02 Eylül 2017 22:06

Kuzey Kore'de hidrojen bombası duyurusu ve şiddetli sarsıntı

Kuzey Kore, gelişmiş hidrojen bombası geliştirdiğini açıkladı. Bu açıklamadan saatler sonra nükleer deneme iddiası ve şiddetli sarsıntı haberi geldi.

Paylaş

Kuzey Kore, kıtalar arası füzelere savaş başlığı olarak takılabilecek boyutta bir hidrojen bombası geliştirdiğini duyurdu.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansının konuya dair yayımladığı haber ve fotoğraflarda Devlet Başkanı Kim Jong-un söz konusu bombayı incelerken görülüyor.

Haberde, nükleer silah geliştirme  projesi ve füze denemeleri sebebiyle ABD'nin hedefinde olan Kuzey Kore'nin bu gelişmeyle birlikte askeri kapasitesini güçlendirdiği vurgulanıyor.

6.3'LÜK SARSINTI

Öte yandan Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi ve Çin Deprem İdaresi'nin verilerine göre Kuzey Kore'de Türkiye saatiyle 6.30'da 6.3 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi. Çin Deprem İdaresi, ilk olaydan 8 dakika sonra hemen hemen aynı koordinatlarda 4.6 şiddetinde bir sarsıntının daha yaşandığını duyurdu.

Sarsıntının Sungjibaegam'ın 24 km doğu-kuzeydoğusunda yaşandığı, bu bölgenin Kuzey Kore'nin geçmişte nükleer denemeler gerçekleştirdiği yer olduğu aktarıldı.

6. NÜKLEER DENEME

Güney Kore ajansı Yonhap, askeri yetkililerin Kuzey Kore'nin 6. nükleer denemesini gerçekleştirdiğini düşündüğünü duyurdu.

Kuzey Kore de yaptığı açıklamayla nükleer deneme gerçekleştirdiğini doğruladı.

Öte yandan sarsıntı sonrası Japonya ve Güney Kore yönetimi Ulusal Güvenlik toplantıları düzenlemeye başladı.

KUZEY KORE'YE DÖNÜK BASKI ARTIRILACAK

Nükleer denemenin ardından ABD Başkanı Donald Trump ise Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray'ın yazılı açıklamasında görüşmede "büyümekte olan Kuzey Kore tehdidinin" konu edildiği bildirildi. Açıklamaya göre Şinzo Abe ve Donald Trump, KDHC'ye uygulanan baskıyı "en üst düzeye çıkarma" kararı aldı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, "Kuzey Kore'nin nükleer testi kesinlikle kabul edilemezdir" dedi.

TRUMP: KUZEY KORE TEK BİR ŞEYDEN ANLAR

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin 6. nükleer denemesiyle ilgili olarak "Açıklama ve eylemleri, tehlikeli ve düşmanca olmaya devam ediyor. Çin için de büyük bir tehlike ve sıkıntı kaynağı olan haydut bir devlet. Kuzey Kore tek bir şeyden anlar!" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SORUMSUZ VE KIŞKIRTICI

Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni en güçlü şekilde kınadıklarını açıkladı. Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle: Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) 3 Eylül 2017 tarihinde uluslararası hukuk ile bölgesel barış ve güvenliği hiçe sayarak yaptığı hidrojen bombası denemesini sorumsuz ve kışkırtıcı bir hareket olarak görüyor, en güçlü şekilde kınıyoruz.

ABD SAVUNMA BAKANI: BÜYÜK BİR ASKERİ YANIT VERİRİZ

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Kuzey Kore'nin en son gerçekleştirdiği nükleer denemenin ardından 'ABD ya da ABD'nin müttefiklerini tehdit eden herhangi bir saldırının büyük bir askeri yanıtla karşılık göreceğini' açıkladı.

ÇİN'DEN KINAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı ise resmi sitesinden yaptığı açıklamada Çin'in Kuzey Kore'yi sert bir şekilde kınadığı ve bu 'hatalı' hareketleri durdurması gerektiğini belirtti.

RUSYA, NÜKLEER DENEMELERİNDEN ENDİŞELİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füzeleri için patlayıcı araç denemeleri nedeniyle duyduğu endişeyi dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “3 Eylül'de Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füzeleri için patlayıcı araç denemesi nedeniyle ciddi endişe duyuyoruz” denildi.

Dışişleri Bakanlığı, bu eylemler ile Kuzey Kore'nin bir kez daha BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını ve uluslararası kuralları ihlal ettiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Harvey Kasırgası sırasında 3 metrelik timsah eve sığındı

SONRAKİ HABER

Grenfell yangını mağdurları için gösteri maçı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...