11 Ekim 2017 06:27

Oray Eğin: Ahmet Kaya homofobik değildi

Ahmet Kaya'nın bir tv programında sarf ettiği homofobik ifadeye ilişkin tartışmalar sürüyor. Oray Eğin bugün Ahmet Kaya'yı savunan bir yazı yazdı.

Paylaş

Sanatçı Ahmet Kaya'ya ilişkin geçtiğimiz hafta gündeme gelen "homofobi" tartışması devam ediyor.

Sosyal medyada Kaya'nın "Sen sen ol güvenme i... ile berbere" ifadelerini kullandığı eski bir televizyon programına ait görüntüler yayımlanmıştı.

2000 yılında sürgünde bulunduğu Paris'te yaşamını yitiren sanatçının sözleri tepki çekmişti. Konuya dair kızı Melis Kaya da açıklama yapmış ve "eski bir video üzerinden babam Ahmet Kaya'ya yıllar sonra yine reva görülen bu bilinçli saldırıyı üzülerek izliyorum" demişti.

Melis Kaya,  açıklamasında babasının "homofobik", "seksist" ya da "terörist" olmadığını söyleyerek "Babam Ahmet Kaya bu dünyada tanıdığım ve bildiğim en yürekli, en haysiyetli, en hümanist, en dürüst, en gerçek insandır" ifadesini kullanmıştı.

EĞİN: AHMET KAYA'YA GÜLÜP GEÇTİM ÇÜNKÜ FAZLASIYLA KREDİSİ VAR

Tartışmalara bugün Habertürk Yazarı Oray Eğin de katıldı. Eğin yazısının "Ahmet Kaya homofobik değildi" başlıklı bölümünde şu ifadeleri kullandı: "Leyla Umar uyduruk bir araştırmayı tam okumadan ekranda anlatıyor; dünyada daha çok homoseksüel erkekler bıyık bırakıyormuş... Kısacası erkeklere, 'Bıyığınızı kesin; çünkü homoseksüel sanırlar' demeye getiriyor. Ardından Ahmet Kaya da argo tabir kullanarak eşcinsellere ve berberlere güvenilmemesi gerektiğine dair kendince bir espri patlatıyor. Salon yıkılıyor. Doğrusu Leyla Umar’ın üst perdeden sözde bilimsel dayanağı olan açıklamasını daha homofobik buldum ben. Ahmet Kaya’ya da gülüp geçtim; çünkü, nasıl diyeyim, bu konularda espri yapmak için fazlasıyla kredisi var."

'ÇOK YAKIN EŞCİNSEL ARKADAŞLARI VARDI'

Eğin ayrıca "Ahmet Kaya homofobik değildi, hatta çok yakın eşcinsel arkadaşları vardı. Üstelik bunların bir kısmı da bıyıklıydı" cümlesinin ardından sanatçının bu yıl yaşamını yitiren Harun Kolçak'la yakın dostluğuna değinerek "Harun Kolçak’la o kadar yakındı ki, rahmetli bir aralar Kaya’nın kimi şarkılarını kendisine yazdığını bile anlatırdı bana... Doğru mu değil mi bilmem... Ama bu laflar o kadar yayılmış olacak ki Kolçak’ın ölümünün ardından Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya kendi İnstagram hesabında bir fotoğraf paylaşarak “Güle güle kumam” dedi. Sonuçta herkes belli ki bu konuyla eğleniyor, kendi içlerinde bir espri. Sanki cinsel kimlik ve özgürlükler yönünde çok büyük bir hassasiyet varmış, toplum bu konuda duyarlıymış ve ciddi adımlar atılmış gibi yıllar öncesinden bir kayıtla homofobi tartışması alevlendirmek... İki yüzlü, göstermelik ve Ahmet Kaya’nın esprisinden bile vasat" dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hollywood'u sarsan taciz ve tecavüz skandalı büyüyor

SONRAKİ HABER

Belçika ve Fransa’da kamu grevi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...