31 Mayıs 2017 19:50

‘Sur’da betondan ucube yapılar inşa ediliyor’

Diyarbakır Mimarlar Odası Eş Başkanı Şerefhan Aydın, Sur'un tarihi dokusunun yok edildiğini belirterek bu yanlıştan geri dönülmesi çağrısı yaptı.

Paylaş

Semra TURAN

Sur’daki yıkım ile birlikte tarihi dokular yok edilirken, yerine beton binalar yapılıyor. Bunun kabul edilemez olduğunu söyleyen Diyarbakır Mimarlar Odası Eş Başkanı Şerefhan Aydın, tarihi yanlıştan dönülmesi çağrısı yaptı. 

Uzun süredir “sokağa çıkma yasağı”nın uygulandığı Diyarbakır Sur ilçesindeki 6 mahallede aylar boyunca yıkılan ve düz araziye çevrilen alanda yeni evlerin inşasına başlandı. Elde edilen fotoğraflarda tarihi ilçenin dokusuna uygun olmayan betonarme evlerin yapıldığı ortaya çıktı. İlk etapta 13 örnek ev tarihi dokuya uygun olmamasından kaynaklı sökülüp yeniden yapıldı, ancak yine istenen düzeye gelmediği öğrenildi. Beton evlerin dışı Diyarbakır taşlarıyla kamufle edilmeye çalışılıyor. Sur’da inşa edilen yapılara Diyarbakır Mimarlar Odası Eş Başkanı Şerefhan Aydın değerlendirmede bulundu. 

Aydın, çatışmalı dönemde en fazla 3 mahallede evlerin tahrip olduğunu, buna rağmen, 6 mahallenin tamamının yok edilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Sur’da tarihi tescilli yapıların yok edildiğini söyleyen Aydın, “Devletin yıkarak yok etmek istediği yerlerin aynısını yapması mümkün değil. Sur’daki binlerce yıllık tarihi yapıların aynısı anlamını taşımayacak. Devlet kendisine göre yeni bir kimlik yaratmaya çalışıyor” dedi. 

Betondan evlerin yapıldığını aktaran Aydın, şöyle konuştu: “Sur ruhunu isteseler de yaratamazlar. Sur yapısında tarihi ve yaşanılmış anıları var. En çarpıcı örnek Çin’in Paris’in taklidini yapmasıydı. Çin de Paris’te yapılan yapının aynısını yapmak istedi. Ancak taklit olduğu için tutmadı. Ve terk edildi. Oysaki inanılmaz para harcanmıştı. Tarih taklidi kabul etmez. Yapılar da taklidi kabul etmez. Sur’daki örnek de böyle bir şeydir. 40’a yakın yapı yapıldı. Henüz tamamlanmamış ama gördüğümüz fotoğraflara bakılırsa. Tarih yapısal boyutta yapılan rezaleti kabul etmeyecek.” (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

A Haber 'haber' ile 'oyunu' yine karıştırdı

SONRAKİ HABER

13 soldiers dead in Turkish military helicopter crash

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...