Cam işçileri ‘mücadeleye devam’ dedi

Şişecam patronu atılan işçilerin Eskişehir’e nakledilmesi dışında başka bir seçenek sunmayacaklarını açıkladı. İşçiler ise 'Mücadeleye devam' dedi.

23 Ekim 2017 11:21
Paylaş

OHAL’i arkasına alan Şişecam patronuyla Kristal-İş arasında yapılan görüşmede Şişecam patronu, “Eskişehir’e nakil ve teşvik” dışında bir seçenek sunulmayacağını belirtti. Bunun dayatma olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini ifade eden işçiler, yarın otobüslerle Tuzla’da bulunan Şişecam Genel Merkezi önüne gidecek. Taleplerini ileteceklerini ifade eden işçiler, “Taleplerimiz kabul edilene kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde kurulu Şişecam’a bağlı Paşabahçe Cam fabrikasında fırın kapatılması gerekçesiyle işten çıkarılan 90 işçinin İstanbul Tuzla’da bulunan şirketin genel merkezine doğru başlattığı, “İş, aş, adalet yürüyüşü” Kırklareli Valiliği tarafından OHAL gerekçesiyle engellenmişti. İşçiler ise Şişecam patronuyla Kristal-İş arasında yapılan görüşmeye kadar Tekirdağ Muratlı kavşağında nöbet eylemi başlattı.

Şişecam patronuyla Kristal-İş arasında bugün yapılan görüşmede Şişecam patronu, işçilerin Eskişehir’e naklinden başka bir seçenek olmadığını söyledi. Toplantı sonuçlandıktan sonra işçiler de kendi aralarında bir toplantı yaptı. Toplantı sonrasında açıklama yapan işçilerin sözcüsü Aydın Şahin, “Şişecam’ın bu toplantıyı alması bizim için bir kazanımdır. Ama bu toplantıda da daha önce olduğu gibi Eskişehir’i ve teşviki dayattıyorlar. Hâlâ gözlerini, kulaklarını bizim taleplerimize tıkıyorlar. Bu bölgede 3 bin cam işçisi çalışıyor. 90 işçi mi fazla geldi?” diye konuştu.

Bütün işçilerin ilk günkü inanç ve direnci taşıdığını ifade eden Şahin, “Toplantı sonucuna kadar buradayız dedik. Şimdi burayı terk ediyoruz ama yarın eşimizle dostumuzla, çocuğumuzla, komşumuzla birlikte Şişecam önüne gideceğiz. Sabah 8’de şubemizin önünde toplanıp otobüslerle hep birlikte Şişecam’a gideceğiz” dedi.

FABRİKALARDA DUYURU

Şişecam patronu, işten atılan Kırklareli Paşabahçe işçilerinin Trakya’da çalışma talebiyle ilgili fabrikalara da “Teşvik ve Eskişehir’e nakil seçenekleri sunuldu” içerikli yazı astı. Fabrika Müdürü Mehmet Önen imzasıyla fabrikalarda yayımlanan duyuruda, teşvik ödemesi ve Eskişehir fabrikasında çalışma seçeneklerinin sunulduğu belirtilerek, “Eskişehir’e nakil için bugüne kadar 21 çalışanımız başvuru yapmış olup, 88 çalışanımız kabul etmemiştir” denildi. Açıklamaya tepki gösteren işçiler, “Biz önerdik, bunlar kabul etmedi deyip, kendilerini kamuoyunda meşru noktaya getirmek istiyorlar. Taleplerimiz kabul edilene kadar, mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Bu arada Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, DİSK/Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Petrol-İş Genel Mali Sekreter Turgut Düşova ve Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Ercan Yavuz cam işçilerini ziyaret ederek, işçilere destek verdi.

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu da yaklaşık 40 kişiyle işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu. (Lüleburgaz/EVRENSEL)


‘ENGELLEME KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL’

Şişecam’a bağlı Kırklareli cam fabrikasında işten atılan 90 işçinin İstanbul Tuzla’da buluna Şişecam Genel Merkezine “İş, aş, adalet” talebiyle başlattığı yürüyüş iki gün sonra engellenmişti. İşçilerin Muratlı kavşağındaki bekleyişi devam ediyor. 

Cam işçilerinin sözcüsü Aydın Şahin mücadelelerinin ses getirdiğini ifade ederek olumsuz bir varsayım üzerine konuşmak yerine zafere odaklandıklarını söyledi. Valiliğin yürüyüşlerini yasaklamasına ilişkin Şahin, “OHAL sadece bizim değil herkesin özgürlüklerini kısıyor. Masumane bir yürüyüşün dahi yasaklanması, engellenmesi kabul edilebilir değil” dedi.

23 yıldır Paşabahçe Kırklareli fabrikasında çalışan Şaban Koçak, 90 işçinin işten çıkarılmasının ardından üyesi oldukları Kristal-İş Trakya Şubesi’nin kendilerine destek vermediğini ifade etti. Koçak, “Kristal-İş Trakya Şubesi’ne gittik ve orayı işgal ettik. Ardından Lüleburgaz’da kitlesel bir eylem gerçekleştirdik. Sonra İstanbul’a doğru bir yürüyüş başlattık. Hedefimiz 90 Trakyalı olarak işe dönmek” diye konuştu. 

İşten çıkarılan işçilerin eşleri ve çocukları da eylemde bulunuyor. İşçi Necdet Doğan’ın eşi Nefise Doğan, “Atılan işçiler işe geri alınana kadar direnmeye devam edeceğiz. Biz de çocuklarımız ile birlikte eşlerimizin yanındayız” diye konuştu. (Tekirdağ/MA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

‘78 yaşındaki Sise Bingöl ve Havva Özcan’ı serbest bırakın’

SONRAKİ HABER

AKP MKYK üyesinden CHP ve MHP’ye istifa tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...