01 Eylül 2017 04:31

Bayramın ilk gününde gazeteler: Milli Gazete çıkmayacak!

Kurban Bayramı'nın ilk gününde gazeteler 'bayram' ve 1 Eylül mesajları verdi. Milli Gazete ise bayramın üç günü yayımlanmayacağını duyurdu.

Paylaş

Milli Gazete, Kurban Bayramı'nın ikinci, üçüncü ve dördüncü günü yayımlanmayacağını duyurdu.

Milli Görüş çizgisindeki Saadet Partisi'ne yakınlığıyla bilinen gazetenin açıklamasında, “Gazetemiz bayramın ikinci, üçüncü ve dördüncü günü yayımlanmayacaktır. 5 Eylül Salı günü yeniden buluşmak ümidiyle Allah’a emanet olunuz” denildi.

GAZETELERDE BAYRAM VE 1 EYLÜL MESAJLARI

Kurban Bayramı'nın ilk gününde gazetelerin manşetleri ise hem bayram hem de 1 Eylül Dünya Barış Günü mesajlarını içeriyor.

Evrensel, "Bayramlar ekmeğe ve barışa hasret" manşetini atarak Türkiye'nin bir bayrama daha işsizlik, yoksulluk ve çatışmalarla girdiğini hatırlattı. Cumhuriyet, "Barışa şans verin" dedi. Özgürlükçü Demokrasi'de ise "Barış tecrit altında" manşeti kullanıldı.

Sözcü, "Bayram coşkusu" vurgusuyla 30 Ağustos Zafer Bayramı'na, "Bayram hüznü" ifadesiyle ise bayramı şehitliklerde geçiren ailelere dikkat çekti.

Yeni Şafak, "Arafat'ta birlik duası" sürmanşetini attı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kurban Bayramı mesajındaki 'Arakan' vurgusunu öne çıkardı: Bu zulmü durduralım.

Star, 'İslam coğrafyasında kan ve gözyaşı' manşetiyle Müslümanların Kurban Bayramı'nı çatışma ve ölümlerin gölgesinde kutladığını söyledi.

BirGün, 1 Eylül Dünya Barış Günü için "Barış, emperyalizme ve siyasal İslam'a karşı mücadeleyle gelir" dedi. Kurban Bayramı haberindeyse kurban kesimlerine işaret ederek "Çocuklar kesimi görmesin" başlığını attı.

  • Milli Gazete, bayramın 2., 3. ve 4. günü çıkmayacağını duyurdu.

102'LİK ÇIĞ'DAN 'NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR'

Milliyet gazetesi, "Bir asrı aşan ömrüne herkesten çok bayram sığdıran" ifadesiyle tanıttığı 102 yaşındaki Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ile röportajını sürmanşetine taşıdı. Çığ, kent yaşamı ve seyahat kültürünün etkisiyle artık bayramların eski tadının kalmadığını söyledi.Mert İnan'a konuşan Çığ, "Aileler birbirinden uzak. Fırsat bulanlar aile ziyareti yerine seyahat etmeyi tercih ediyor" dedi.

İHSAN ÇARALAN: 'BAYRAMLAR'IN BAYRAM OLMASI DİLEĞİYLE

'BAYRAM GAZETESİ' GELENEĞİ

  • Kolaj: Sabah

Türkiye'de 1940'tan 1990'ların ortalarına kadar İstanbul, Ankara ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nce dini bayramların ikinci gününden başlanarak bitimine kadarki günlerde Bayram Gazetesi çıkarılırdı.

Aynı dönemde 5953 sayılı Basın İş Kanunu'nun 20. maddesine göre ulusal gazetelerin dini bayramlarda çıkması yasaktı.  

Türkiye'de uzun yıllar devam eden 'Bayram Gazetesi' geleneği, '90'ların ortalarında ticari gerekçelerle sona erdirildi.

21 Ocak 1993'te Anayasa Mahkemesi, dini bayramlarda Bayram Gazetesi haricinde gazete çıkarılmasını yasaklayan yasa hükümlerini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'ABD, Lübnan'ı askeri yardımları kesmekle tehdit etti'

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 1 Eylül 2017 Cuma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...