22 Eylül 2017 04:44

Hama ve İdlib'de 'gerilimi azaltma bölgesi' gerilimi

Astana'da 'Gerilimi azaltma bölgesi' ilan edilen Hama'nın kuzeyi ve İdlib'de askeri müdahale yakınlaştıkça gerilim artıyor.

Paylaş

Suriye ordusu ve müttefikleri, Hama'nın kuzeyinde cihatçıların başlattığı saldırıları tamamen püskürttü.

El Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti, Türkistan İslam Partisi, Ceyş'ül Sünne gibi gruplar tarafından Ma'an kasabasına doğru başlatılan sürpriz saldırıda Çarşamba gecesi itibariyle cihatçıların ele geçirdiği tüm bölgeler geri alındı.

Rusya'nın da hava bombardımanıyla destek verdiği operasyon, Astana'da varılan 'gerilimi azaltma bölgesi' anlaşması sonrası geldi. Rusya, Türkiye ve İran'ın vardığı anlaşmaya göre Hama'nın kuzeyi, İdlib, Lazkiye'nin kuzeydoğusu ve Halep'in batısını içeren bir 'gerilimi azaltma bölgesi' oluşturulması planlanıyor.

IŞİD, HAMA KIRSALINDAN ÇEKİLİYOR

Öte yandan Al Masdar'ın haberine göre IŞİD'in tamamen kuşatılmış durumda bulunduğu Hama kırsalından çekilmeyi kabul ettiği belirtildi. Yaklaşık bin IŞİD'li ve ailelerinin Hama'dan Deyrezzor'a geçeceği belirtildi.

Yeni Şafak'ın haberine göre ise 800 IŞİD'li buradan tahliye edilip İdlib'e gönderildi. "Esed, 800 DEAŞ'lıyı İdlib'e taşıdı" başlığıyla verilen haberde IŞİD'lilerin 'gerilimi azaltma bölgesi' hedefi kapsamında İdlib'e girmesi gündemde olan TSK'ye saldıracağı ifadesi yer aldı.

İDLİB'DE EL KAİDE'NİN BOMBA FABRİKASI PATLADI

Öte yandan İdlib'de son 10 günde 5 lideri suikastla öldürülen el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti'ne ait bir bomba yapım merkezinde patlama yaşandı. İdlib'in güneyinde bulunduğu belirtilen tesiste yaşanan patlamada örgüt militanlarının öldüğü belirtildi. Patlamanın neden kaynaklandığı, olayın sabotaj olup olmadığı bilinmiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

SDG'den Deyrezzor'daki petrol sahalarında kritik ilerleme

SONRAKİ HABER

Kandil, Metina ve Gara bölgelerine hava bombardımanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...