09 Ekim 2017 17:46

10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenler Çankaya'da anıldı

10 Ekim katliamında hayatını kaybedenler, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde düzenlenen etkinlikle anıldı.

Paylaş

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı'nda hayatını kaybeden 102 can için Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde anma programı düzenlendi. Katliama ilişkin fotoğraf sergisinin düzenlendiği etkinlikte, film gösterimi yapıldı ve barış balonları uçuruldu. 

Anmaya, CHP milletvekilleri Şenal Sarıhan, Necati Yılmaz, HDP milletvekilileri Mithat Sancar, Müslüm Doğan, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Pelin Bektaş, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, Türk Tabipleri Odası MYK Üyesi Selma Güngör, Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgülü'nün yanı sıra İHD, 78'liler Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Ankara Dayanışma Akademisi'nden temsilciler katıldı.

Anmada, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları sergilendi. Fotoğraf: Tamer Arda Erşin

Anmada konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, büyük bir adalet mücadelesinin ilk adımlarını geride bıraktıklarını söyleyerek, "Çoluk çocuk, yaşlı genç herkesin sahip çıkması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hepimiz bu sürecin neferlereyiz" dedi.

10 Ekim davasını takip etme çağrısında bulunan Coşgun, katliamda hayatını kaybedenler için halen bir anıt yapılmamasına tepki göstererek,"Adaletin gelmesi ve yitirdiklerimiz için hep beraber olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

'ÖZÜRDEN BİLE ACİZLER'

10 Ekim'de yaşamını yitiren Mehmet Ali Kılıç'ın babası Kemal Kılıç, katliama göz yuman kolluk görevlilerinin yangılanması talebini vurgulayarak "Devletin gözü önünde katliam yaşandı, 102 can öldü. Kamu görevlileri hiçbir sorumluluk üstlenmedi. Oysa IŞİD'i kollayan esas katilleri biz biliyoruz. Bu katliama göz yuman kolluk görevlilerinin yangı önüne çıkarılmasını istiyorum" dedikten sonra AKP iktidarına "İstifayı bırakın, özür dilemekten bile aciz durumdalar" sözüyle tepki gösterdi.

Katliamda yaşamını yitiren Uygar Coşkun'un halası Fatma Durdu, Ankara Garı'nda ölenler için yazdığı ve "Birçok ziyarete tanıklık etti Ankara Garı / Ancak hiç bu kadar ağlamadı / Gar ağlıyor, yüzü gözü paramparça" dizelerinin yer aldığı şiirini okudu. 

CİHAN ANDIÇ HALEN TEDAVİ ALTINDA

Katliamda yaralanan Cihan Andıç'ın babası Ahmet Andıç, aradan geçen zamana rağmen oğlunun halen hastanede olduğunu hatırlatarak, "Ondan size selam getirdim. Biraz tedavisi uzadı ama umut en politik duygudur. Biz Cihan'ı ayağa kaldırıp toplumsal yaşama katacağız" dedi.

10 Ekim'de yaralanan Aziz Mustafa Şimşek, aradan geçen zamana rağmen öfkelerinin taze olduğunu belirterek, "15 Temmuz'da yaralananlara ve ölenlere açılan devletin şefkatli kolları bize açılmıyor. Çünkü biz karşının ölüsüyüz" dedikten sonra yazdığı şiiri okudu.

Anma etkinliğinde barış balonları uçuruldu. Fotoğraf: Tamer Arda Erşin

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tütün yasası geçerse yüz binler olumsuz etkilenecek

SONRAKİ HABER

Aydın'da yanmış kadın cesedi bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...