17 Eylül 2017 07:38

'Kürdistan referandumu belirlenen tarihte yapılacak'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ABD ve İngiltere'nin bağımsızlık referandumuna sunduğu alternatif seçeneği görüştü: Referandumu yapacağız.

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesi Referandum Yüksek Konseyi, ABD ve İngiltere’nin 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referanduma alternatif olarak sunduğu seçeneği görüştü. 

Erbil merkezli haber ajansı Rudaw’ın haberine göre Referandum Yüksek Konseyi, “Referandum hazırlıklarına devam” kararı aldı.

Bugün saat 15.00’te başlayan ve 4 saat süren toplantıda masaya yatırılan gündem maddelerinden biri de ABD Başkanı’nın IŞİD’le Mücalede Özel Temsilcisi Brett McGurk, Birleşmiş Milletler (BM) ve İngiltere temsilcilerinin, Başkan Mesud Barzani’ye referanduma alternatif olarak sunduğu proje oldu. Rûdaw muhabiri, toplantıda referandum hazırlıklarının devamı yönünde karar alındığını aktardı.

Rûdaw’a konuşan Referandum Yüksek Konseyi Üyesi Muna Kahveci, “Referandum alternatifi” seçeneğinin görüşüldüğünü, komşu ve dünya ülkeleriyle diyaloğun devam edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.
Geçtiğimiz Cuma günü toplanan Kürt parlamentosu da referandumun zamanında yapılmasını onaylamıştı. 

Irak merkezi hükümetinin yanı sırsa ABD, Türkiye ve İran da referandumun iptalini istiyor. 

BARZANİ: KİMSEYE TEHDİT DEĞİLİZ

Bu arada Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Irak merkezi hükümetinin yanı sıra ABD ve Türkiye gibi ülkelerin ‘iptal’ çağrısı yaptığı ve müdahaleyle tehdit ettiği bağımsızlık referandumu ile ilgili, “Referandum kimseye tehdit değildir. Tehdit dili de bir sonuç vermez” dedi. 
Barzani, dün on binlerce kişinin katılımıyla Duhok’ta düzenlenen bağımsızlık referandumuna destek mitingine katıldı. Burada yaptığı konuşmada, “Bu, Kürdistan halkının kararıdır. Siz kararınızı verdiniz zaten. Söylememe gerek yok. 25 Eylül’de Kürdistan halkı sandığa gidip ‘Evet’ diyecek” ifadelerini kullandı.

‘DOST ÜLKELERDEN SAYGI BEKLİYORUZ’

“İrademiz hiç kimsenin iradesi karşısında kırılmayacaktır” diyen Barzani “Başka bir devlet gelip, bize bağımsızlığı hediye etmez. Önümüzde iki yol var; ya kölelik ya da bağımsızlık! İrade silahtan daha güçlüdür” dedi. Barzani’nin ayrıca, “Dost ülkelerden şehitlerimizin kanına saygı duymalarını beklentisi içinde olduklarını” ifade etmesi dikkat çekti. 

Referandumun sınır çizmek olmadığını belirten Barzani, “Su, petrol ve diğer konularda diyalog ve müzakere yapılacak. Kürdistan Bölgesi’nin idaresinin dışındaki bölgeleri zorlamayacağız. Kendi iradelerine göre davransınlar. Sınırlarımızı diyalog ve müzakere yoluyla çizeceğiz” dedi. 

MASUM’DAN DİYALOG ÇAĞRISI

Bu arada Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, ülkede Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de gerçekleştirmeyi planladığı referandumun yol açtığı siyasi krizden dolayı parti liderlerine toplantı ve diyalog çağrısı yaptı.

Masum, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Aziz ülkemiz, siyaset ve yüksek ulusal çıkarımızı ciddi risk ve tehlikeye atacak siyasi bir krizden geçiyor. Bundan dolayı da siyasi parti ve grup liderlerini yaşanan krizinden dolayı yoğun toplantılar yapmaya ve diyaloğa çağırıyorum” dedi.

Referandum krizinden dolayı ABD’nin New York kentinde yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına katılmayacağını ifade eden Masum, kendisinin yerine Başbakan Haydar İbadi’nin katılacağını duyurdu. (DIŞ HABERLER)


İRAN: BAĞIMSIZLIK İLANINDA ANLAŞMALAR İPTAL OLUR

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, ülkesinin, sadece birleşik ve Federal Irak hükümetini resmi olarak tanıdığını, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’tan ayrılması durumunda Erbil’le olan bütün anlaşmarı iptal edeceğini ileri sürdü. 
 
Ali Şemhani, “Çünkü bizim Kürdistan Bölgesi’yle yaptığımız anlaşmalar, Irak çerçevesi içindedir” dedi.
 
Şemhani, sınır kapılarıyla ilgili anlaşmalara işaret ederek, “Kürdistan Bölgesi Irak’tan ayrılırsa bütün sınır kapıları ve yollar kapatılacaktır” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Antakya'daki Roma hipodromu Arkeopark olacak

SONRAKİ HABER

Yurt dışına kaçırılan 4 bin 311 eser Türkiye'ye getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...