Üzüm mitingi: Her şeye para var, çiftçiye yok

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu üzüm mitinginde konuştu: Her şeye para var. Çiftçiye gelince 'Para yok.'

28 Eylül 2017 13:59
Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'nın Alaşehir ilçesinde TARİŞ Üzüm İşletmesi'nde işçilerle öğle yemeği yedikten sonra Alaşehir Meslek Yüksekokulu'ndaki Üzüm Çalıştayı'na katıldı. Kılıçdaroğlu, ardından Alaşehir Cumhuriyet Meydanı'ndaki 'Üzüm Mitingi'nde halka hitap etti. Kılıçdaroğlu, "Üzüm üreticisi neden alın terinin hakkını alamıyor? Senin hakkını teslim etmek benim boynumun borcudur. Üreten insanı baş tacı yapmamız lazım. Geldiğimiz noktada çiftçi milletin efendisi değil neredeyse kölesi olacak. Elinden ekmeğini ağzından lokmasını aldılar. Size sözüm söz; çiftçiyi bu milletin efendisi yapacağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “'Üzümü 4 TL'den alacağız' diyen hükümete sesleniyorum; batsın sizin adaletiniz. Tütünü yok ettiler, sigaraları yok ettiler. Meşhur dünyada bilinen tütünü yok ettiler. Sıra üzüme geliyor. Üzümü yok edecekler. Hep birlikte olacağız. Birleşe birleşe kazanacağız” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "126 ülkeden tarım ithal ediyoruz. Mercimek, nohut, saman, et, canlı hayvan ithal edilir mi? Bunların tamamını ithal ettiler. Her şeye gelince para var. Çiftçiye gelince 'Para yok' Çiftçi 'Üzüm fiyatı 6 lira olsun' diyor. 'Alınterimin karşılığını ver' diyor. CHP iktidarında çiftçiye para olacak, yandaşa, hortumcuya para yok, çiftçiye para var, emekçiye para var” dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Biz huzur içinde yaşamak istiyoruz. Her vatandaşımın işi olsun, aşı olsun. Biz kimseyi dışlamayız. Terörü sen 15 yılda bitiremedin. Terör yoktu, 3 terör örgütünü başımıza bela ettin. İktidarımın ilk 4 yılında terörü bitireceğim. Bana 'sen kimsin?' diyor. Asıl sen kimsin? Ben bu ülkenin refahı için, huzuru için mücadele bir kişiyim. Bu ülkede birlikte kardeşçe, birlikte, huzur içinde yaşayacağız.”

'ÇİFTÇİNİN ELİNDEN LOKMASINI ALDILAR'

Çiftçinin milletin efendisi değil, neredeyse kölesi olduğunu ifade eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Elinden, ağzından lokmasını aldılar. Sudan'da 780 bin dönüm arazi kiraladılar. 99 yıllığına. Ne ekecekler? Pamuk ekilecek, hayvancılık yapılacak. Oradan Türkiye'ye gelecek, devlet çiftçi ile rekabet edecek. Bunun adaletle, vicdanla, ahlakla bağdaşır bir yönü var mı?  Konya'dan küçük Hollanda. Tarım ürünü ihracatı Türkiye'nin 5 katı. Yahu güneşimiz, denizimiz, ovamız, insanımız var. Niye üretemiyoruz? Namuslu siyasetçi yok da onun için. Halkını düşünen siyasetçi yok da onun için. Biz Ecevit'in geleneğinden geliyoruz. Ne ezen, ne ezilen insanca, hakça bir düzen diyoruz"

'MALI GÖTÜRME POLİTİKASI'

Türkiye'nin iyi yönetilmediğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Ben merak ediyorum. Yahu bu hükümetini tarım politikası nedir, dış politikası nedir, eğitim politikası nedir? Bu hükümetin benim bildiğim görkemli bir politikası var. Malı götürme politikası. Bu konuda uzmanlar. Zamlar geliyor, iğneden ipliğe vergiler geliyor. İğneden ipliğe gelecek. Üzüm üreticisine diyorlar ki; bu fiyattan bunu satacaksın. Biz bunu kabul etmiyoruz. Mücadelesini caddede, bağda, TBMM'de yapacağız" dedi.

