10 Ekim 2017 07:50

Binali Yıldırım'dan 'vize krizi' açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM'de AKP'nin grup toplantısında AKP ile vize krizine ve İdlib operasyonuna değindi.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM'de AKP'nin grup toplantısında konuştu.

Yıldırım, konuşmasının başında Avrupa şampiyonu olan ampüte milli takımını tebrik etti.

10 Ekim Ankara Katliamı'na da değinen Yıldırım, "Bugün menfur terör olayında, gar patlamasında yüzden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Bugün o menfur olayın yıl dönümü. Bu vesile ile hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum" dedi.

YENİLENME MEŞALESİNİ YAKTIK

Yıldırım, Afyon'daki geleneksel istişare ve değerlendirme toplantılarının 26.'sını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak "Cumhurbaşkanımızın riyasetinde değişim ve yenilenme meşalesini hep birlikte Afyon'dan yaktık. Bu değişim AK Parti için bir yönü ile tekrar aslına dönüştür" ifadesini kullandı. Yıldırım,  "Bu değişim AK Parti için bir yönü ile tekrar aslına dönmektir. Şimdi yeni bir aşk ve heyecanla 2023 ve 2053 hedeflerine emin adımlarla yürüyoruz. İstişare toplantımızda bizlerle birlikte Türkiye'nin dünü, bugünü ve yarınlarını konuşma fırsatı bulduk. Ülke meseleleri hakkında parti politikalarımıza katkı veren bütün arkadaşlarımız görüşlerini ifade etme fırsatı buldu. Bakanlarımız ve zatım soruları cevaplandırdı. Bizim siyasetimizin özü vatandaşa hakkı ile hizmet etmektir. AK Parti hareketi bu ülkeye sevdalı olanların başlattığı bir harekettir. Ömür biter ama bizim Türkiye sevdamız bitmez" dedi.

ABD İLE VİZE KRİZİ

ABD ile vize krizine değinen Yıldırım,  "Hafta sonu maalesef ABD, müttefiklik ilişkimizle bağdaşmayan bir karar aldı ve ülkemize vize vermeyi askıya aldığını duyurdu.

Kısa süre önce İçişleri Bakanlığımıza gelen bir yazıda ABD elçiliklerinin, misyonlarının güvenliklerinin artırılması yönünde bir talep var. Bu talebi memnuniyetle karşılayıp tedbirleri artıracağımızı büyükelçiliğe bildirdik. Elçiliğin verdiği cevap "Bizim güvenlik sorunumuz yok, düşüncenizden dolayı teşekkür ediyoruz". Hal böyleyken vizeleri askıya alma gerekçesi çelişkidir. Türkiye kabile devleti değildir, bize yapılanın misli ile karşılığını veririz. Bu hiç ama hiç inandırıcı bir gerekçe değildir . Kafalarının arkasındaki nedenin, gerçek nedenin ne olduğunu da söylemekte, ifşa etmekte gecikmediler. FETÖ soruşturması kapsamında Amerikan misyonlarında çalışan bazı kişiler hakkında hukuki süreç başlatmışız. Ne olmuş? Türkiye bir hukuk devleti suç işleyen veya suç isnadı yapılan Amerika’nın misyonunda olması ona bir ayrıcalık mı getirecek? Yani beyefendilerden izin mi alacağız? Onların icazetini mi alacağız? Bunu söylerken lafın nereye gideceğini de düşünün." ifadelerini kullandı.

'YAKA PAÇA HAPSE ATARKEN BİZE Mİ SORDUNUZ?'

Yıldırım, ABD'de tutuklu Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'ya değinerek "Bir resmi bankamızın genel müdür yardımcısı, görevli gittiği ülkenizde yaka paça tutup hapse atarken bize mi sordunuz? Bizden izin mi aldınız? Hala 15 Temmuz alçak darbe girişiminin başı FETO’yu niye orada besliyorsunuz? Bu müttefikliğe dostluğa sığar mı?" dedi.

'UMUT EDERİM GERGİNLİK KISA ZAMANDA BULUR'

Yıldırım, gerginliğin bir an önce bitmesini umduğunu belirterek "Düşmanlarımızla iş tutmak müttefikliğe yakışmaz. Müttefiklik zor zamanlarda da birlikte olmak demektir. Umut ederim ki bu gerginlik kısa zamanda son bulur. Kimi cezalandırıyorsun kendi ülkenin ve bizim ülkemizin insanlarına ceza kesiyorsun. Bu devletlere yakışmaz. Kızgınlıkla ülkeler arasındaki ilişkileri geren kararlar alınmaz" şeklinde konuştu.

İDLİB OPERASYONU

İdlib'de başlatılan askeri harekata değinen Yıldırım, "Ülkemizin hangi köşesinde olursa olsun sınırlarımızda yaşanan hiçbir gelişmeyi görmezden gelemeyiz. Bugün dünya üzerinde Ortadoğu'yu en iyi bilecek olan ülke Türkiye'dir. Son zamanlarda Suriye'de yaşanan gelişmelere doğru yön vermek için Rusya ile Astana'da insiyatif aldık. Geçen yıl Fırat Kalkanı Harekatını başlattık. Güney sınırlarımızda emniyetli alan tesis ettik. Burada DEAŞ unsurlarını etkisiz hale getirdik. Orada yaşayanların evlerine dönmeleri için hayat şartlarını iyileştirmek için gereken neyse yapıyoruz. Ateşkes sayesinde Suriye'deki çatışmalar büyük ölçüde kontrol altına alındı. Ateşkesi tahkim edecek adımları da attık. İdlib ve çevresinde Gerginliği Azaltma ve Çatışmları Önleme prensibi çerçevesinde bir güvenlik kuşağı oluşturulacak. 3 garantör ülke tarafından İdlib güvenlik çemberine alınıp çatışmalar önlenecek ve ülkemize göç dalgasının önüne geçilmiş olacak. Bu amaca yönelik ÖSO öncü olarak intikal yaptı ve 8 Ekim itibariyle askerlerimiz keşif faaliyetlerine başladı. Fırat Kalkanı sonrası bu ikinci faaliyetimizdir. Bunların amacı açık ve nettir. Ayrıştırmak, zemin hazırlamak ve göç dalgasını azaltmak" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’de ilk kez bir trans kadın delege seçildi

SONRAKİ HABER

Defalarca bıçaklayıp öldürdü, mahkeme 'eziyet yok' dedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...