03 Eylül 2017 13:21

İş cinayetleri, çocuk işçiliği ve işsizlik artıyor

2002-2013 yılları arasında iş kazası geçiren sigortalı işçi sayısı 1 milyon 921 olarak kurum kayıtlarına geçmiştir.

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işsizliğin had safhaya ulaştığı, 1 milyona yakın üniversite mezununun işsiz kaldığı Türkiye’de, çalışma hayatının giderek zorlaştığını söyledi. AKP Hükümeti’nin emekçileri köle olarak gördüğüne dikkat çeken Gürer, iş cinayetlerinden, çocuk işçiliğe, işsizlik oranlarından, mevsimlik tarım işçilerinin durumuna kadar pek çok alanda verileri paylaştı. 

Türkiye’de işsizliğin büyük bir sorun olduğunu, ancak çalışan kesimin yaşadığı sorunların da arttığını söyleyen Gürer, “Son 15 yılda 11 iş kolunda 54 bin 850 işçinin Anayasal grev hakkı uydurma bahanelerle ertelenmiş ve yasaklanmıştır. Grevleri ertelendiği için yaklaşık 55 bin işçi hakkını arayamamıştır. İşçi sendikalarının grev erteleme kararlarını protesto etmeleri ve hak arayışları ise bu dönemde OHAL’e takılmıştır” dedi.

Türkiye’nin son 15 yılda iş cinayetlerinde Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olduğunu söyleyen Gürer, “2002-2013 yılları arasında iş kazası geçiren sigortalı işçi sayısı 1 milyon 921 olarak kurum kayıtlarına geçmiştir. Yaklaşık 500 bin işçi de 2013 yılından günümüze kadarki süreçte iş kazasına maruz kalmış ve 2002 yılından bu yana iş kazası geçiren sigortalı işçi sayısı 1.5 milyona dayanmıştır” dedi.

OHAL döneminde de işçi cinayetlerinin hız kesmediğini anlatan Gürer, şunları söyledi: “OHAL döneminde meydana gelen iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şu şekilde gerçekleşti: Temmuz (2016) ayının son on gününde en az 63, ağustos ayında en az 206, eylül ayında en az 150, ekim ayında en az 169, kasım ayında en az 196, aralık ayında en az 141, ocak (2017) ayında en az 161, şubat ayında en az 133, mart ayında en az 152, nisan ayında en az 151, mayıs ayında en az 146, haziran ayında en az 165, temmuz ayının ilk yirmi gününde ise en az 130 işçi yaşamını yitirdi.”

2012 yılında iş kazaları sonucu hayatını kaybeden çocuk işçi sayısının 32 olduğunu hatırlatan Gürer, 2016 yılında gelindiğinde yaşamını yitiren çocuk işçi sayısının 56’ya yükseldiğine dikkat çekti. 

ÇOCUK İŞÇİLER

Gürer, AKP hükümetleri döneminde iş cinayetlerindeki artışa da dikkat çekti: “2002 yılından 2017 yılının temmuz ayına kadar iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 18 bin 116 olarak belirlenmiştir. İş kazalarında meydana gelen ölümler iş kollarına göre dağıldığında inşaat sektörü ilk sırada, tarım alanı ise ikinci sırada yer almaktadır.”

Türkiye’nin çocuk işçiler konusunda da karnesinin zayıf olduğunu vurgulayan Gürer, “18 yaş altında çalışan çocuk sayısı 101 bini geçmiş, çırak ve stajyer adı altında bu sayı 400 bine ulaşmıştır. Kayıt dışılarla birlikte çalışan çocuk sayısı 2 milyon civarındadır. Zira 2016 TÜİK verilerine göre, çocuk işçilerin yüzde 78’i kayıt dışıdır. Çocukların yüzde 45’inin tarımda, yüzde 24’ünün sanayide, yüzde 31’inin hizmet sektöründe olduğu ifade edilmektedir” dedi. 

2 yıl önce dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, 3 ay içinde taşeron işçilerin kadroya alınacağı yönündeki sözünü hatırlatan Gürer, “Aradan 2 yıl geçti ve yaklaşık 1,5 milyon taşeron işçi umudunu kaybetme noktasına geldi” dedi. Gürer 4C, 4B ve emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının da çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. 

OKUMUŞ İŞSİZLER

Okul bittiği halde işsiz kalanların sorunlarına değinen Gürer şunları söyledi: “2017 yılı itibariyle ortaokul ve lise mezunu işsiz sayısı 651 bin 152 olarak açıklanıyor. 257 bin meslek yüksek okulu mezunu iş arıyor. Lisans ve üstü iş arayanların sayısı 320 bin 108. Üniversite mezunu olup da iş aramayan yada farklı işlere yönelenlerle birlikte 1 milyonun üzerinde üniversite mezunu işsiz var.” 

Artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında ezilen kamu çalışanları ve emekliler için yüzde 4 oranındaki zammın, hükümetin kamu çalışanına verdiği önemin göstergesi alduğunu belirten Gürer, “Pek çok gıda ürününde yüzde 12 ila yüzde 55 arasında fiyat artışı yaşanırken yapılan zam, yıllık enflasyon artışının yarısı bile değildir” dedi. 

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ

Tarım işçileri sorunlarına da değinen Ömer Fethi Gürer; “Türkiye genelinde resmi kayıtlara göre 155 bin mevsimlik tarım işçisi var. Ancak kayıt dışılarla birlikte bu sayı 600 bini buluyor. Yetersiz ve sağlıksız yaşam koşullarında çalışan tarım içileri ve beraberinde getirdikleri çocukları Türkiye’nin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Her yaz döneminde onlarca tarım işçisi trafik kazalarında hayatlarını kaybediyor. Son üç ayda Türkiye’de meydana gelen 7 ayrı trafik kazasında 22 tarım işçisi hayatını kaybetti, 76 kişi de yaralandı” dedi.

ESNAF KEPENK KAPATTI

2013 yılının ocak ayında 2 milyon 964 bin olan Bağ-Kur’lu esnaf sayısı 2017 yılının ocak ayında 2 milyon 520 bine gerilediğine dikkat çeken Gürer, “450 bine yakın esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Ocak 2016 ile ocak 2017 arasında dükkanını kapatan esnaf sayısı 238 bin olarak kayıtlara geçti. Yani bir yılda 238 bin esnaf işyerine kilit vurmak zorunda kaldı” dedi.

EMEKÇİLERİN HAKKI GASBEDİLİYOR

CHP Milletvekili Gürer, “Üniversiteyi bitirip de iş bulamayan gençler, kadın ve çocuk işçilerin hakları, iş cinayetlerine kurban giden vatandaşlar, grevleri ertelenen işçiler, enflasyon oranlarının altında kalan maaş zamları gibi konuları ele aldığımızda, ülkemizde çalışan kesimin haklarının gasbedildiğini görüyoruz. Bu aynı zamanda kul hakkına giriyor. Hükümet hakları gasbedilen, çalıştığının karşılığını alamayanların emekçileri sorunları çözecek politikalar üretmeye çağırıyorum” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tasarruf oranı sadece yüzde 14

SONRAKİ HABER

'Heron saldırısındaki suç örtbas edilmek isteniyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...