01 Eylül 2017 11:12

‘Sur’un bayramı ancak yıkım durdurulursa olabilir’

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, ilçedeki yıkıma dikkat çekerek 'Ancak yıkım durdurulursa bayram olabilir' dedi.

Paylaş

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu bayrama dair yazılı açıklama yayınlayarak, “Sur’un bayramı ancak yıkım durdurulursa olabilir” dedi.

Sur’un mahallelerinde yıkımın devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Savaş ve rant eksenli yürütülen bu süreç başta bu mahallelerde yaşayan halkı ve genelde Diyarbakır kentini huzursuz etmekte ve kent halkını germektedir” denildi.  

“Sermaye grupları yoksul halkın malına,mülkiyet ve barınma haklarına göz dikmiş ve adeta açık bir şekilde insanların temel hakları gasbedilmiştir.Sur kenti devlet eliyle sermayedarlar arasında parsellenmiştir” denilen açıklamada, “Bunun en açık örneği Alipaşa’da mahallenin belli bir bölgesinin polis bariyerleri ile çevrilerek mahallede yaşayan insanların açık cezaevine alınmasıdır”denildi. “Bu mahallerde yaşayan halkın, kendi  kentlerinde üçüncü kez göçü yaşayıp  mülteci  durumuna düşmesi  telafi edilemez sonuçları doğuracağı gibi asla kabul edilecek bir durum olmadığını belirtmek istiyoruz” denilen açıklamada, şunlar dile getirildi: “Alipaşa ve Lalebey halkı tıkanan siyasi süreçlere kurban edilmemelidir. Bir dönüşüm yapılacaksa burada yaşayan halk yetkililer tarafından dinlenmelidir. Bu şekilde yapılan uygulama kentsel dönüşüm değil çok boyutlu bir yıkımdır.Kentsel dönüşüm yalanına Diyarbakır kentini ortak etmeye çalışmak büyük bir saflıktır. Kimse bu dönüşüme inanmamaktadır. Topluma rağmen bu yıkım sürdürülmektedir.Toplumun rızasını almadan yapılan bütün işler zorbalık olduğu gibi başarısız olacağı kesindir. Dolayısıyla elektriği ve suyu kesilip açık bir şekilde tehdit edilen halk evlerinde kalmalıdır.Tehdit ortadan kaldırılmalı, insanı koşullar sağlanmalı ve yıkım durdurulmalıdır.”

YIKIMA KARŞI ORTAK MÜCADELEYE ÇAĞRI

“Duyarlı kesimlerin ülkemizdeki normalleşme çabaları Sur’daki yıkımın durdurulması ile güçlenebilir” denilen açıklamada, “Dolayısıyla ‘Sur’da bayram yok’ dedik, Sur’un bayramı ancak yıkım durdurulursa olabilir.Yıkımda sorumluluğu olan yetkilileri Sur halkını dinlemeye ve Sur kadim kentine saygıya davet ediyor, bu yıkıma karşı tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve demokratik kitle örgütlerini Sur’daki ortak dünyamızı sahiplenmeye ve bu yıkımı durdurmaya çağırıyoruz”denildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Milletvekillerinin tutuklanmasını içimize sindiremiyoruz’

SONRAKİ HABER

Turkey’s foreign trade deficit up by 82.5 percent

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...