07 Ekim 2017 01:51

LC Waikiki bayramda çalışmayan işçilerin primini kesti!

LCW’nin Esenyurt’ta bulunan deposunda bayramda çalışmayan yaklaşık 600 işçinin 1600 liralık primi kesildi: 'Bizim ekmeğimiz küçülüyor, nasıl aileyiz?'

Paylaş

Eren ERGİNE
İstanbul

En büyük 500 şirket arasında 26. sırayı alan LC Waikiki işçinin primine göz dikti. LCW’nin Esenyurt’ta bulunan deposunda bayramda mesaiye gelmeyen yaklaşık 600 işçinin primi kesildi. 1600 liralık primi ikiye bölen şirket 800 lirasını bayramdan önce vermişti. Kalan kısmını ise bu ay almayı bekleyen işçiler kötü bir sürprizle karşılaştı. Geriye kalan 800 lira yatırılmadığı gibi, bayramdan önce aldıkları para da ücretlerinden kesildi. Alacakları prime göre aylık planını yapan işçiler, şimdi “Bu ayı nasıl atlatacağız” diye kara kara düşünüyor.

Dünya genelinde toplam 30 bin çalışanı olan ve hedefi 2023 yılına kadar Avrupa’nın en başarılı üç giyim perakendecisinden biri olmak olan LCW, şirket olarak her gün büyüyor, işçiler ise “Bizim ekmeğimiz küçülüyor” diyor. Reklam filmlerinde “Çalışanımıza değer veriyoruz, biz bir aileyiz” gibi sloganlar kullanılmasına tepki gösteren işçiler, “Patron Mustafa Küçük şikayet mesajlarımıza bile cevap vermiyor biz nasıl aileyiz” diyerek tepki gösteriyor.

‘YARDIM DEĞİL,GEÇİNEBİLECEĞİMİZ BİR MAAŞ İSTİYORUZ’

Sürekli vardiyaların değiştiğini bir hafta gündüz bir hafta gece çalıştıklarını, düzensiz vardiyalardan dolayı da dengelerinin bozulduğunu belirten işçiler “Dinlenme şansımız olmuyor, itiraz ediyoruz aldığımız cevap” ise “Beğenmeyen çıkar gider dışarıda binlerce işçi var oluyor” diyor. LCW’nin her AVM’de bir mağazası olduğunu ve Türkiye’de 500 mağaza daha açma hedefi olduğunu dile getiren işçiler, çalışma koşullarının ise giderek kötüleştiğine dikkat çekiyor. İşçilerin hemen hepsinin borçlu olduğunu, çoğu işçinin kredi borcu ödediğini, kiminin ise oturduğu evin bile ipotekli olduğunu aktaran işçiler, şunları söylüyor: “Hal böyle olunca işçi ne yapacak, çalışmak zorunda kalıyor. Mustafa Küçük ise işçilere ben yardım yaparım diyor, borcunuz varsa, krediyi ödeyemezseniz benimle iletişime geçin diyor ama biz işçiler yardım değil geçinebileceğimiz bir ücret istiyoruz.” 

LCW’DE İŞÇİLERE BASKI YAPILIYOR!

Uzun bir süredir LCW sevkiyat deposunda işçilere baskı yapıldığını belirten işçiler “Baskı kurarak bulunduğumuz bölümlerden alıp çeşitli bölümlere gönderilmek isteniyoruz. Razı olmayan işçilere yönetici ve takım liderleri tarafından zıt gitme ve tutanak tutma baskısı yapılıyor. Özellikle 3 yıl ve üstü çalışmış işçilere istemiyorsan anlaşalım anlaşmalı olarak işten çık teklifi götürülüyor. Baskıdan kurtulmak isteyen işçiler teklifi kabul ediyor. Buradaki asıl amaç eski işçileri işten çıkartıp yerine sözleşmeli, hiçbir hakkı olmayan yeni işçiler almak.”

‘SÜREKLİ PERFORMANS DAYATILIYOR’

İşçilere sürekli yüksek performans dayatıldığını ve hedefin altında iş yapanlar hakkında tutanak tutulduğunu belirten işçiler şöyle devam etti: “Bu durum gösteriyor ki işten atmalar daha fazla kolaylaşacak ya da para cezası kesilecek. Uzun bir süredir sendika çalışmamızın sürdüğü depo ve mağazalarda özellikle bu dönem baskı daha fazla arttı, işçilere yönelik her türlü ahlaksızlığı ve haksızlığı yapar hale geldiler. Yıllardır biz işçilerimizin yanındayız sizleri mağdur etmeyiz diyen LCW patronları yediğimiz ekmeğe göz diker olmuştur.”

ÖNCEKİ HABER

Eylül ayında 4 bin 472 mülteci Yunanistan’a geçti

SONRAKİ HABER

'Fateks’te sigorta primi gerçek ücretten ödenmiyor' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...