27 Eylül 2017 07:32

Irak Başbakanı İbadi, referandumun iptalini talep etti

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunun iptalini talep etti.

Paylaş

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği bağımsızlık referandumunun iptal edilmesini talep etti.

Irak Parlamentosu, Başbakan Haydar İbadi, Savunma, İçişleri, Petrol Bakanları ile Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı ve Genelkurmay Başkanı’nın katılımıyla referandum konusunu görüşmek üzere toplandı.

Rudaw'ın haberine göre Kürt partilerinin boykot ettiği oturuma 184 parlamenter katıldı.
 
İbadi, referandumun sonucuyla ilgili görüşme yapmayacaklarını, bunun iptal edilmesi gerektiğini savunarak, “Kürt liderlere söylüyorum, bize savaş isteyip istemediğinizi söyleyin” ifadesini kullandı.

Anayasanın ihlal edilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen İbadi, “Referandum iptal edilmeli ve daha sonra anayasaya göre davranmalıyız. Kesinlikle referandumun sonuçları hakkında konuşmayacağız” dedi.
 
Irak Başbakanı, “Havalimanlarının devredilmemesi halinde Cuma gününden itibaren, hiçbir uçak Erbil ve Süleymaniye'ye uçmayacak” diyerek “Sınırları devralmamız için Suriye, İran ve Türkiye ile birlikte adımlara başladık. 2003 sonrası ve IŞİD saldırılarından sonra Kürdistan Bölgesi'nin kontrolü sağladığı bütün bölgelerde anayasayı uygulayacağız" şeklinde konuştu.

BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Bağdat'ın muhalefetine karşın 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gitmiş ve halkın yüzde 90'ından fazlası bağımsızlığa 'Evet' demişti.

Ankara, Bağdat ve Tahran yönetimleri, IKBY'nin referandumuna karşı yaptırım uygulayacaklarını açıklamıştı.

ERBİL, BAĞDAT'IN 'HAVALİMANLARINI TESLİM' TALEBİNİ REDDETTİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), havalimanlarının Bağdat yönetimine teslim edilmesi talebini reddetti.

Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Mewlud Bawemurad, Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının genel müdürleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Bağdat’ın, havalimanlarının 3 gün içinde teslim edilmesi kararına yanıt verdi.
 
Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının Kürdistan’ın mülkü olduğunu beliren Bakan Bawemurad, faaliyetlerine devam edeceklerini kaydetti.
 
Bakan Bawemurad, Bağdat’ın havalimanlarının teslimi ve uçuşların durdurulacağı kararlarının doğru ve yerinde olmadığını, halka olumsuz etkilerinin olacağını ifade etti.
 
Bawemurad, Erbil ve Süleymaniye havalimanları dahil bütün havalimanlarının Irak Havacılık Kurumu tarafından yönetildiğini dile getirdi.
 
Erbil Uluslararası Havalimanı Genel Müdürü Telar Fayeq de Bağdat’ın kararının yasal olmadığını belirterek, “Irak Havacılık Kurumu, faaliyetlerini düzgün yürütmüyor” dedi.

SON UÇUŞ CUMA GÜNÜ 18:00'DE

Türkiye'nin Erbil kentinde bulunan Erbil Başkonsolosluğundan Erbil ve Süleymaniye'ye yapılan uçuşlar ile ilgili vatandaşlara uyarı yapıldı. Uyarıda, Irak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün aldığı karar hatırlatılarak Cuma günü saat 18.00'den itibaren Türkiye'den söz konusu iki kentte karşılıklı seferlerin gerçekleştirilemeyeceği belirtildi.

Erbil Başkonsolosluğu'nun resmi Twitter hesabından, “Erbil ve Süleymaniye uçuşlarına ilişkin” başlığıyla yapılan duyuruda, Irak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 29 Eylül 2017 Cuma günü yerel saatle 18.00'den itibaren Erbil ve Süleymaniye havalimanlarına/havalimanlarından uçuşların (Irak havayolu şirketlerinin Irak içi uçuşları hariç) askıya alınacağını bildirildiği hatırlatılarak şöyle denildi:

"Bu durumda, Türk Hava Yolları, AtlasGlobal ve Pegasus tarafından ülkemizden Erbil ve Süleymaniye'ye yapılmakta olan karşılıklı seferlerin anılan tarihten itibaren gerçekleştirilmesi mümkün olamayacaktır. Anılan tarih ve saate kadar sözkonusu hatlarda gerçekleştirecek uçuşların kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar da başlatılmıştır. Vatandaşlarımızın seyehat planlamalarında keyfiyeti göz önünde bulundurmalarında fayda görülmektedir. Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur."

THY: ERBİL VE SÜLEYMANİYE UÇUŞLARI DEVAM EDİYOR

Türk Hava Yolları (THY) Süleymaniye ve Erbil kentlerine yapılan uçuşlarla ilgili kendilerine bir resmi bildirim olmadığını açıklayarak uçuşların devam ettiğini bildirdi.

Konuyla ilgili olarak THY  Basın Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Çeşitli basın-yayın organlarında Irak Sivil Havacılık Kurumu’nun Süleymaniye ve Erbil kentlerindeki havalimanlarını 29 Eylül  tarihi itibariyle uluslararası hava trafiğine kapatacağı ile ilgili haberler yer almaktadır. Bu konuda Türk Hava Yolları’na iletilmiş resmi bir bildirim olmamakla birlikte bu iki kente olan tüm tarifeli uçuşlarımız planlandığı şekilde gerçekleştirilmektedir.”

PEGASUS'TAN ERBİL KARARI

Pegasus Hava Yolları CEO'su Mehmet Nane ise Bloomberg'e telefon yoluyla yaptığı açıklamada, Erbil'e uçuşların durdurulduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hortumla çektiği benzin genzine kaçan tamirci öldü

SONRAKİ HABER

Zarrab davası 27 Kasım’da jüri önüne çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...