08 Ekim 2017 16:51

ABD, Türkiye'den gelen vize başvurularını askıya aldı

ABD Büyükelçiliği: Türkiye'den yapılan başvurular süresiz olarak durduruldu.

Paylaş

ABD Büyükelçiliği “Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” açıklamasında bulundu.

Açıklamada, “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ABD Misyonu'nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” ifadeleri yer aldı.

İstanbul'da sürdürülen 'FETÖ' soruşturması kapsamında, firari eski savcı Zekeriya Öz ve 'FETÖ' şüphelisi eski polis müdürleriyle de irtibatlı olduğu öne sürülen ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz gözaltına alınmış; adliyeye sevk edilerek 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Casusluk' ve 'Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından tutuklanmıştı.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli Topuz'un tutuklanmasına ilişkin ABD Büyükelçiliği yazılı bir açıklama yapmış, “Çalışanlarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE DE AÇIKLAMASINI BİRE BİR AYNI İFADELER İLE YAPTI

ABD'nin vize yasağı kararı sonrasında Türkiye de aynı şekilde karar aldı ve Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği, ABD tarafından yayınlanan metindeki hükümet isimlerinin değiştirilmesi yolu ile hazırlanmış bir açıklama metni yayınladı.

VİZE KRİZİNİN ARDINDAN DOLAR TIRMANIŞA GEÇTİ

ABD ve Türkiye arasında vize konusunda karşılıklı yapılan açıklamalar sonrası dolar tırmanışa geçti. Akşam saatlerinde 1 Amerikan dolarının değeri 3.60 TL iken krizin ardından 23.30 sıralarında dolar 3.65'i, 01.35 itibariyle 3.77'yi gördü. Taraflardan piyasaları yatıştırıcı bir açıklama gelmemesi halinde doların yükselişinin devam etmesi bekleniyor.

BÜYÜKELÇİLİK VE KONSOLOSLUK KAPALI

ABD Büyükelçiliği ve konsoloslukları "Kristof Kolomb Günü" nedeniyle bugün kapalı olacak.

ABD Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ile Konsoloslukları, 9 Ekim 2017 tarihinde Kolomb Günü dolayısıyla kapalı olacaktır" denildi. 

VİZE KRİZİ DÜNYA BASININDA 

İstanbul'daki ABD konsolosluğunda bir çalışanın casuslukla suçlanarak tutuklanmasının ardından ABD ve Türkiye'nin karşılıklı olarak vize başvurularını süresiz askıya alması dünya basınında geniş yer buldu. 

The Guardian:

Konsolosluk çalışanının ardından ABD Türkiye’deki vize başvuru işlemlerini durdurdu. İstanbul’daki konsolosluk ekibinden Türk bir çalışanın casuslukla suçlanması ‘konsolosluk personeli güvenliği’ konusunda soru işaretleri oluşturuyor. İstanbul’da ABD konsolosluğu çalışanlarından birinin tutuklanmasının ardından ABD Türkiye’den yapılan tüm normal vize başvuru işlemlerini süresiz olarak askıya aldı.

Der Spiegel:

Tutuklanan ABD çalışanı ihtilaf yarattı. ABD ve Türkiye karşılıklı olarak vize başvurularını dondurdu. Ankara’daki ABD konsolosluğu artık Türk vatandaşlarına vize vermiyor. Şimdi Türkiye’den de bu karara yanıt geldi ve iki ülke vize başvurularını karşılıklı olarak durdurdu. Washington ve ABD genelindeki tüm Türk konsoloslukları da ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı. Tek istisna ise göçmenlik başvuruları olacak.

Welt:

ABD ve Türkiye karşılıklı olarak vize başvurularını sınırladı. ABD konsolosluğu Türk vatandaşlarının vize başvurularını kesin bir şekilde kısıtladı ve bunu Twitter hesabından paylaştı. Kısa bir süre sonra Türkiye’nin ABD konsolosluğundan da yanıt geldi ve iki ülke ABD konsolosluğunun bir çalışanının İstanbul’da tutuklanmasının ardından karşılıklı olarak vizeleri durdurmuş oldu.

Le Monde:

ABD ve Türkiye vize hizmetlerini askıya aldı. Türkiye Pazar günü Washington’dan gelen benzer bir kararın ardından ABD vatandaşlarına vize vermeyi durdurduğunu açıkladı. Tek istisna ise göçmen vize başvuruları olacak. İki ülkeden yapılan açıklamalarda personellerinin güvenliğinin sağlanması konusunu ‘tekrar değerlendirebilmek’ için karşılıklı olarak vizelerin askıya alındığı açıklaması yapıldı.

