06 Ekim 2017 09:34

İzmir Barosu: Müftülük Yasası eşitlik ilkesinden uzak

İzmir Barosu, müftülere nikah yasasının İçişleri Komisyonu'ndan geçmesine ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

İzmir Barosu, müftülüklere nikâh kıyma yetkisinin verilmesinin Cumhuriyet’in kuruluş felsefesinden geriye dönüş anlamı taşıdığını belirtti. 

Baro tarafından yapılan açıklamada, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı ile TBMM Boşanma Komisyonu’nun daha önce yayınladığı raporun hedeflenen toplumsal dönüşümü açıkça gözler önüne serdiği, bunun kabul edilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi. 

Açıklamada, söz konusu kanun tasarısının, özellikle kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmelerinin önünü açacağını, çocuklara yönelik cinsel suçlarda cezasızlığa neden olacağını belirtilerek, “imam nikâhlı eş” olarak kadınların Medeni Kanun başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerinden yoksun bırakılacağına dikkat çekildi. 

 
Dini nikâhı resmileştiren bu düzenlemenin Anayasa'nın özüne aykırı olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Bu düzenleme, hangi din ve inanca sahip olursa olsun Anayasamızın en önemli kuralı olan yurttaşların eşitliği, laik ve tek hukukun herkese uygulanacağı ilkelerinden de vazgeçmek anlamına gelmektedir” denildi. 
 
İzmir Barosu Başkanlığı tarafında yapılan açıklamada siyasal iktidara, toplumu ayrıştıran bu uygulama ve yasa çalışmalarına son verme çağrısı yapıldı.(İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Dink davasında 5 kişi daha tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Bakanlıktan Nuriye Gülmen için ‘zorla müdahale’ talimatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...