ta 8 madencinin can verdiği iş cinayetine ilişkin Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ile İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’dan oluşan CHP heyetinin hazırladığı rapor tamamlandı. Bölgede üretimin “kaçak” yapıldığı ama pazarlamanın “yasal” olarak sürdüğüne dikkat çekilen raporda “Kömürün pazarlama aşaması hükümetin kontrolündedir” denildi. Raporda, çıkarılan kömürün 20’nin üzerinde ile gönderildiği yardım olarak dağıtıldığı, otel ile okulların kömür ihtiyacının karşılandığı aktarıldı.
18 Eylül’de yaşanan facianın ardından Hükümetten ve valilikten ocağın kaçak olduğu yönünde açıklama yapıldığı hatırlatılan raporda, üretim “kaçak” olsa da pazarlamanın “yasal” olduğu kaydedildi.
KAÇAK SİGARA MUAMELESİ YAPILMAMALI
Raporda şu bilgilere yer verildi: “Göçüğün yaşandığı bölgede Şırnak İl Özel İdaresi tarafından ‘İş Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerine ve Maden Mevzuatı’na uyulmadığından üretime kapatılmıştır’ tabelası asılmasına rağmen herkesin gözü önünde kömür çıkarılmaya devam edilmiştir. Kömürün pazarlama aşaması hükümetin kontrolündedir. Kömür kaçak sigara gibi değildir. Yani kömür, 1 kilo çantanıza koyup götüreceğiniz herhangi bir malzeme değil. Kamyonlarla taşınan, pazarlanan bir madenden bahsediyoruz. Sonuçta kamyonla, traktörlerle kontrol noktasından geçen bir üründür. Ocaklara 1 kilometre mesafede Maden Askeri Karakolu bulunurken bölge Cudi Dağı’na yakın olduğu için askeri operasyonların güzergahı olarak da kullanılıyor. Yine alandan çıkarılan kömürler onlarca arama noktasından sorunsuz bir şekilde geçiriliyor. Fiş olmadan, kontrol noktalarından geçmesi mümkün değil. O kontrol noktalarına görünmeden insanlar geçemiyor. Koca koca yüklü kamyonların da geçmesi mümkün değil. Yani burada kaçak kömüre kaçak sigara muamelesi yapılmamalı.”
Bölgeden çıkarılan kömürün 20’nin üzerinde ile gönderildiği ifade edilen raporda “Özellikle sosyal yardımlaşma kurumunun dağıttığı, otel ile okulların kömür ihtiyacı bölgeden karşılandığı bilgisi tarafımıza iletilmiştir” dendi.
Bu madenlerden çıkarılan kömür fişlendirilip çeşitli fabrikalara verildiği bilgisi de verilen raporda, Hükümetin Şırnak’taki bu madenleri yakınlarına ve çevresine bir rant odağı haline getirdiği vurgulandı.
ÇÖZÜM İÇİN ADIM ATILMIYOR
Denetimin yok denecek kadar az olduğu ocaklarda işçilerin ilkel koşullarda kölece çalıştırıldığı ifade edilen raporda, “Bu ocaklarda 3 bin civarında işçi çalışıyor. İşçilerin çoğu baretsiz, maskesiz çalışıyor. İş güvenliği ve iş sağlığı konusunda hiçbir şart işletmeler tarafından yerine getirilmiyor. Her an göçük tehlikesi ile karşı karşıya kalan işçiler oksijensiz kalıyor. İşçiler günde 12 saat çalışıp asgari ücret alıyorlar. Basına yansımayan birçok kaza oluyor” dendi. Raporda hükümetin ocaklardaki sorunların çözmek için hiçbir adım atmadığı ifade edildi. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et