09 Kasım 2017 15:04

ABD ve Çin arasında 250 milyar dolarlık rekor anlaşma

Çin Ticaret Bakanı Cong Şan, Trump'ın Çin ziyareti sırasında 250 milyar dolarlık ticaret ve yatırım anlaşmaları imzalandığını açıkladı.

Paylaş

Çin Ticaret Bakanı Cong Şan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ziyareti çerçevesinde iki ülke şirketleri arasında imzalanan yaklaşık 250 milyar dolarlık ticaret ve yatırım anlaşmaları ile ‘yeni bir dünya rekoru kırıldığı’ açıklamasını yaptı.

Trump, 13 günlük Asya turunun Japonya ve Güney Kore’nin ardından üçüncü durağı olan Çin’de Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. İki liderin görüşmesinin ardından Çin ve ABD şirketleri arasında ticaret ve yatırım alanlarını kapsayan 250 milyar dolarlık bir dizi anlaşma imzalandı.

DHA’nın haberine göre, Çin Ticaret Bakanı Cong, Trump’ın ilk Çin ziyaretinde imzalanan anlaşmaların liderlerin ikili ekonomik ve ticari ilişkilere verdiği önemin simgesi olduğunu söyledi. “ABD ve Çin şirketleri, 250 milyar dolar gibi yüksek tutara ulaşan anlaşmalarla yeni dünya rekoru kırdı” ifadesini kullanan Cong, ‘kazan-kazan prensibiyle karşılıklı güven ve iş birliğinin, hem Çin hem de ABD için tek doğru seçenek olduğu’nu ileri sürdü. 

Trump, imza töreninden önce Şi ile yaptığı görüşmede, Çin ile ABD arasındaki ticaret dengesizliğine dikkati çekerek, “Ne yazık ki önceki ABD hükümetleri, iki ülke ekonomik ilişkilerinin kontrolden çıkmasına neden oldu ancak ben, ABD-Çin ticari dengesizliğini düzelterek her iki tarafın da menfaatine yönelik çalışacağım” ifadesini kullanmıştı.

RUSYA’NIN DA HEDEFİNDE ASYA PASİFİK VAR

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Asya Pasifik Bölgesi’nin başlıca ekolojik açıdan temiz ürün üreticisi olmak istediğini söyledi. Bugün Vietnam’a gidecek olan Putin, “XXV Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesi” makalesinde, bölgenin hızla artan kaliteli ve sağlıklı gıda ürünleri ihtiyacının nasıl karşılanacağı üzerinde çalışılması gerektiğine dikkat çekerek, “Rusya tahıl, bitkisel yağ, balık ve bazı diğer ürünlerin ihracatında dünyada lider konumda. Asya Pasifik Bölgesi’nde komşularımız için ekolojik açıdan temiz gıda ürünleri üreticisi olmak istiyoruz ve bunun için üretimi artırmaya yönelik önlemler alıyoruz” dedi.

Vietnam’da 10-11 Kasım’da 25. Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesi düzenlenecek. Zirveye katılacak olan Putin ve ABD Başkanı Trump’ın iki görüşme yapmaları bekleniyor.

ABD PASİFİK’TE TATBİKAT YAPACAK

ABD Lideri Donald Trump Asya Pasifik ülkeleri turu kapsamında bugün Vietnam’da olacak. ABD ordusu ise Batı Pasifik’te 11-14 Kasım tarihlerinde 3 uçak gemisinin katılacağı tatbikat yapacak. 7. Filo, bu tatbikatın 2007’den beri bir ilk ve ‘ele nadir geçen bir fırsat’ olduğuna dikkat çekti.

Tatbikatın,  ABD donanmasının birden fazla operasyonda uçak gemisi görev grupları koordine edilmiş bir harp gücü olarak çalıştırma ve yönetme yeteneklerini göstermek için yapılacağı kaydedildi.

Filo komutanlarından Amiral Scott Swift, bölgede 2007’den bu yana ilk kez 3 uçak gemisinin tatbikat düzenleyeceğine dikkat çekti. (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

1 milyon 800 bin genç kayıt dışı çalışıyor

SONRAKİ HABER

‘Suriye kongresine katılım belirlenme aşamasında’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...