08 Ekim 2017 13:47

MTV zammı Meclis gündemine geliyor

TBMM’de MTV’ye zam, tütüne kısıtlama, meralara imar izni gibi düzenlemeleri barındıran torba yasa görüşmelerine bu hafta başlanacak.

Paylaş

Meclis’te bu hafta, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) de dahil birçok vergiye zam öngören, tütün üretimine kısıtlama getiren, meraları imara açan torba yasa görüşmeleri başlayacak. TBMM Genel Kurulu’nda ayrıca işçi ve sendikaların karşı çıktığı, arabuluculuk yasası olarak da adlandırılan İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı’nı görüşmeleri devam edecek.

Genel Kurul’da, İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı’nın görüşmelerine devam edilecek. Tasarı, iş  mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulleri ile dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin hükümleri kapsıyor.

İş mahkemeleri, Hakimler ve Savcılar Kurulunun olumlu görüşü alınarak, tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanlığı’nca lüzum görülen yerlerde kurulacak.

Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olacak.

Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine ekleyecek.

Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandıracak. Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilecek.

İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorunda olacak. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması halinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilecek.

Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilecek.

ZAMANAŞIMI SÜRESİ

İş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla hangi kanuna tabi olursa olsun, yıllık izin ücreti ve belirtilen tazminatların zamanaşımı süresi beş yıl olacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarın MTV zammının da yer aldığı  Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine kaldığı yerden devam edilecek. Tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan tasarının maddelerinin görüşmelerine başlanılacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erkenci salatalık yüz güldürmedi

SONRAKİ HABER

Trump’tan ABD’li Senatör’e: Gelip bana yalvardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...