The New York Times:

ABD Türkiye’deki vize başvurularını askıya aldı ve Türkiye’den misilleme geldi. İstanbul’daki ABD konsolosluğundan bir çalışanın ABD’de yaşayan ve geçen yıl başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin arkasında olduğu iddia edilen Fethullah Gülen’e bağlı bir casus olmakla suçlanarak tutuklanmasının ardından, Ankara’daki ABD konsolosluğu personellerinin güvenliğini tekrar değerlendirmek için vizeleri askıya aldığını duyurdu.


TÜSİAD'TAN AÇIKLAMA

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), ABD’nin Türkiye'deki misyonlarında, göçmenlik dışındaki vize işlemlerini durdurması kararı ile ilgili bir açıklama yaptı.

TÜSİAD'dan yapılan açıklamada, ABD’nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik seyahat vizesi işlemlerini durdurması kararı, "son derece talihsiz bir gelişme" olarak yorumlanırken, Türkiye ile ABD’nin, siyasal, ekonomik ve tarihi açıdan güçlü ve köklü bağlara sahip olduğunu belirtildi.

Açıklamada, NATO müttefikliği çerçevesinde bölgesel ve küresel istikrar açısından iki ülke arasıdaki ilişkilerin belirleyici olduğu ifade edildi ve şöyle denildi:

"Dün gece başlayan vize krizini itidal içinde çözecek diplomatik süreçler bir an evvel başlatılmalıdır. Uluslararası ilişkilerde müttefik ülkeler arasında, belirli konular üzerinde anlaşmazlık ya da öncelik farklılıklarının bulunması doğaldır. Ancak bu anlaşmazlık ve farklılıklar, sağduyulu diplomasi ile çözüme kavuşturulmalıdır.

"ABD Büyükelçiliği tarafından alınan bu karar ve mütekabiliyet ilkesinin doğurduğu sonuçlar çerçevesinde, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların esas sorumlusu olmayan vatandaşlar ve de ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ve akademik ilişkiler zarar görecektir.

"Bu krizin ikili ilişkilerin temellerini sarsmadan, karşılıklı güven ve yapıcı diyalog eşliğinde hafifletilmesi, akabinde de yaşanan anlaşmazlıkların hızlı bir şekilde çözülmesi öncelikli beklentimizdir." 


ENGİN ALTAY: ABD'NİN BU TUTUMU KABUL EDİLEMEZ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında ABD'nin Türkiye'nin vize başvurularını durdurma kararını değerlendirdi.

Engin Altay, bu kararın insanların hayatını zora soktuğunu vurgulayarak şunları söyledi: "CHP olarak bu krizle ilgili önce büyük bir sağduyu çağrımız var. Hem AK Parti yöneticilerine, hükümete, Cumhurbaşkanına hem şüphesiz bu muameleyi bize reva gören ABD'ye de aynı sağduyu çağrımızı yapmak durumundayız. Basiretsiz, düzeysiz, uçuk, maceracı dış politika Türkiye'de iş adamından öğrencisine, sporcusundan politikacısına herkesin hayatını biraz daha zora sokmakta. Türkiye'ye Somali, Yemen, İran, Libya, Kamboçya gibi ülkelerle o ülkelere yapılan muamelenin -o ülkeleri de küçümsemiyorum- aynısının yapılması Türkiye için vahim bir durumdur. Ama milletimizin gururunu kıran, itibarını aşağılayan bir durumdur.  ABD'nin bu tutumu şüphesiz kabul edilemez. Bu Türkiye-Amerikan ilişkilerinde bir dip nokta ve tarihsel kırılmalıdır. Bu karar İstanbul Başkonsolosluğu'ndaki bir yerel çalışanın tutuklanmasıyla mı ilgilidir yoksa Türkiye'nin Ortadoğu politikalarında Irak ve Suriye başta olmak üzere Rusya ve İran ile denge politikaları gözetilmeden sürdürülen hamlelerin ve bundan duyulan rahatsızlığı sonucu mudur? Bu konuda hükümetin aziz milletimize bir izahat vermesi lazım. Ama tekrar söylemek lazım, her ne sebeple olursa olsun kararın kabul edilmesi mümkün değildir." 

