Sivas sanıklarının avukatı Mevlüt Uysal İBB başkanı oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevinden istifa eden Kadir Topbaş yerine 179 oyla AKP'nin adayı Mevlüt Uysal seçildi.

28 Eylül 2017 08:01
Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Geçen cuma günü Kadir Topbaş'ın istifası ile boşalan İBB Başkanlığı görevine 179 oyla AKP'nin adayı Mevlüt Uysal seçildi. 

CHP, aday olarak Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu göstermişti. AKP ise seçimlerden hemen önce adayını açıklamıştı. Açıklamayı yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya "24 Eylül'de temayül oylaması yapıldı. Temayül de çıkan sonuç ve sayın cumhurbaşkanımızın da değerlendirmesiyle Mevlüt Uysal adayımızdır" demişti. 

Uysal AKP'den 179, CHP'den 127, MHP'den 2 ve bağımsız 1 olmak üzere toplam 309 kişi arasında yapılan oylama ile seçildi. Kapalı oylama 3 tur sürdü.

İlk turda, Mevlüt Uysal 179,  Ekrem İmamoğlu 126 oy aldı.

İkinci turda açılan zarf sayısı 308 oldu. Geçersiz 1 çıkarken AKP'nin adayı Mevlüt Uysal 179, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu 128 oy aldı.

Üçüncü turda da 179 oy alan Mevlür Uysal İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

TESLİM TÖRENİNE TOPBAŞ KATILMADI

Mevlüt Uysal görevini devraldı. Eski Başkan Topbaş, devir teslim törenine katılmazken, AKP’nin İstanbul’daki belediye başkan adayları tam kadro hazır bulundu. Uysal, görevi İBB 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet’ten aldı. 1 hafta görevi sürdüren Selamet, “Bu mührü 1 hafta önce İstanbul’a 13.5 yıl hizmet etmiş olan Sayın Topbaş’tan teslim aldım. Bende çok az kaldı. Keşke fazla kalsaydı. 1 hafta da olsa başkanlık yaptım. Bu mührü yeni başkanımıza hayırlı hizmetlerine vesile olması dileğiyle teslim ediyor ve başarılar diliyorum” dedi. Başkanlık mührünü teslim alarak göreve başlayan Uysal ise “Önce meclisimize teşekkür ediyoruz. Genel başkanımıza, teşkilatımıza, il başkanımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MEVLÜT UYSAL KİMDİR? 

Mevlüt Uysal 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri’nde Başakşehir Belediye Başkanı seçildi. 2014 Yerel Seçimleri'nde AKP adayı olarak ikinci kez seçime giren Uysal, ikinci kez Başakşehir Belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. (Detaylı bilgi için tıklayın.)

SİVAS SANIKLARININ AVUKATI

Mevlüt Uysal, AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Hayati Yazıcı'nın avukatlık bürosunun ortağı. Mevlüt Uysal, Hayati Yazıcı ile birlikte, Madımak Katliamı Davası'nda yargılanan sanıkların da avukatlarından biriydi. 

CHP'Lİ KARABAT: UYSAL KANUN TANIMAZ BİRİ

CHP’nin Başakşehir Belediye Başkanı adayı gösterdiği ve şimdi CHP Başakşehir İlçe Başkanı olan Özgür Karabat, AKP’nin Kadir Topbaş’ın yerine aday gösterdiği Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal için “kanun tanımaz biri” ifadesini kullandı. 

CHP’nin 2014’te Başakşehir’de belediye başkan adayı olduğunu hatırlatan Karabat, Mevlüt Uysal’ın belediye çalışmalarını sürekli takip ettiğini belirtti. Belediyeyle ilgili Uysal hakkında 18 dava açtıklarını belirten Karabat "Şahsıyla ilgili bulunduğumuz davalar da var. Fethullah Gülen’in örgütüne yardım ve yataklıktan suç duyurusunda bulunduk. Bu davanın hukuki süreci sürüyor” dedi. Belediye ile açtıkları davaların ağırlıklı olarak belediye meclisinin aldığı kararlarla ilgili olduğunu belirten Karabat, “Başakşehir göletiyle ile ilgili açtığımız, Şelale Parkıyla ilgili açtığımız dava var. Cami yerinin TÜRGEV’e tahsis edilmesi gibi davalar var” dedi.

Başakşehir’de çevreyle ilgili iki tane ayrı yer hakkında Danıştayın yürütmeyi durdurma kararına rağmen bunun uygulanmadığı bilgisini veren Karabat, “Bu kararları tanımadı ve uygulamadı. Dolayısıyla kanun tanımaz biri olduğunu söyleyebiliriz. Avukat kimliğiyle kanunu tanımayan biri” dedi. İstanbul’daki belediyeler arasında Başakşehir’in bütçe olarak ilk beş belediye arasında olduğunu anlatan Karabat, “Ama baktığımızda Başakşehir Belediyesi hızla borçlanan bir belediyedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesine borçlu bir belediye olduğunu düşünürsek, hesap bilmez olduğunu da söylememiz gerekir” diye konuştu.