ÇÖZÜM ÖRENİRİLERİ

Üzüm konusundaki çözüm önerilerini de sıralayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Hükümeti eleştirdik. Şimdi 'CHP var ya hep, eleştirir hiç öneri getirmez' derler. Şimdi söylüyoruz:

Gerçek bir maliyet hesabı üzerine makul bir kâr koyacaksınız. Kaça mal ediyorsunuz 100 lira üzerine bir fiyata koyacaksınız. Bir yıl önceden ilan edeceksiniz. O zaman çiftçi mazottan, gübreden şikayet etmez. Maliyete artı karı koyduğun zaman, bu sorun kökten çözülmüş olur.

İkinci konu TARİŞ, çiftçinin, üreticinin kara gün dostu olmak zorundadır. TARİŞ'i güçlendireceğiz. Devlet desteğini vereceğiz. Destekleme alımlarını yapacak. Üreticiye sırtını dönmeyecek. Eskiden olduğu gibi görkemli mücadelesini sürdürecek. TARİŞ'i siyasetten arındıracağız. Yöneticiler gerçek anlamda üreticiler olacak.

Üç, tarım kanunun 22'nci maddesi var. Diylor ki 'Çiftçilere her yılı milli gelirin en az yüzde 1 oranında teşvik verilir diyor. Yüzde 1. Türkiye'nin milli geliri 800 milyar dolar. Yüzde biri 8 milyar dolar. Bugüne kadar bu hükümet 8 milyar doları kendi çiftçisine vermedi. Çiftçilerin bu hükümetten alacağı çiftçi başına 40 bin lira. Alacağınız var. Bunu gizliyorlar. Buradan açıkca meydan okuyorum, Başbakansa Başbakan'a Ak Parti Genel Başkanıyla Genel Başkanına meydana okuyorum. Çiftçinin hakkını savunmak için 8 milyar doları ödedin mi, ödemedin mi çık anlat"

Üzüm konusundaki çözüm önerilerini sıralayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir şey daha yapacağız. Türkiye'de nerede biri çiftçi, üretici varsa, hepsi bankalara borçlu. Ahırdaki inek, kapıdaki traktörde bankalarını elinde rehin. Çiftçileri bankaların hegamonyasından kurtarmak benim boynumun borcu, faizleri sileceğim.

Bir şey daha yapacağız. Lisanslı depoculuğu getireceğiz, üreteci ürünü teslimi alıp, zamanında parasını alacak. Sağlıklı tarım politikası yapmamız lazım. Herkese mısır, üzüm ekerse zarar eder. Öyle bir planlama yapacaksınız. Üzüm, pamuk üretecisi, herkes kazanacak, kimse zarara etmeyecek. Herkes malı satacak. Her evde huzur olacak.

Bir şey daha yapacağız. Bir kooperatifler bankası kuracağız. Üretici kooperatifler bankası kuracağız. Çiftçi gidip diğer bankalardan para çekmeyecek. Kooperatiflerin bankasından düşük faizle kredi alacak. Böylece Hollanda'da olan üreteci birliklerinin kurdukları biri bankayı getireceğiz, sizi diğer bankalara muhtaç etmeyeceğiz.

Bir şey daha yapacağız. Irak'la Mısır'la sorunları bir çözeriz. Üzümümüzü, her ülkeye göndereceğiz. Niye satmıyoruz, nasıl satamıyoruz? Dış politikayı kişisel hırslara üzerine inşa ederseniz Türkiye dışlanır. Biz dış politikayı nasıl yapacağız, yurtta barış dünyada barış. Eleştirdiğim zaman 'Para nerede' diyorlar. Buradan sesleniyorum. Ankara'daki beylere sesleniyorum. Bin 100 odalı saray yaparsın, ona para var. Bir uçak değil, 6 uçak alırsın, para var. FETÖ ister, para var. Her istediğini verdin. Çiftçi ister, para yok. Diğerleri gelir, yahu yanıldık der. Çiftçi kardeşlerim siz de yanılttınız mı? Siz yanıltmazsınız, haktan, hukuktan yanasınız. Siz memleketinizi seviyorsunuz, milletten vatandaştan yanasınız. Siz yanıltmazsınız" diye konuştu.

(DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Nusaybin'de hastalıkları engellemek için önlem alındı mı?’

SONRAKİ HABER

AVM inşaatının çatısından düşen işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...