'İLİŞKİLERİN DİP NOKTAYA GELMESİ AK PARTİ'NİN BASİRETSİZLİĞİNİN SOMUT ÖRNEĞİDİR'

CHP olarak AK Parti'yi Mısır, Ortadoğu ve AB ülkeleriyle ilişkilerde uyardıklarını ve haklı çıktıklarını savunan Engin Altay şöyle devam etti: "Şimdi yeni bir durumla karşı karşıyayız. Burada da rahmetli ikinci genel başkanımız İsmet Paşa Türkiye'yi yönetecek herkesi uyarmıştı. Büyük devletlerle ilişkiler noktasında güzel bir benzetmesi vardır. Büyük devletlerde ilişkilerde çok dikkatli ve titiz olunması gereğinin altını çizmişti. Geldiğimiz noktada AK Parti'nin  bu şuursuz, hesapsız, kitapsız tümüyle iç siyasete yönelik dış politikası Türkiye'ye her geçen gün kan ve itibar kaybettirmektedir. AK Parti hükümeti derhal bir diyalog süreci de becerebilmelidir. Bu karar batının, Türk yargı sistemine yönelik güven sorunu olduğunun da açık bir işaretidir. Bu bakımdan AK Parti yargının bağımsızlığına ve itibarına gölge düşürmemelidir. Bunun da altını çizmek lazım. ABD'ye bu kararı gözden geçirmesi çağrısında bulunmak istiyoruz. 'Hiç olmadığı kadar yakınız'dan ilişkilerin dip noktasına gelmesi Erdoğan'ın ve AK Parti yöneticilerinin basiretsizliği, tutarsızlığı ve beceriksizliğinin en somut örneğidir." (HABER MERKEZİ)


VELİ AĞBABA: ABD’YE EN İYİ CEVAP TÜTÜN YASASI'NI MECLİS'TEN ÇEKMEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da vize başvurularının durdurulmasına ilişkin açıklama yaptı. Ağbaba, hükümetin ABD’ye misilleme için yapması gereken ilk şeyin Tütün Yasası’nı meclisten çekmek olduğunu söyledi. Adıyaman’da tütün üreticileriyle görüşen Ağbaba, üreticilerin sorunlarını Meclis'te gündeme getireceklerini söyledi ve şöyle devam etti:
“İddiayla söylüyorum. Bu yasayı büyük tütün kartelleri hazırlayıp, hükümetin önüne sundu. Dün ABD, Türkiye’ye her türlü vizeyi yasakladı; ama çıkarılmak istenen Tütün Yasası, Amerika'nın büyük şirketleri için çıkarılıyor. Ey hükümet, ABD’ye cevap vereceksen ilk yapacağın şey, Tütün Yasası'nı Meclis'ten çekmektir. Tütün ekimini yasaklayacağına, tütün ekimini desteklemelisin.” (DHA)


HDP: TÜRKİYE 3'ÜNCÜ DÜNYA ÜLKESİ KONUMUNA DÜŞTÜ

HDP'li Meral Danış Beştaş da ABD'nin vize başvurularını durdurmasına ilişkin açıklama yaptı. TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Dünya her şeyin farkında. Başlarını kuma gömseler de her gün yeni bir gelişmeyle bir sarsıntı yaşanıyor. Şöyle bir tablo var Türkiye'de; başka bir ülkenin vatandaşını istediğim gibi tutuklarım, gözaltına alırım diyor. Sonucu da böyle olur,  Türkiye'den vize başvurularının iptali olur. ABD aslında bununla Türkiye'ye açıkça 'Biz size AKP ve Erdoğan'a  güvenmiyoruz' diyor. Trump ile görüşmesinde 'aramızda sorun yok' demesine bakmayın asıl düşünce ve siyaset budur; 'güvenmiyoruz' diyor. Cumhurbaşkanı itibardan söz etmeyi seviyor. Şimdi Türkiye'nin yerlerde sürünen itibarı var. Bunu nasıl toparlayacaksınız? ABD'nin bu karıyla Türkiye 3'üncü dünya ülkesi konumuna düştü. ABD ile ilişkilerin bu aşamaya gelmesinin tek sorumlusu AKP ve Erdoğan'dır. Ama bedeli halklar ödeyecek. Ekonomik maliyet vergilerle halka ödettirilecek.” (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Cam silerken düşen gündelikçi kadın ağır yaralandı

SONRAKİ HABER

DBP Diyarbakır il binasına polis baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...