18 Ağustos 2017 08:04

Diyarbakır Sur tam 1 yıl 8 ay 21 gündür 'yasak'

Diyarbakır Sur’un 6 mahallesinde tam 1 yıl 8 ay 21 gündür 'sokağa çıkma yasağı' var. Kentsel dönüşüm adı altında başlayan yıkım ise devam ediyor. 

Paylaş

Diyarbakır Sur’da 28 Kasım 2015 tarihinde Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” tam olarak 1 yıl 8 ay 21 gündür devam ediyor. Dünya tarihinin en uzun süren sokağa çıkma yasağı özelliği taşıyan yasak, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin Dört Ayaklı Minare önünde vurulmasıyla birlikte başlamıştı. İlçe, aralıksız 98 gün süren çatışmalı bir dönem geçirdi. Operasyonlar ve çatışmalar sona ermesine rağmen polisler ilçeyi terk etmedi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren acele kamulaştırma kararı ile sağlam kalan binalar da iş makineleriyle yıkılıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararına göre Sur’un 6 bin 300 parseli kamulaştırıldı. Yıkımda şehrin üçte birinin yıkıldığı tahmin ediliyor. Uluslararası Af Örgütü’nün hazırladığı rapordaki verilerde ise Sur’da yaklaşık 40 bin insanın göç ettiği yer alıyor. Tarihin kadim şehirlerinden biri olan Sur’da farklı inançlara ait kiliseler, camiler, konaklar, hamamlar gibi binlerce tarihi yapı da yok oldu. Yeniden yapılanma fragmanları hazırlayan TOKİ Sur’un içinde bulunan diğer inançlara ait ibadet yerlerine fragmanda yer vermedi. 

YIKILANLARIN YERİNE BETONARME BİNALAR YAPILIYOR

Yıkımın olduğu mahallelerin çoğuna hala giriş yapmak yasak. Ayakta kalan bir kaç bina ise polisler ve özel timler tarafından karakola dönüştürülmüş durumda. Yıkılan binaların yerine ise beton mimari yapılar yapılıyor. Yapılan yeni binalar Sur’daki tarihi dokuya uygun olmaması nedeniyle tepkilere neden olurken, Sur’da her şeye rağmen evlerini terk etmeyen binlerce yurttaş bulunuyor. (Diyarbakır/DİHABER)

 {{267276}}

ÖNCEKİ HABER

Yunan Konsolosluğunda yangın çıktı

SONRAKİ HABER

11 Beşiktaş taraftarının tutuklanması Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...