Antep'te de sayacılar iş bıraktı: Artık bıçak kemiğe dayandı

Adana, İstanbul ve Konya'nın ardından Antep'te de sayacılar büyük ayakkabı tekellerine karşı iş bıraktı. İstanbul'da binlerce sayacı yürüyüş yaptı.

19 Eylül 2017 10:53
Paylaş

Mehmet TÜRKMEN
Antep

Adana, İstanbul ve Konya’dan sonra Antep’teki sayacılar da iş bıraktı. Gaziantep’te GATEM Ayakkabıcılar Sitesi, Başpınar OSB ve Nizip Caddesi’nde faaliyet gösteren sayacılar, ayakkabı firmalarından zam talep ediyor. Eylem nedeniyle, kundura kesiciler ve montacıların da çalışmadığına dikkat çeken sayacılar, bu nedenle iş bırakmanın binlerce kişiyi kapsadığını söyledi. 5-6 yıldır zam alamadıklarını söyleyen sayacılar, “Artık bıçak kemiğe dayandı, zam almadan işbaşı yapmayacağız” diyor. 

YÜZDE 45 ZAM İSTİYORLAR

GATEM Ayakkabıcılar Sitesiinde görüştüğümüz sayacılardan Serhat Yaşar, sitede bulunan 400 atölyenin tamamına yakının iş bıraktığını, atölyelerde çalışan işçilerle birlikte sitede binden fazla çalışanın grevde olduğunu söyledi. Yaşar, sayacılar çalışmayınca, kundura kesiciler, montacılar gibi sektördeki diğer kesimlerin de iş yapamadığını, dolayısıyla iş bırakmanın binlerce kişiyi kapsadığını söyledi. 

Yıllardır çok düşük ücretlerle ve çok kötü koşullarda çalıştıklarını dile getiren Serhat Yaşar, diğer illerden gelen iş bırakma haberleri sonucunda Antep’teki sayacıların da hareketlendiğini ve sayacıların tepkileri ve talepleri sonucunda Sayacılar Derneğinin iş bırakma kararı aldığını dile getirdi. Yüzde 45 zam talep ettiklerini ve zam almadan iş başı yapmayacaklarını belirten Yaşar, “Artık bıçak kemiğe dayandı” sözleriyle tepkisini dile getirdi. 

‘AYAKKABI EMEKÇİLERİNE ANTEP’TEN SELAM!’

Süleyman Ceylan da saya ustası. “Türkiye genelindeki ayakkabı emekçilerinin mücadelesini destekliyoruz ve onları buradan selamlıyoruz” diye başlıyor söze. Sayacı Derneğinin binden fazla üyesinin iş bırakmaya katıldığını, GATEM Ayakkabıcılar Sitesi dışında, Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sayacıların ve Nizip Caddesi bölgesinde çalışan terlikçi sayacıların da iş bıraktığını söyleyen Ceylan, sayacı esnafı dışında, atölyelerde çalışan işçilerle birlikte toplamda 5 bine yakın kişinin iş bıraktığını anlattı. Ceylan, sayacılar çalışmadığı için, iş bırakma eyleminin ayakkabı sektöründe 10 bin kişiyi kapsadığını söyledi. 

SURİYELİLER DE İŞ BIRAKTI

Hiçbir sosyal güvenceleri olmadan çalıştıklarını ve zam talebi dışında sigorta hakkı da talep ettiklerini söyleyen Süleyman Ceylan, “Şimdilik dernek olarak bir hafta iş bırakma kararı aldık. Ama zam talebimiz karşılanmazsa bu eylem süresiz olacak” uyarısında bulundu. Son yıllarda ayakkabı sektöründe ağırlığı giderek artan Suriyeli çalışanların da kendileriyle birlikte iş bıraktığını belirten Ceylan, “Onlar bizden daha mağdur, daha kötü koşullarda çalışıyor. O yüzden Suriyeliler de destek veriyor. Birlik olmaktan başka şansımız yok” diyerek, henüz iş bırakmaya katılmayan sayacılara birlik olma çağrısı yaptı.


İSTANBUL'DA BİNLERCE SAYA İŞÇİSİ ZAM TALEBİYLE YÜRÜDÜ

Uğur ZENGİN
İstanbul

İstanbul’da İkitelli, Esenyurt, Beylikdüzü, Merter başta olmak üzere 16 bölgede faaliyet gösteren binlerce sayacı, Pierre Cardin, M.P. gibi büyük ayakkabı firmalarından saya başına aldıkları ücretin artırılması talebiyle başlattıkları iş bırakma eylemine devam etti.

MERTER’DE BİNLER YÜRÜDÜ

Saya işçileri ayakkabı tekellerinin düşük fiyat dayatmasına karşı zam talebiyle başlattıkları iş bırakma 2. gününde sürdü. Dün, Merter’de bulunan ve saya atölyelerinin yoğun olarak bulunduğu Çeşme Caddesi’nde bir araya gelen binlerce saya işçisi sloganlarla yürüdü. İkitelli’de bulunan AYKOSAN ve AYMAKOOP sanayi siteleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerden işçiler de Merter’de yapılan yürüyüşe katıldı. Yürüyüşü çalıştıkları saya atölyelerinden izleyen işçilere ise “Sayacı uyuma mesleğine sahip çık”, “Sayacı dışarı”, “Sayacı aşağıya” sloganlarıyla seslenerek iş bırakma çağrısı yapıldı. Bu çağrı üzerine çok sayıda sayacı iş bırakarak yürüyüşe katıldı. Eyleme Türkiyeli işçilerin yanı sıra Suriyeli işçiler de katıldı. Saya işçileri bütün çağrılarına rağmen iş bırakmayan sayacılara ise tepkili.

KIVILCIM BÜYÜMÜŞ DURUMDA

İstanbul Umum Sayacı Sanatkarları Odası Başkanı Muharrem Kökoğlu, “Bizler almış olduğumuz kararla iş bırakma eylemi başlattık. AYMAKOOP ve AYKOSAN’da büyük bir birlik oluşturduk. Bugün de Merter’deyiz” dedi. “Biz sayacının hakkını almak için eylem başlatmış bulunuyoruz” diyen Kökoğlu, devam etti: “Bizim kıvılcımımız büyümüş durumda. Adana 1 haftada hakkını aldı. Adana’yı tebrik ediyoruz. Konya şu anda mücadelesine devam ediyor. Onlar da anlaşmak üzere. Antep dün itibariyle eylemine başladı. Türkiye’nin her yerinde meslektaşlarımız eylem içindeler. Biz de bu ayaklanmanın bir parçasıyız. Hakkımızı alana kadar sonuna kadar direneceğiz. Hafta sonu netice alamazsak önümüzdeki hafta da devam edecek. 40 gün süre verdiğimiz sektör uzlaşma yoluna gitmedi. Bizi hakir gördüler.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Limon hasadı başladı 

SONRAKİ HABER

Ayhan Bilgen: Örgüt üyeliğini sonradan iddianameye koydular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...