01 Eylül 2017 01:34

Kayserili işçiler: Borç içindeyken nasıl kurban keselim?

Kayseri'nin işçi mahallesi olarak bilinen Eskişehir Bağları Mahallesi'nde konuştuğumuz yurttaşlar 'Borç içindeyken nasıl kurban keselim?' diye soruyor

Paylaş

Okan ÖNDER
Murat ZARAN
Kayseri

Eskişehir Bağları Mahallesi, Kayseri’nin işçi mahallesi olarak bilinir. Kurban Bayramı öncesi mahalleye gidip işçilerle bayramı görüşüyoruz. Asgari ücretle geçindiklerini söyleyen işçiler, kurban kesememekten şikayetçi. Zar zor geçinebildiklerini anlatan işçiler, ‘Borç içindeyken nasıl kurban keselim?​’ diye soruyor. 

KEŞKE KURBAN KESECEK BÜTÇEM OLSA DA... 

Mehmet Usta, Ayakkabı Ustası. Önce konuşmak istemiyor. Daha sonra anlatmaya başlıyor. Borçları nedeniyle bu sene kurban kesemeyeceğini söylüyor. “Zaten zor bela geçinen insanlarız. Kurban bize göre değil” diyen Usta, “Keşke kurban kesebilecek bütçem olsa da çoluğuma çocuğuma kurban eti yedirebilsem” diyor. Asgari ücretle geçinen işçilerin et yiyemediğini, Kurban Bayramı’nın et yiyebilmek için bir fırsat olduğunu belirten Usta, “Artık, kurbanı bahane ederek bile et yiyemiyoruz” diye dert yanıyor. Usta’ya göre böyle olmasının nedeni ekonominin kötüye gitmesi. 

KESEN DE BORÇLA KESİYOR

Bekaş Soba fabrikasında çalışan Ahmet isimli işçi de kurban kesemiyor. Nedenini “Üç çocuk babasıyım. Asgari ücretle çalışıyorum. Geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de kurban kesemeyeceğiz” diye açıklıyor. “Okullar açılıyor, bayram geliyor derken bir de birikmiş borçların olması bizleri zora sokuyor” diyen Ahmet, “Fabrikada kesen arkadaşlarımız da borç harç içinde kesiyor” diye konuşuyor.

BAYRAMDA EK İŞ YAPACAK

Süleyman Arı, bir seramik fabrikasında çalışıyor. Bayramda ek iş bulup çalışmayı düşünüyor. Eskiye göre kurban kesenlerin sayısının azaldığını düşünen Arı, nedeninin alım gücünün düşmesi olduğunu söylüyor. 1400, 1500 lira ücret alan işçinin 1700 lira verip nasıl kurban keseceğini soran Arı, “Ev giderleri var, çoluk çocuk masrafı var kesen de çok zor keser. Ben 50 yaşındayım otuz senelik evliyim, otuz senedir de kurban kesmeye gayret gösteriyorum. Kurban kesim oranlarının yükseldiğini belirtiliyor. Verileri hazırlayanların tekrar bir istatistik oluşturmasını öneriyorum” diyor gülerek.

BORÇ GIRTLAKTA...

Son olarak bir döküm fabrikasında çalışan Murat isimli işçiyle görüşüyoruz. Murat, “Borç gırtlağa kadar geldi. Kurban kesemeyeceğim. Ülke ekonomisi özellikle biz işçiler için içler acısı bir durumda. Çoluğumuzla çocuğumuzla bu bayramı da bayram tadında geçiremeyeceğiz” diyor. 

 


SURİYELİ İŞÇİ İÇİN DAHA ZOR 

Abdulkadir, Suriye’deki savaştan kaçarak Kayseri’ye gelmiş.  Boyacılık yapıyor. Bayram’da Suriye’ye gitmek istese de savaş devam ettiği için vazgeçmiş. Ayda 900 lira ücretle çalıştığını söyleyen Abdulkadir “Kurban kesemeyeceğim. 900 lira ile geçiniyorum. 1400, 1800 liraya çalışan tanıdıklarım da var. Bu durumdan çok şikayetçi değilim” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Çikolataları yerken aklınıza reklamlar değil, işçiler gelsin

SONRAKİ HABER

Denizlerde av yasağı sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...