21 Eylül 2017 01:18

Konya'daki sayacılar: Eylemler 1 senelik çalışmamızın sonucu

Konya'da iş bırakan saya işçileri, 'Bu birliktelik 1 senenin meyvesi. Kazanım elde ettiğimizde de birliğimiz dağılmayacak' diyor.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Sayacıların, büyük firmaların parça başı ücretlere zam yapması talebiyle iş bıraktığı illerden biri Konya. 1 senedir çalışma yürüttüklerini ifade eden sayacılar, “Bu birliktelik 1 senenin meyvesi. Kazanım elde ettiğimizde de birliğimiz dağılmayacak dernek altında toplanacağız” diyor.

Yaptıkları işin, makineler tarafından üretilmediğini belirten Sayacı Yavuz Karadayı, iş bırakma eylemine gelen süreci şöyle anlattı: “Bizim işin muhakkak insan eliyle yapılması gerekiyor. Zaman gerektiren bir iş. Bu işi de mutlaka vasıflı insanlarla yapmak zorundasın. 5 yıldır zam alamamaya başladık. Çünkü Suriyelilere yöneliyorlardı. Suriyeli usta buldukları için bizi de ‘Aynı fiyata dikerseniz dikin, dikmezseniz başka usta buluruz’ diye tehdit de ettiler. Sayacı da mecbur kaldı, 5 sene boyunca bu tehdide boyun eğip işi yaptı. Ama dönem öyle değişti ki 5 sene önce Konya’da otobüs fiyatı 1.10 lirayken şimdi 2.10 lira oldu. Ben 5 sene önce 5 liraya diktiğim sayayı şimdi 4.75 liraya dikiyorum. Arada çok büyük farklar var. Biz evimize ekmek götüremez olduk. Bu benzetme falan da değil. Bakkala ekmeği yazdırıyoruz. Ekmeğin borcunu ödeyemiyoruz. Çalışma saatlerini çok uzun tutmak zorunda kalıyoruz. Yemek yol parası diye bir şey yok zaten. Öyle bir hale geldik ki işi bırakırsak ne yapacağız gibi korkumuz kalmadı. Bu sebepten dolayı buradaki sayacılar arasında büyük bir birliktelik yakalandı.”

DERNEK KURACAĞIZ

Ustaların, yanında çalıştırdığı işçilere de zam yapamadığını dile getiren Karadayı, “Usta 500 lira kazanırken elemanına 600 lira haftalık veremez. 600 lira alması gereken çalışan 400-450 lira alıyor. Bunun içinde ne yemek ne yol var. Bunları düşünce adam 200-250 liraya çalışmış oluyor. Yani bir aylık kazanç asgari ücretten de az oluyor” dedi.

Kendilerine iş yaptıran firmaların hâlâ tehditvari söylemlerde bulunduğunu ifade eden Karadayı şunları söyledi: “Bu paraya dik, dikmezsen dikme, 3 gün sonra mecbur kalıp dikeceksin diyen de var. Bizim burnumuza kadar geldi. Kazanım elde ettikten sonra da burada bitirmeyeceğiz. Dernek kuracağız. Herhangi bir eksiğimiz sıkıntımız olduğunda toplu bir şekilde çözeceğiz. Biz isteriz ki anlaşabilelim ama bizi buna mecbur bırakıyorlar. 150 tane kayıtlı çalışan arkadaşımız var. 300’ü bulduğumuzda da oda kurma hedefimiz var. Biz geçen sene başladık bu işe. Geçen sene başladığımız çalışmaların meyvesini şimdi aldık. Biz bu birlikteliğimizi devam ettirirsek bizden sonraki nesiller de sıkıntı yaşamayacak. Hedefimiz o.” Sayacılardan Mustafa Baştuğu da firmaların “Neyse sorununuz gelin çözelim” diyerek bir toplantı istediklerini söyledi. Önceki gün (pazartesi) bir toplantı yaptıklarını belirten Baştuğu, “Çalışmaya başlayın zamlarınızı vereceğiz dediler. Biz yüzde 100 zam talep ediyorduk onlar yüzde 50 dediler. Ama biz bunu kabul etmiyoruz. Bu hafta işbaşı yapmayacağız” diye konuştu.

DÜKKANDA YATAN ARKADAŞLARIMIZ VAR

Sabah saat 8’de işe başlayıp en erken 22’de işten çıktığını vurgulayan Yavuz Karadayı, “Evimiz yakınsa 22.30’da evde oluyoruz. 3-4 yaşlarında çocuklar varsa onların yüzünü hafta içi göremiyoruz. Eşlerimiz de ilgi bekliyorlar, sohbet etmemizi istiyorlar. Ama bunu da yapamıyoruz. Bu da olmayınca artık ailemizde sorun çıkmaya başlıyor. Eşleriyle araları bozulduğu için, evlerine gitmeyip dükkanlarında yatan çok arkadaşımız var” dedi.


DERİTEKS’TEN DESTEK AÇIKLAMASI

DERİTEKS Sendikası yaptığı yazılı açıklamayla saya işçilerinin yanında olduğunu bildirdi. “Unutulmamalıdır ki işçilerin hak arama mücadelesinde en önemli yöntem örgütlü ve birlikte hareket etmektir. İşçilerin birlikte hareket etmekten başka gücü yoktur” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Biz DERİTEKS olarak hem sektörel olarak iş kolumuza giren hem de insanca yaşayacak ücret, insana yakışır iş koşulları ve sosyal güvence için yapılan saya işçisi kardeşlerimizin iş bırakma tavrını sonuna kadar haklı ve yerinde buluyor,  destekliyoruz. Sayacı işçi kardeşlerimizin bu onurlu mücadelesinin yanındayız ve elimizden geldiği ölçüde desteklerimizi esirgemeyeceğimizi bilmelerini isteriz.”

ÖNCEKİ HABER

Saya direnişinde 5 kardeş: 5'i de bir, tüm sayacılar gibi…

SONRAKİ HABER

DHL Express direnişi 67. gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...