'Fındık için adalet' yürüyüşü başladı

CHP’nin çağrısıyla Ordu-Giresun arası yapılacak olan 'Fındık için adalet' yürüyüşü başladı. 

18 Eylül 2017 09:27
Paylaş

Ordu'dan Giresun'a 3 gün boyunca sürecek olan "fındık için adalet" mitingi başladı. 

Ordu Büyükşehir Belediyesi önünden başlayan yürüyüşte, “Emek, ekmek fındık demek” sloganları atıldı. 

Yürüyüşe CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özelve CHP milletvekilleri de katıldı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, üreticinin mağdur olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Üretici sayın bakanın 8.75 lira olarak açıkladığı maliyetin altında fındığını 7.5 liradan satmak durumunda. Üreticimiz 1 yıllık emeğinin karşılığını alamıyor. Maalesef bir yıl emek verdiği ürünüyle şu anda borçlarını dahi kapatamıyor. Çocuğunu okula gönderemiyor, üniversiteye gönderemiyor. Ne kadar korkuturlarsa korkutsunlar, ne kadar baskı kurarlarsa kursunlar inanıyorum ki üretici ürününe sahip çıkacak ve biz hep birlikte fındık için yürümeye devam edeceğiz."

KİMSENİN AĞZINI BIÇAK AÇMIYOR

Fındık ürününün Avrupa'da ki bir alıcıya teslim edildiğini, kimsenin ağzını bıçak açmadığını ve yetkililerden de bu konuda ses çıkmadığını belirten Seyit Torun, şöyle konuştu:

"Biz ancak yürüyüş ifademizi kullanınca sayın bakan özellikle TMO'nun aldığı fındığın ödemelerinin daha kısa sürede ödeneceğini ve belli iyileştirmeler yapılacağını açıkladı. Demek ki biz talebimizi iletince, biz sesimizi yükseltince, biz hükümete uyarımızı yapınca sonucunu alıyoruz. Ordu'dan başlattığımız yürüyüşte beşer kilometrelerde dinlenmelerimiz olacak. İkinci gün ise 15 kilometre yürüyeceğiz. Yürüyüş 3 gün sürecek ve yaklaşık 47 kilometre yürüyeceğiz. Son gün  Giresun'da sayın genel başkanımız Atatürk meydanında bir konuşma yaparak halkla buluşacaktır."

KİMİN SORUNU VARSA ONUN YANINDA OLMA SORUMLULUĞUMUZ VAR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Adalet Kurultayı'nda çiftçilerin sorunlarının da konuşulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Ordu'nun, Giresun'un  değerli milletvekilleri, il ve ilçe başkanları, oradan gelen vatandaşlar fındık üreticilerinin sorunlarını dile getirdiler. Sayın Genel Başkanımız sürekli Türkiye'nin gündeminde, bunu bölgenin tüm milletvekilleriyle birlikte tutmaya çalışıyor. Türkiye'de artık siyasetin insanların arasına girmeye, ayrıştırmasına izin vermeden, kimin derdi, kimin sorunu varsa onun yanında olma sorumluluğumuz var."

Yürüyüş 3 gün sürecek 1. gün Piraziz’e, 2. gün Bulancak’a, 3. gün de Giresun'a kadar yürünmesi planlanıyor. Son gün olan Çarşamba da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımıyla miting yapılacak.

Yürüyüşe pek çok siyasi parti ve sendikalar da destek verdi. (Ordu/EVRENSEL)


FINDIĞIN CEFASI ÜRETİCİYE, SEFASI TEKELLERE

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, fındığın cefasını üreticinin çektiğini, sefasını ise yabancı tekellerin sürdüğünü ifade etti.  

Yazılı açıklama yapan Sarıbal, Tarım Bakanlığı’nın uyguladığı fındık politikalarının çok uluslu şirketlere hizmet ettiğine vurgu yaptı. TMO’nun açıkladığı 10 liralık fındık alım ücretinin, üreticinin maliyetini bile karşılamadığını ifade eden Sarıbal, “TMO 25 günde 5 bin ton fındık satın almışlar. Bakan Fakıbaba elde kalan fındığın hepsini alacağız şeklinde masal anlatıyor. Bu hızla kaç yılda gerçekleştirirler bilemem, ama bu arada çiftçimiz fındıktan çekilip şehirlere göç ederek marjinal işlerde geçinmeye çalışıyor” dedi.

ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER AT OYNATIYOR

FİSKOBİRLİK’in üreticiden koparılarak tabela örgütüne dönüştürüldüğünü, fındıkta alım fiyatlarını ve ihracatı artık İtalyan, Alman ve Fransız şirketlerin belirlediğini belirten Sarıbal, “Fındık ihracatının yüzde 50’si üç yabancı şirket (Ferrero, Progıda ve Stelliferi) tarafından gerçekleştiriliyor” dedi.

‘ÜRETİCİ İŞÇİ OLACAK’

Fındık alıp ihraç eden şirketlerin artık üretim sürecinde de etkin olmaya çalıştıklarına dikkat çeken Sarıbal, “Özellikle Ferrero fındık üretimine doğrudan müdahale etmeye başladı. Şirket günümüze kadar 34 bini aşkın üreticiye fındıkta makineleşme ve zirai mücadele teknikleri konusunda bilgi aktarımında bulundu. Fındığı üreten, satan, ihraç eden aynı şirketler olursa ülke devre dışı kalır. Karadeniz’in üreticisine de şirketlerin bahçesinde, fabrikasında işçi olmak düşer. Buna engel olmak için çare bellidir; üreticiler iktidardan bağımsız kooperatif, birlik, sendika gibi yapılarda bir araya gelmeli ve piyasaya müdahale etmelidirler” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)


TÜM KÖY SEN MİTİNGE ÇAĞIRIYOR

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi, 23 Eylül’de Ordu’da yapacağı fındık mitingi için çalışmalarını sürdürüyor.

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi yöneticileri ve üyeleri Perşembe ilçesinde bildiri dağıttı. Bildiri dağıtımında diğer yerlerdeki ilgiyi Perşembe’de de gördüklerini belirten Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekai Sağra, “Üreticiler Tarım Bakanının ‘Fındığın tümünü alacağız’ açıklamasını yeterli görmüyor. Üreticiler fındık alım fiyatının yükseltilmesini bekliyor. Fındık en az 15 TL olmalıdır” dedi. 

GİRESUN VE ORDU MİTİNGLERİ ÖNEMLİ

Çarşamba günü Giresun’da yapılacak mitinge de katılacaklarını belirten Sağra, “Giresun ve Ordu mitinglerinin peş peşe gelmesi önemli. Hükümet üreticilerin tepkisini daha iyi görecek. Zaten Tarım Bakanı Fakıbaba’nın ‘Fındıkların tümünü alacağız’ açıklaması da üreticilerin tepkisinin anlaşılmasından dolayı. Tüm Köy Sen olarak 23 Eylül’de Cumhuriyet Meydanı’nda yapacağımız Ordu mitingi için geziyoruz ama çarşamba günü Giresun’daki mitinge de katılacağız. Ürünümüze, emeğimize kim sahip çıkıyorsa ayrım yapmadan destek olacağız” dedi.

SENDİKAMIZ ÜRETİCİLERİN SESİ OLACAK

Bildiri dağıtımı sırasında sendikalarını da tanıtmaya çalıştıklarını anlatan Sağra, “Sendikamız üreticilerin asıl örgütüdür. Sendikamızı da tanıtıyoruz. Üye yapma çalışmalarımızı da başlattık. Artık üreticilerin sesi olan bir sendika var. Genel anlamda tarım, özelde de fındık üzerine üreticilerin lehine adım atılması, aleyhimize olan yasaların değiştirilmesi; ürünümüz, emeğimiz, geleceğimiz için mücadelemiz sürecek” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

{{331968}}
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

MMO: Kamusal hizmet için mücadelemiz sürecek

SONRAKİ HABER

Ankara'da muvazzaf askerlere operasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...