10 Ekim 2017 07:14

‘Türkiye, el Kaide ile savaşmak değil anlaşmak istiyor’

Ortadoğu Uzmanı Elijah Magnier, Türkiye'nin İdlib'de el Kaide ile savaşmak istemediğini, anlaşmaya varmaya çalıştığını yazdı.

Paylaş

TSK’nin başlattığı İdlib operasyonu devam ederken vilayeti kontrol eden el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti ile çatışma riskinin nasıl bertaraf edileceği tartışılıyor. Kuveyt merkezli er Rai gazetesinin Ortadoğu Uzmanı Elijah Magnier, Türkiye’nin el Kaide ile çatışmaktan ziyade onu İdlib’i terk etmeye ya da Tahrir Şam Heyeti’ni yeni bir biçim ve kimlik altında faaliyet göstermeye ikna etmeye çalışacağını dile getirdi.

EL KAİDE EN MODERN TEÇHİZATA SAHİP

“Türkiye, Rus Hava Kuvvetleri’nin desteğiyle İdlib’de ve Suriye ile Irak güçleri sınırda buluşuyor” başlıklı yazıda Suriye’de el Kaide’nin yıllardır Türkiye toprakları üzerinden aktarılan silahlarla en gelişmiş araç gereçlere sahip grup olduğunu belirten Magnier, aynı zamanda bu grubun Özgür Suriye Ordusu’ndan ABD silahlarını ele geçirdiğini hatırlattı.

ÇATIŞMA RİSKİ GÖZE ALINMIYOR

Suriye’de el Kaide’nin askeri becerilerine en büyük düşmanları Suriye ordusu ve Hizbullah’ın dahi saygıyla yaklaştığını söyleyen Magnier, Fırat Kalkanı harekatı sırasında TSK ve vekaleti altındaki cihatçı grupların el Bab önünde IŞİD’e karşı aylarca ilerleme kaydedemediğini ifade etti. El Bab’ın ancak IŞİD’le varılan anlaşma sonrası kontrol altına alındığını söyleyen Magnier, bu koşullar altında TSK ve beraberindeki grupların el Kaide ile çatışma riskini göze almak istemediğini söyledi.

Büyük kayıplara neden olabilecek bu savaşa karşı Türkiye’nin el Kaide’yi bölgeden çekilmeye ya da yeni bir kimlik ve biçim altında, yerel bir unsurmuş gibi faaliyet göstermeye iknaya çalışacağını aktardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Doğu Karadeniz 'Vargit' çiçekleri ile beyaza büründü

SONRAKİ HABER

Bahçeli: İdlib kolay olmayacak, gerekirse silah kullanılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa