23 Eylül 2017 11:35

Yeni iddia: 'Kadir Topbaş'ın ardından 9 başkan daha sırada'

CHP’li Barış Yarkadaş yeni bir iddiada daha bulundu; 'AKP’de 9 belediye başkanının daha bu şekilde, istifa edeceği veya ettirileceği bilgileri var'

Paylaş

Erdi TÜTMEZ
İstanbul

İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın istifasının yankıları sürerken, istifayı ilk duyuran kişi olan CHP’li Barış Yarkadaş yeni bir iddiada daha bulundu ve “AKP’de 9 belediye başkanının daha bu şekilde, süreç içerisinde istifa edeceği veya ettirileceğine ilişkin bilgiler var.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yaşanan 'veto krizinin' ardından Başkan Kadir Topbaş, 13 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etti. İstifanın yankıları sürerken, ne Topbaş ne de hükümet istifanın nedenini açıklamadı. Topbaş’ın istifa ettiği toplantıdaki “Belediye başkanlığından istifa ettim. İnsan her şeyi affeder, adam yerine koyulmamayı affetmez” sözleri ise dikkat çekmişti.

‘İKİ TARAF DA SESSİZLİĞE GÖMÜLDÜ’

Topbaş’ın istifasına dair konuştuğumuz CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, istifa gerekçesinin açıklanmamasını “Topbaş, eğer bir gerekçe açıklasaydı AKP içinde nasıl izole edildiğini, nasıl rencide edilerek istifa ettirildiğini anlatmak zorunda kalacaktı.” şeklinde değerlendirdi. “Kadir Topbaş 13 yıldır yaptığı gibi İstanbul halkına yine doğruları söylemedi.” diyen Yarkadaş, “Topbaş, ‘Ben çok iyiyim, yorgun değilim, başarılı bir belediye başkanıyım’ diyerek istifa etti. Ee peki sen yorgun değilsen, başarılıysan neden istifa ediyorsun? Bunu kamuoyuna neden anlatmıyorsun? Kadir Topbaş’ın bunları anlatabilmesi mümkün değildir. Anlattığı an AKP’nin tüm kirli çamaşırları her yönüyle ortalığa dökülür. Ne Kadir Topbaş bunun altından kalkabilir ne de AKP Kadir Topbaş’ın anlattıklarının yükünü çekebilir. O yüzden aslında bir Omerta yasası yaptılar. Ve bu yasayla her iki taraf da suskunluğa gömüldü.” ifadelerini kullandı.

‘TOPBAŞ’LA SINIRLI KALMAYACAK’

Yaşananların sadece Topbaş’ın istifasıyla sınırlı kalmayacağını söyleyen Yarkadaş, “AKP’de 9 belediye başkanının daha bu şekilde, süreç içerisinde istifa edeceği veya ettirileceğine ilişkin bilgiler var. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilgili de Ankara kulislerinde çok çeşitli iddialar var. Sanırım AKP Genel Başkanı Erdoğan bunları sürece yayarak, partisini de çok daha fazla yıpratmadan sona erdirecektir. Çünkü bu şekilde partiyi yönetemeyeceklerini görüyorlar. Her yerden FETÖ’cü çıkıyor. Her yerden FETÖ’cü ağı çıkıyor. O yüzden sayısı 9-10 olan, hatırı sayılır belediye başkanlarının da zaman içinde tasfiye edileceği Ankara kulislerinde dillendiriliyor.” dedi.

VETO KRİZİNİN PERDE ARKASI

CHP’li Yarkadaş, önceki gün yaptığı açıklamada Topbaş’ın istifa gerekçesini şöyle açıklamıştı: “İBB Başkanı Kadir Topbaş, 15 gün önce 5 imar dosyasını meclise geri yolladı. Bu imar dosyalarını neden geri yolladığına ilişkin herhangi bir gerekçe yazmadı. AKP’nin İBB meclis üyeleri de geri gönderilen bu dosyaların üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan, şerh düşmeden, gerekçe yazmadan, planda değişiklik yapmadan aynen meclise getirdiler.  Bakın dün bu kriz gün yüzüne açıkça çıktı. Çünkü; Kadir Topbaş, kendisine rağmen bu dosyaların meclise getirileceğini öğrenince, İBB’nin meclis toplantısına katılmadı.  Eğer katılmış olsaydı, kendisinin by-pass ve refüze edildiğini görecek; kamuoyunun önünde istifa etmek zorunda kalacaktı. Dün AKP’nin meclis üyeleri, hülle yaparak, yeterli sayı olmadığı halde, bu dosyaları Kadir Topbaş’ı by-pass ederek geçirdiler.”

‘AYRILIK KAVGASI DA İMAR YÜZÜNDEN OLDU’

İBB CHP’li Meclis Üyesi Servet Baylan da Topbaş’ın istifasını “Uzun süredir zaten Topbaş’ın istifasına dönük bir beklenti vardı ve bu gerçekleşti. Topbaş, çeşitli imar planlarını veto etti, ardından çok hızlı bir biçimde AKP’lilerin oylarıyla bu imar planları onaylandı. Bunu çeşitli ortakların yoldaki kavgası olarak görebiliriz. Bu kadar önemli bir kentin, yönetmeyi haketmeyenlerin tarafından yönetildiğinin göstergesi. Kavgalar vardı ve son olarak iş imar kavgalarına geldi. Bu ana kadar kavgaların büyük bölümü imardı ve bu son ayrılık kavgası da imar oldu.” şeklinde yorumladı. “3 yıldır İBB’de meclis üyesiyim ve bu süreçte kenti yönetenlerin işinin hizmet olması gerekirken, onların daha çok ranta hizmet sunduklarını gördüm.”diyen Baylan, “Ulaşım, deprem sorunu gibi iki önemli sorunu adeta hiçe saydılar ve sadece ‘Nerden rant elde ederiz, nereyi eşe-dosta sunarız?​” anlayışını benimsediler. Son dönemde Cumhurbaşkanı ve Başbakan gibi devleti yöneten kişiler “Yanlış yaptık, bu şehri betonlaştırdık” gibi ifadeler kullandılar. Kamuoyu bunları birinci ağızlardan duydu. Buna şans diyelim çünkü bu yönetenlerden biri istifa etti. Umarım bundan sonra daha iyi insanlar gelir de bu güzel şehir huzuru bir nebze de olsun yakalar” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Antep’te sayacıların iş bırakma eylemi sürüyor

SONRAKİ HABER

Foça'da arıtma tesisindeki çatlak denizi kırmızıya boyadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...