18 Eylül 2017 08:26

Irak Yüksek Mahkemesi'nden 'referandum' kararı

Irak Yüksek Mahkemesi, bağımsızlık referandumunun askıya alınmasını istedi. IKBY ise referandumun ertelenmesine dair bir kararın olmadığını vurguladı.

Paylaş

Irak Yüksek Mahkemesi, bağımsızlık referandumunun askıya alınmasını istedi. Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, "Federal Mahkeme, oylamanın anayasaya aykırı olduğunu dair şikâyetleri inceleyene kadar, 25 Eylül'de düzenlenen referandumu askıya alma kararı aldı" ifadesi kullanıldı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bu kararı dikkate alması beklenmiyor.

Irak Başbakanı Haydar İbadi de bağımsızlık referandumunun durdurulmasını resmen talep etmişti.

BARZANİ: REFERANDUMUN ERTELENMESİNE DAİR BİR KARAR YOK

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, şimdiye kadar, 25 Eylül’de yapılacak referandumun ertelenmesine dair alınmış bir karar olmadığını söyledi.

Rudaw'ın yansıttığı habere göre RT.com'a konuşan Barzani, “Açık bir şekilde McGurk’e referandum tarihinin doğru bir tarih olduğunu belirttik” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada "Konuya dair tavrımızı 22 Eylül'deki MGK'da ortaya koyacağız" demişti.

Irak'tan yapılan açıklamada ise "İkinci İsrail'e izin vermeyeceğiz" ifadesi kullanıldı.  Cumartesi günü Erbil'de yapılan mitinge binlerce kişi katılmış ve referanduma destek vermişti.

Türkiye, referanduma bir hafta kala Silopi-Habur hattında askeri tatbikat başlattı.

ABD'DE ERBİL-ANKARA TEMASI

Öte yandan Rudaw, Irak Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Felah Mustafa ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’nin New York kentinde bir araya geleceğini duyurdu.
 
Felah Mustafa-Mevlüt Çavuşoğlu görüşmesinin Türkiye saati ile 16.30’da gerçekleşmesi bekleniyor.

Kürdistan Bölgesi’nin, 25 Eylül’de bağımsızlık referandumuna gidileceğini ilan etmesinin ardından Bakan Çavuşoğlu, 23 Ağustos’ta önce Irak’ın başkenti Bağdat’a, ardından da Erbil’e ziyarette bulunmuştu.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da Çavuşoğlu’ndan önce Erbil’e geldiğini açıklamıştı.
 
Erdoğan ve Çavuşoğlu, 72. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları için New York'ta bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mersin kıyılarında 18 antik gemi batığı bulundu

SONRAKİ HABER

Zaman gazetesi davası 14 ay sonra başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...