29 Ağustos 2017 02:22

‘Bu müfredat sanatı da reddediyor’

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, müzik derslerinde ilahi ve salât-ı ümmiye öğretilecek olmasını Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Evrim kuramının çıkartıldığı, ‘cihat’ın girdiği yeni müfredatın ardından ilkokul ve ortaokullardaki müzik derslerinde de birinci sınıflara ilahi, yedinci sınıflara tekbir ve salât-ı ümmiye öğretilecek olmasına tepkiler sürüyor. Konuyla ilgili konuştuğumuz Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Sanatı reddeden bir müfredat, geleceğimizin, öğrencilerimizin karanlığa teslim edilmesidir. Biz tüm öğretmenleri bu müfredatı reddetmeye, bilime, sanata, felsefeye, evrime sahip çıkan, yaşama geçiren bir müfredatı okul okul örmeye çağırıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2017-2018 öğretim yılında ilkokul ve ortaokullardaki müzik derslerinde uygulanmak üzere hazırladığı değişiklikleri, basın açıklamasıyla kamuoyuna sunmuştu. Buna göre yeni müfredatta, ilkokul birinci sınıftan itibaren “ilâhi”,  yedinci sınıfta “tekbir ve salât-ı ümmiye” öğretileceği açıklanmış, Çok sesli çağdaş Türk müziği, “Türk müziği türleri” arasında sayılmamış, “düzeyine uygun çok sesli şarkılar ve kanonlar” yerine, mehter ve dini müzikler getirilmişti. Popüler müzik yerini, mehter müziğine ve dini müziğe bırakmıştı. 

Yeni müfredatın anayasaya, yasalara, yönetmeliklere, müzik eğitimi ve sanatının özelliklerine uygun olmadığını dile getiren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Müfredat değişimi ile ilgili tüm derslerin içeriğinde bilimsellik reddedilmiş ve tüm dersler dini referanslara dayandırılmıştır. Diyanet İşleri Komisyonu tarafından, tüm derslerin içeriğine karar verilmiş. Dünya tarafından kabul edilen sanatçılar, müzik müfredatından çıkarılmıştır. Öğretmenlerin kullanacağı çocuk şarkılarına, türkülerimize kadar tarifler yapılmış, sınırlar getirilmiştir. Çocuk şarkıları yerine ilahiler tarif edilmiştir. Sanatı reddeden bir müfredat, geleceğimizin, öğrencilerimizin karanlığa teslim edilmesidir. Biz tüm öğretmenleri bu müfredatı reddetmeye, bilime, sanata, felsefeye, evrime sahip çıkan, yaşama geçiren bir müfredatı okul okul örmeye çağırıyoruz. Biz bu müfredata sığmayız”dedi.

Evrensel Yazarı Ahmet Say'ın konuya ilişkin kaleme aldığı "Müzik derslerine yeni bir müdahale" başlıklı yazısını okumak için tıklayın.

ÖNCEKİ HABER

'Kontrolleri dışındaki ihbarın önüne geçmek istiyorlar'

SONRAKİ HABER

‘Bu eğitim sistemine itirazımız var’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...