13 Ekim 2017 12:19

Gelir vergisinde geri adım, MTV'ye yüzde 25 zam

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ve torba tasarıda yer alan daha önce yüzde 40 olarak açıklanan MTV zammı düştü.

Paylaş

Mecliste görüşmeleri devam eden torba yasada Brüt 3 bin TL düzeyinde olan maaşlardaki Gelir vergisi artışından da vazgeçildi. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde, yüzde 40 olacağı açıklanan zam oranı ise yüzde 25 oldu. Gelir vergisinde geri adım atan MTV’de istediği zammı yapamayan hükümet, çareyi Kurumlar vergisini artırmakta buldu. Yüzde 20 olan kurumlar vergisi yüzde 22’ye çıkarıldı. 

Gelir vergisi tarifesinin üçüncü diliminde yer alan gelirler için vergi oranını yüzde 27’den 30’a çıkaran düzenlemeden de vazgeçildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmeler sırasında madde torba tasarıdan çıkarıldı. Böylece brüt 3 bin TL düzeyinde olan maaşlardaki vergi artışından vazgeçilmiş oldu.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde yapılacağı açıklanan yüzde 40’lık zam oranı ise yüzde 25 olarak belirlendi. Maliye Bakanlığı yetkilileri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında yapılan değişikliği, “1300 cc ve altı arabalar için yüzde 15 MTV artışı getiriyoruz. 1300 cc üstü içinse yüzde 15 artı 10 puanlık artış öngörüyoruz” diye duyurdu.

Yurttaşlar yüzde 40 ile 68 oranında değişen zamma büyük tepki göstermişti. Gelen tepkiler üzerine Hükümet yüzde 40 zam oranının tekrar değerlendirilmesi konusunda karar almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “MTV zammı Bakanlar Kurulu'nda yeniden görüşülecek. Daha önce motorlu taşıtlara olan zam oranı, aslında çok çok yüklü bir zam oranı değildi. Ama şu andaki zam oranını Bakanlar Kurulumuz tekrar bir değerlendirirse, o değerlendirmeden sonra ne yapabilir, tekrar bir düşürme olur mu olmaz mı, o tabi hükümetimizin takdiridir” ifadelerini kullnamıştı.

Bugün yapılan görüşmeler sonucunda MTV 1300 cc altında olan motorlar için yüzde 15, diğer araçlar için yüzde 25 olarak kararlaştırıldı.

KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 22'YE ÇIKIYOR

Gelir vergisinde geri adım atan MTV’de istediği zammı yapamayan hükümet, çareyi Kurumlar vergisini artırmakta buldu. Yüzde 20 olan kurumlar vergisi yüzde 22’ye çıkarıldı. 

Kurumlar Vergisi’nin yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarılması için Plan ve Bütçe Komisyonu’na önerge verildi. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Hükümet şimdi de Kurumlar Vergisi'ni 2 puan artırıyor. Vergi yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkıyor. Yani Kurumlar Vergisi yüzde 10 arttı. Afiyet olsun" ifadelerini kullandı. Önerge kabul edilirse 2018-2020 döneminde Kurumlar Vergisi, yüzde 22 olacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın 'Müftü nikahı Meclisten geçecek’ sözüne tepki

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan bu kez de CHP'li belediyeye müdahale

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...