Uysal’ın Nakşibendi Şeyhi Mehmet Emin Saraç adına yaptırdığı okulla belediyenin bütçesinden 70 bin lirayı geçen bir harcama yaptığını belirten Karabat, “O parayla 10 okul yapabilirdi. Ama o kendi tarikat önderlerinden birinin adını verdiği bir okul yapmayı tercih etti” dedi. 

BURAK ERDOĞAN'IN YAPTIĞI KAZADA AVUKATIYDI

Karabat, Uysal hakkında şu bilgileri de verdi: “Madımak Katliamı sanık avukatlığını, TÜRGEV Kurucu Yönetim Kurulu üyeliğini yaptı. 1998 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük oğlu Ahmet Burak Erdoğan’ın özel aracıyla Şişli’de karıştığı ve TRT ses sanatçısı Sevil Tanürek’in ölümüyle sonuçlanan kazayla ilgili soruşturmada, Burak Erdoğan’ın suçsuz kalması için görevlendirilen hukukçular içinde yer almıştı. Erdoğan’ın siyasi yasağının kaldırıldığı 2003 ara seçimlerinde Siirt seçim koordinasyon merkezinde gece gündüz çalışan isimlerin başında Uysal geliyordu.”

Karabat, Uysal’ın çabuk sinirlenen biri olduğunu belirterek, basınla ve vatandaşlarla ilişki kurmakta zorlanabileceğini söyledi. Karabat, Uysal hakkında hazırladıkları dosyayı partisinin genel merkezine ilettiklerini, dosyayı güncelleyip tekrar kamuoyu ile paylaşacakları bilgisini de verdi. 

YARKADAŞ: İSKENDERPAŞA CEMAATİNİN ESAT COŞAN GRUBUNDANDIR

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, sosyal medyada Mevlüt Uysal hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Barış Yarkadaş'ın açıklamaları şöyle:

“Pazar günü Mevlüt Uysal ismine dikkat çekmiş ve ‘iki damat projesi’ne (Albayrak - Gümüşdağ) Erdoğan'ın sıcak bakmayacağını ilk andan itibaren söylemiştim. Mevlüt Uysal, AKP'li meclis üyelerinin itirazı ve içine sinmemelerine rağmen, aday ilan edildi. O halde Uysal için bir giriş yapalım: 

Sivas Katliamı sanıklarının avukatlığını üstlenen Uysal, İskenderpaşa Cemaati'nin Esat Coşan grubundandır. Yani; AKP İstanbul'u şimdi de başka bir cemaate teslim etmek istiyor. 'FETÖ'den kurtulmaya çalışan AKP'nin hala akıllanmadığı görülüyor. FETÖ gidiyor METÖ ve İSTO geliyor. Mevlüt Uysal, Başakşehir'i yüzde 48 oyla kazanırken, tarikat ve cemaat desteği aldı. AKP artık cemaat ve tarikatlara mahkumdur. Cemaat ve tarikatlar da AKP'ye...

Mevlüt Uysal, tarikat lideri, Erdoğan'ın Kuran hocası, “Alo Fatih” ile YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın babası Mehmet Emin Saraç adına belediyenin bütçesinden cami yaptırmıştır. Cami için ayrılan bir başka alanı ise TÜRGEV'e bedelsiz vermiştir.CHP olarak tüm bunları, kamu mallarının yağmalanmasını mahkemelere taşıdık. Şu an açtığımız 18 dava var. Yargıya güvenmek istiyoruz. Bilal Erdoğan'la çok yakın ilişkisi olan Mevlüt Uysal, aynı zamanda HAŞEMA olarak bilinen mayonun da isim babasıdır. Bunlar şimdilik giriş Şu an İBB CHP Grup Başkanlığı'ndayız. Biraz sonra seçim başlayacak. AKP, İstanbul'da en çok para harcayan, israf yapan ve yeşil alanları yok eden kişiyi İBB Başkanı yapmak istiyor. Saray UYSAL bir başkan istiyor... Halkımız bunları bilsin istedim...”

CHP'Lİ SARIHAN: AKP SİVAS KATLİAMI SANIKLARININ AVUKATLARINI ÖDÜLLENDİRİYOR

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne aday gösterdiği Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal Sivas Katliamı sanıklarının avukatı olduğuna dikkat çekti. İktidarın bu avukatları birçok yerde önemli makamlara getirdiğini kaydeden Sarıhan, “İstanbul’un 'yakılmasına' izin vermeyelim” dedi. 

Sivas 2 Temmuz Katliamı davasının avukatlığını yapmış olan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayının Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal olduğunu açıklamasına tepki gösterdi.

