01 Eylül 2017 02:05

İntihar eden Sevgi hemşirenin hikayesi: İhraç, işsizlik...

KHK ile ihraç edildikten sonra bunalıma girip intihar eden Sevgi Balcı'nın eşi Halil İbrahim Balcı, Sevgi hemşireyi intihara götüren süreci anlattı.

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde, “KHK ile ihraç edilen kadın intihar etti” haberleriyle duyduk Sevgi Balcı’nın adını. Balcı’nın yaşadığı bunalım sonucu intihar ettiği bilgileri yer alıyordu bu haberlerde. Acılı eşi Halil İbrahim Balcı, Sevgi Balcı’yı önce bunalım sonra da intihara götüren süreci Ekmek ve Gül’den Hilal Tok’a anlattı. 

‘SUÇUNUZ ŞU  DEMEDİLER’ 

Sevgi Balcı ihraç edilmeden önce Burdur’da bir hastanede hemşirelik yapıyordu. Önce 4 Ağustos 2016 tarihinde açığa alındı. Aynı dönem eşi Halil İbrahim Balcı da açığa alındı. O da sağlık memuruydu. “Suçumuz yok, amirlerin inisiyatifi doğrultusunda açığa alındık” diyor İbrahim Balcı ve şöyle anlatıyor yaşadıkları süreci:  “Eşim açığa alındıktan sonra işe iademizi bekliyorduk. Geri döneriz umudumuz vardı. İhracı duyunca şoke olduk. Eşim 29 Ekim’de ihraç edildi, 8 aylık hamileydi. Aralıkta doğum yaptı. Doğumdan 20 gün sonra da ben ihraç edildim. İhraç edilme gerekçesini bize söylemediler, ‘Suçunuz şu veya bu’ demediler. Sadece bir KHK yetti. Tebliğ etmediler, savunma almadılar.” İlk açığa alındıklarında hastaneden kaymakamlığa bir liste gittiğini anlatan Balcı, “Kaymakamlık bizi açığa almıştı. Bu kararın amirlerin inisiyatifi olduğunu düşünüyoruz. ‘Bunlar FETÖ’cü olabilir’ diye bir liste hazırlamış, onu kaymakamlığa sunmuşlar, ona istinaden açığa alındık sonra da ihraç...” Basından ihraç edilenlerle ilgili bilgilere baktığını ve o kriterlerin kendilerinde bulunmadığını da ekliyor Balcı ve şöyle devam ediyor: “Ne sendikamız, ne bankada paramız vardı, hiçbir kriter uymuyordu, gerekçe yok!”

‘LOJMANDAN ÇIKIN’ BASKISI

Sağlık memurlarına sağlanan lojmanlarda yaşadıklarını söyleyen Balcı, ihraç haberinden sonra bir de apar topar yaşadıkları yerden çıkarıldıklarını anlatıyor: “İhraç edilince bir hafta içerisinde hem hastane hem Sağlık Müdürlüğü ‘Lojmandan çıkın’ diye baskı yaptı. KHK yayımlandığında biliyorduk 15 günde çıkmamız gerektiğini, ama onlar bekleyemedi. ‘Hemen çıkın’ dedi. Bu durumlar üzücü tabii ki, bizi de etkiledi. Ama sabrediyorduk. ‘Bir şekilde hallolur, bu da geçer’ diyorduk.”

İŞİNDEN DE OLDU, ARKADAŞLARINDAN DA

Eşi Halil İbrahim Balcı’nın anlatımına göre Sevgi Balcı’yı ihraçtan sonra en çok üzen noktalardan biri arkadaşlarının artık onu hiç aramaması, hatta görünce yollarını değiştirmeleri olmuş. Balcı, bu yalnızlaşma sürecini şöyle anlatıyor: “Açığa alınınca arkadaşlar aramaz oldu, ihraç edilince tamamen bağlantıyı kestiler. Eşim ‘Niye bizi aramıyorlar? Biz suç mu işledik’ diye üzülüyordu bu duruma”diyordu.”

DEPRESYONA GİRDİ

 “Daha önce sevgi dolu bir insandı” diye tarif ettiği eşinin ihraç edildikten sonra yaşadıkları nedeniyle yavaş yavaş içine kapanmaya başladığını söyleyen Halil İbrahim Balcı, Balcı’nın yaşadığı bunalımı şöyle dile getiriyor: “Hayattan zevk almıyordu, ‘Mecbur olmasam çocuklara bile yemek yapmak istemiyorum. Hiçbir şey yapmak istemiyorum’ diyordu. Karamsarlık sarmıştı onu, şimdi daha iyi anlıyorum. Çok düşünmeye başlamıştı, alışveriş yaptığımızda severek aldığı şey için sonra ‘Keşke almasaydık, neden aldık ki’ diyordu. Taşınınca evin ihtiyaçları da oldu, ‘En ekonomik şekilde nasıl gideririz?​’ diye düşünüyorduk bunu. ‘Hayal ettiklerim hiç olmadı’ diyordu. Temmuz ayında uykusuzluk başladı, çarpıntıları oluyordu, doktora gittik. Depresyon başlangıcı dediler, ilaç verdiler. Kontrollere çağırdı bir ay sonra gittik ilacın dozunu artırdı. O gün eve gelince yalnız kaldığında böyle bir şey yaptı.”

SAĞLIK MEMURLUĞUNDAN TEMİZLİK İŞÇİLİĞİNE... 

İhraçtan sonra Isparta’ya taşınan Balcı ailesi burada yeni bir yaşam kurmaya çalıştı. İhraçtan sonra özel hastanelerde, sağlık kuruluşlarında iş bulamayan ve hep “Hükümetle karşı karşıya gelemeyiz” şeklinde yanıtlarla karşılaştığını anlatan Sağlık Memuru İbrahim Balcı, iş bulamayınca bir temizlik şirketinde temizlik işçiliği yapmaya başlamış. Balcı, “Zor da olsa işti. ‘En azından geçimimizi sağlarız’ dedik. Ben temizlik işinde çalışmaya başlayınca eşim de çocuklara bakmaya başladı. 5 ay kadar orada çalıştım. Ama eşim intihara teşebbüs edince yoğun bakıma alındı. Yanında olmam gerekiyordu. On gün onun başındaydım, işe gitmeyince özel sektör sonuçta ‘Tamam arkadaşım seninle çalışamayız’ diyor. İşte öyle yani...” diye anlatıyor. 

Sevgi Balcı’nın intiharının ardından geride 3 çocuğu kaldı. ‘Şimdi ne yapacaksınız?​’ sorusuna çocukları düşünerek yanıt veriyor Halil İbrahim Balcı ve şöyle konuşuyor: “ Geçen gün Isparta’ya evimize gittim, eve bile giresim gelmedi. Herhalde yaşayamayacağım ben orada...Artık mecburen Bucak’a taşınacağız. Annemlerin yanına sığınacağız. Çünkü 8 aylık bir bebeğimiz var, ona tek başıma bakamam, çocuklarımın anneye ihtiyacı var.” dedi. Balcı, haksızlığa uğradıklarının ve suçsuz olduklarının bir gün anlaşılacağına inandığını da ekliyor. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Ekmek ve Gül

ÖNCEKİ HABER

Hepimizin Sema ablası...

SONRAKİ HABER

Siyasi parti olan FARC'ın yeni ismi belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...