28 Ağustos 2017 20:41

'Kuzey Kore'nin fırlattığı füze Japonya'nın üzerinden geçti'

Japonya hükümeti, Kuzey Kore tarafından füze denemesi yapıldığını ve fırlatılan füzenin Japonya'nın üzerinden geçerek denize düştüğünü bildirdi.

Paylaş

Japonya hükümeti, Kuzey Kore'nin yeni bir füze denemesi yaptığını bildirdi. Fırlatılan füzenin Japonya'nın üzerinden geçerek denize düştüğü aktarıldı.

Sputnik'te yer alan habere göre Japon hükümeti füzenin Japonya'nın kuzeyini hedef aldığı uyarısında bulundu. Japon hükümeti Kuzey Japonya'da yaşayan halkı olası bir Kuzey Kore füzesine karşı tedbirli olmaya çağırdı.

Füzenin geçişi sırasında hava savunma sistemleri alarma geçen Japonya'nın füzeyi düşürmek için herhangi bir girişimde bulunmadığı belirtildi.

Japon devlet televizyonu, 3 parçaya ayrılan Kuzey Kore füzesinin ülkenin kuzeydeki Hokkaido adasının bin 180 km açığına düştüğünü aktardı.

​Güney Kore ordusu da füzenin Japon Denizi'ne düştüğünü teyit etti.

​Kuzey Kore son olarak geçtiğimiz hafta bir füze denemesi gerçekleştirmişti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararlarından sonra gerçekleşen bu deneme, Kore Yarımadası'ndaki gerilimi tırmandırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore'nin füze denemesine ilişkin, "Bunu Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerimize karşı provokatif bir davranış olarak görüyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

KUZEY KORE: ABD-GÜNEY KORE TATBİKATINA CEVABIMIZDI

Kuzey Kore haber ajansı KCNA, atılan orta menzilli Hwasong-12 balistik füzesinin, Güney Kore ve ABD'nin, Güney Kore'de yürüttüğü ortak askeri tatbikata verilmiş bir tepki olduğunu açıkladı.

KCNA, füzenin Kuzey Kore lideri Kim Jong Un gözetiminde fırlatıldığını belirtti.

Kim "Gerçek savaş koşullarına benzeyen son füze denememiz, Kuzey Kore ordusunun Pasifik'teki operasyonunun ilk adımı ve Guam'a yönelik planlarımıza anlamlı bir girişti" ifadesini kullandı.

Pyongyang yakınındaki Sunan'dan atıldığı tahmin edilen füze, yaklaşık 2700 km yol kat ederek, Japonya'nın Hokkaido bölgesi üzerinden geçmiş, Erimo Burnu'nun yaklaşık 1180 km açığında denize düşmüştü.

Füzenin Kuzey Kore'nin bir ülke üzerinden gönderdiği ve nükleer başlık takılabilecek ilk füze olduğu tahmin ediliyor.

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDEN KINAMA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'nin BM yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle acil toplandı.

Aralarında Çin ve Rusya'nın da bulunduğu 15 üyeli BMGK, Kuzey Kore'nin son füze denemesini oy birliği ile kınadı ve Pyongyang'dan füze programına son vermesini istedi.

Toplantı öncesi konuşan ABD'nin BM Büyükelçisi Hikki Haley, "Bu kadarı yeter. Japonya'daki 130 milyon insanın üstünden uçtuğu gibi kimsenin üzerinden füzeler uçmamalı" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump da son füze denemesinin Kuzey Kore'nin komşularına ve BM'ye yönelik bir aşağılama olduğunu söyledi ve "tüm seçenekler masada" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Amanoslar'da orman yangını: En az 5 hektar orman kül oldu!

SONRAKİ HABER

Çarpışan otomobil ve kamyonet köprüden uçtu: 3 ölü, 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...