Kadir Topbaş'ın istifasının ardından AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Uysal'ın, 2 Temmuz 1993'te Madımak Katliamı Davası sanıklarının avukatlığını üstlendiğini hatırlatan Sarıhan, “Elbette ki herkesin savunma ve savunulma hakkı vardır. Ancak avukatların da tercihleri vardır ve özellikle üstlenilen davalar aynı zamanda zihinsel tercihleri de ifade emektedir” dedi. Bazı tercihlerin yeniden ödüllendirildiği ya da bitmeyen cezalara mahkum edildiği bir dönemden geçildiğini belirten Sarıhan, Uysal'ın tıpkı katliam davasında sanıkları savunan diğer avukatlar gibi kariyerinde bir kez daha yükseltildiğini söyledi. Daha önce sanık avukatlarının bizzat AKP’nin Devlet Bakanı, Baro Başkanı, Anayasa Mahkemesi üyesi, çokça milletvekili ve belediye başkanı gibi mevkilere yükseltildiğini kaydeden Sarıhan, “Yapılan temayyül oylaması sonucu Uysal’ın aday olarak belirlendiğin, ifade eden AKP’ye toplumsal temayyüllerin, adalet ve vicdanın insanları diri diri yakan 33'ü sanatçı, 35 kişinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin davada failleri savunan bu adayı ve bu zihniyeti kabul etmediğini söylüyoruz. İstanbul’un 'yakılmasına' izin vermeyelim” dedi.

TOPLANTI YER TARTIŞMASI YAŞANDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde (İBB) başkanlık seçimi öncesi AKP'li ve CHP'li meclis üyelerinin arasından yer tartışması çıktı. 

CHP'li meclis üyeleri, AKP'li üyelerin yerleri doldurduğunu ve kendilerine yer bırakmadığını söyledi. Bunun üzerine iki grup arasında sözlü tartışma yaşandı. Yaşanan tartışma üyelerin yerlerine oturmasının ardından sona erdi. Tartışma nedeniyle meclis toplantısında yaklaşık 15 dakikalık gecikme yaşandı.

MEVLÜT UYSAL: AK PARTİ SAYESİNDE TEMİZ HAVA SOLUYORUZ

AKP'inn İBB başkan adayı Mevlüt Uysal seçim öncesi meclis üyelerinin tamamına ilk kez konuştu. Uysal, "Ak Parti sayesinde temiz hava soluyoruz dedi. 

Belediye başkanlığı görevini partim ve Sayın Genel Başkanımız ban uygun gördüler diyen Uysal "Bu şerefli makamda, emin kişi olmak yüce bir görevdir. Partim ve Sayın Genel başkanımız uygun gördüler. Başkanlık seçiminde partimin adayıyım. İBB Başkanı Sayın Topbaş'ın istifasının ardından, demokratik süreç başladı. Onurlu bu görev olan başkanlığı üstlenmek için huzurunuzdayım, oyunuzu istiyorum" diye konuştu.

1994 öncesinde İstanbul'da 1 km bile metro yoktu diyen Uysal, "Şu anda 150 km, aktif raylı sistem ağımız var. 257 km'lik raylı sistemin inşaatı devam etmekte. Dünyanın hiçbir şehrinde bu kadar büyük çalışma yoktur herhalde. Tıkanan trafiği tünellerle, yeni yollarla rahatlattık. İstanbul, dünyanın en temiz şehirlerinden biri oldu. Ak parti sayesinde tertemiz bir hava soluyoruz. 15 yılda 2.5 milyon ağaç dikildi İstanbul'a...Biz az laf, çok iş prensibiyle hizmet üretmeye, insanımızın hayır duasını almaya devam edeceğiz. Biz İstanbullara az laf, çok iş vaat ediyoruz" diye konuştu.

EKREM İMAMOĞLU: PARTİ DAVASINI UNUTALIM

CHP'nin İBB başkan adayı Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dün adaylığının açıklandığı toplantıdaki konuşmasını tekrarladı. İmamoğlu konuşmasının sonunda, " Parti davasını unutalım. Bütün belediye meclisi üyelerinin adayı olduğuma inanıyorum" dedi.

OYLAMA ÜÇ TUR SÜRDÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) başkanlık seçimi başladı. İBB Meclisine, Meclis 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet başkanlık ediyor.  Oy verme işleminin öncesinde CHP adayı Ekrem İmamoğlu ve AKP adayı Mevlüt Uysal birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından meclis başkanı Selamet, seçimin nasıl yapılacağına dair üyelere bilgi verdi. Ardından oy verme işlemleri başladı. Oy verme işleminde üyelerin isimleri tek tek okunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) başkanlık seçiminde ilk tur sona erdi. Oyların sayımı tamamlandı.

İlk turda, Mevlüt Uysal 179,  Ekrem İmamoğlu 126 oy aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) başkanlık seçiminde ikinci tur oylamada açılan zarf sayısı 308 oldu. Geçersiz 1 çıkarken AKP'nin adayı Mevlüt Uysal 179, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu 128 oy aldı. 

Üçüncü turda Mevlüt Uysal 179 oy aldı. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Antalyaspor, Leonardo'yu resmen açıkladı

SONRAKİ HABER

Bakan Ağbal: Vatandaşın zamma tepkisine hak veriyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...