Erdoğan'dan 'vize krizi' açıklaması: Kabile devleti değiliz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna'da yaptığı açıklamada ABD'nin vize ambargosuna ilişkin "kabile değiliz, kabile devleti değiliz" dedi.

09 Ekim 2017 15:14
Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti kapsamında Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında ABD ile yaşanan vize krizine ilişkin soruya "Kara üzüntü verici. Bizi üzmüştür... Ancak Tükiye olarak kabile değiliz, kabile devleti değiliz. Karara aynı şekilde karşılık verdik" açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın açıklaması şöyle:

"Bu karar her şeyden önce çok üzüntü verici. Ankara'da büyükelçiliğin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Dışişleri Bakanlığı'mız konuyla ilgili muhataplarını aramışlardır. Bakanımız bana konuyu ilettiği anda kendilerine ben sadece şunu söyledim: 'Türkiye bir hukuk devletidir. Her şeyden önce, biz bir kabile değiliz. Bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin neyse, mütakabiliyet esasına dayalı olarak, o metnin karşı metnini büyükelçimiz ABD'de açıklasın.' Süreç bundan ibarettir." 

Erdoğan açıklamasında ayrıca Kırım’ın Rusya tarafından ‘ilhak’ edildiğini öne sürerek, "Bunu tanımıyoruz, tanımayacağız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

'TÜRKİYE UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK'

"Sayın Poroşenko’ya Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini bir kez daha ifade ettim.

Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Ukrayna’nın ülkelerine sadakalarını tamamlamış Kırım Tatarlarına verdiği destekten ötürü memnuniyet duyuyoruz. Soydaşlarımızın durumunu yakından takip etmeye ve bu konuyu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz. Bu konuda Ukrayna ile eşgüdüm halinde çalışmaya devam edeceğiz.

Tabii Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalarında bir an önce sona ermesi en büyük dileğimizdir. Sorunun ancak uluslararası hukuk ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözüme kavuşabileceğine inanıyoruz."

'MİNSK SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ'

"Bu çerçevede Minsk sürecini destekliyoruz. Ukrayna halkı kendi kararlarını kendisi veren, demokratik, müreffeh, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir ülkede yaşama arzusunu ortaya koymuştur. Bu arzuya herkesin saygı duyması gerekir. Biz bu çerçevede zorlu bir dönemde ortaya konan reform ve dönüşüm çabalarını önemsiyoruz. Bu çabaları desteklemeye de devam edeceğiz.

Güçlü bir Ukrayna ülkemizin çıkarına olduğu gibi bölgesel barış ve düzen için de bir ihtiyaçtır. Kırım konusundaki hassasiyetleri ifade ettim. Şu anda cezaevinde olan Kırım Tatarı dostlarımızla ilgili olarak da her türlü girişimin içerisindeyiz. Temenni ediyorum ki neticesini alırız. Bunların takipçisiyiz. Kırım'la ilgili geçmişten bugüne tavrımız bellidir. Kırımlı kardeşlerimizi kendimizden ayrı görmedik, bundan sonra da görmeyeceğiz." (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Puigdemont: Katalonya’nın bağımsızlığını ilan ediyoruz

SONRAKİ HABER

‘Erdoğan’ın MHP’yle anlaşmasının bedelini Kürtler ödüyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa